Декларації з лікарями підписали 47 відсотків кам’янчан

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Перші результати медичної реформи в Кам’янці-Подільському – такою була тема прес-конференції, що відбулася 10 жовтня у прес-центрі міської ради. Заступник міського голови Вадим Савчук, який днями повернувся з Києва, де мав зустріч з представниками Міністерства охорони здоров’я, повідомив, що українці продовжують обирати собі лікарів та підписувати з ними відповідні декларації. За його словами, на сьогоднішній день в Україні такі угоди з сімейними лікарями, терапевтами і педіатрами уклали 18 мільйонів громадян, що свідчить про розуміння людьми необхідності реформування медичної галузі. Щодо нашого міста, то наразі свою довіру лікарям висловили 47% кам’янчан, підписавши з ними декларації.

Наступного року планується завершити реформування первинної ланки медичної допомоги у державі. З липня 2019 року буде впроваджено програму «Безкоштовна діагностика», згідно з якою до реформування долучатимуться медичні фахівці другого рівня. Крім того, незабаром не стане паперових медичних книжок, натомість з’являться електронні, електронними будуть рецепти, записи на прийом та лікарняні листи.

Наразі 69% медичних закладів Хмельниччини уклали договори із Національною службою здоров’я України, яка займається фінансуванням реформи. Головний лікар комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Інна Клим повідомила, що у серпні цей медичний заклад також підписав таку угоду.

–              Сьогодні всі амбулаторії сімейної медицини забезпечені комп’ютерною та медичною технікою, необхідними медикаментами, підключені до мережі Інтернет, впроваджено медичну інформаційну систему «Медікс», зроблено ремонти, для лікарів належним чином облаштовані робочі місця. Медичний персонал навчається роботі з «Робочим кабінетом лікаря», що дає можливість проводити прийом пацієнтів в електронній системі з використанням міжнародної класифікації первинної медичної допомоги, а також працювати з електронною медичною карткою пацієнта, – зазначила Інна Анатоліївна.

На зібранні акцентувалася увага на тому, що чим більше декларацій з лікарями буде підписано, тим кращим буде фінансування медичних установ Кам’янця-Подільського, тож не слід зволікати із вибором лікаря. За словами Інни Клим, на сьогоднішній день максимальну кількість угод з пацієнтами у Кам’янці-Подільському уклали три сімейних лікарі та два педіатри, ще п’ятеро медиків увійдуть до цієї когорти уже найближчим часом.

                                                                                                                                                                                                                                     Наталя КАМІНСЬКА.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар