Благодійний фонд ЄС передав українцям 313 слухових апаратів

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Можливість почути навколишній світ після років тиші отримають близько трьох сотень українців. Європейська благодійна фундація «Hilfswerk der Deutschen Lions» (HDL) передала Україні 313 слухових апаратів завдяки старанням волонтерки, голови німецько-української спілки «Колос» Дани Арнольд.

Офіційна передача апаратів відбулась 16 липня у Кам’янці-Подільському, в гуртожитку для людей з вадами слуху по вулиці Пушкінській. Після цього апарати будуть направлені в Київ, де їх перевірять та налаштують відповідно до конкретних медичних показів людей.

Як повідомила журналістам «Краю Кам’янецького» Дана Арнольд, першочергово апарати надаватимуться кам’янчанам. У Київ вони відправляються, оскільки тут, на місці, немає змоги їх налаштувати. Також вона зазначила, що люди, які мають потребу в слухових апаратах, мають звернутись до місцевої філії УТОГ (директор Плохенко Тетяна Михайлівна) та надати свої дані, які будуть направлені у столицю.

  • Головна мета та вимога фонду – апарати мають отримати люди, які не мають змоги купити їх самостійно, – зазначила Дана Арнольд.

Це вже друга партія слухових апаратів, яку отримують українці. Перші 50 апаратів вже знайшли своїх власників. При потребі співпраця буде продовжена в майбутньому.

Цікаво, що проект «Hilfe fur kleine Ohren» – «Допомога для маленьких вушок» – був започаткований у 2008 році колишнім канцлером Німеччини Герхардом Шредером у зв’язку з наслідками аварії на Чорнобильській АЕС, після якої багато людей зіштовхнулись із проблемами зі слухом. Але Україна, де власне і сталась аварія, потрапила у цей проект лише у 2018 році. До цього часу слухові апарати отримували люди з вадами слуху в країнах Африки, Камбоджі тощо.

Дана Арнольд зазначає, що перейнялась проблемами слабочуючих кам’янчан під час спільних акцій, які проходили в Кам’янці-Подільському. Вже давно волонтерка, яка народилась у Тернополі, але вже 25 років мешкає у Німеччині, допомагає українцям, і не лише фінансово. Дана Арнольд активно долучалась до протестів, які проходили у Кам’янці-Подільському проти атракціону БРДМ, який курсує каньйоном річки Смотрич; допомагала українським військовим, організовувала відпочинок у Німеччині для українських дітей. Також Дана співпрацює з митцями, запрошує їх на різноманітні заходи до Німеччини, де вони мають змогу продемонструвати свої таланти та отримати корисні знайомства та досвід.

Сподіваємося, що проект «Допомога для маленьких вушок» виявиться успішним і ще чимало українців, зокрема і кам’янчан, отримають змогу почути навколишній світ.

  • Мене надихає та дитяча радість, яку я бачу навіть у дорослих людей, які отримують змогу чути. Вони готові допомагати іншим, дбати про тих, хто ще не чує. І це ще один стимул для мене рухатись вперед, – каже Дана Арнольд.

Євгенія СОЛОВСЬКА.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар