БЮДЖЕТ ПРИЙНЯЛИ, АЛЕ ДО ПОВНОЇ ЗГОДИ НЕ ДІЙШЛИ

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

У вівторок, 10 січня, депутатам Кам’янець-Подільської міської ради з другої спроби вдалося прийняти бюджет на 2023 рік. Перша спроба, нагадаємо, відбулася ще перед Новим роком, 28 грудня. Проте того дня зранку була повітряна тривога, а пізніше, на призначений час, не вдалося зібрати кворум, тому міський голова Михайло Посітко переніс засідання.

Хоча прийняття бюджету й не затягнулося і до обіду із завданням міські обранці впоралися, проте не обійшлося без скандалів. Ще перед початком роботи сесії від фракції «Слуга народу» виступила депутатка Оксана Сидоренко із звинуваченням міської організації партії ВО «Свобода» в роздмухуванні політичних конфліктів і ворожнечі в місті своїм намаганням позбавити її однопартійця Сергія Самсонюка депутатського мандату, тим часом як Сергій Іванович зараз проходить службу в ЗСУ. Відомо, що міські свободівці ще до повномасштабної війни з росією ініціювали процедуру відсторонення за народної ініціативи від депутатства Сергія Івановича, а недавно, у жовтні, подали до Хмельницького окружного суду відповідний пакет документів. Згідно із законом їх має розглянути міська територіальна виборча комісія і спрямувати до партійної організації, в лавах якої перебуває депутат. Вона і буде вирішувати долю депутатства Сергія Самсонюка.
Почали ж депутати засідання із присвоєння звання «Почесний громадянин Кам’янця-Подільського» десятьом полеглим героям міста: Сергію Акішеву, Вадиму Верецуну, Олексію Кривіцькому, Івану Остапову, Сергію Козиняку, Руслану Козаку, Андрію Самборському, Дмитру Підліснюку, Віктору Мамчуку та Олександру Швецю.

Але далі голосування не було таким результативним. Зокрема не знайшла підтримки в депутатів Програма інформатизації «Цифрова громада» на 2023-2027 роки. Не погодились депутати і на запропоновані міським головою Михайлом Посітком зміни до структури виконавчих органів міської влади. Вони передбачають певне скорочення посад в уже існуючій структурі (переважна більшість з яких, за словами керівництва міста, вакантні) і на вивільнені кошти утворення двох нових підрозділів: відділу інспекторів з паркування та відділу по роботі з сільськими територіями. Опозиція хотіла відправити це питання на довивчення, але на це не дали голосів депутати – прихильники міського голови, а опозиція, у свою чергу, не підтримала запропонований владою варіант рішення.

Проте підтримали міські обранці Програму «Благоустрій Кам’янець-Подільської міської територіальної громади на 2023 рік» (на минулій сесії до неї було багато запитань). Також вони передали КП «Міськтепловоденергія» генератори, кошти на які були виділені ще в серпні минулого року.
Уже під час сесії до проблеми пожежі на міському полігоні твердих побутових відходів привернула увагу присутніх депутатка Олеся Понятовська. За її словами, пожежа почалася ще 2 січня, і до цієї пори відповідні підрозділи не можуть приборкати вогонь. Тому депутатка зажадала вислухати відповідальних осіб. Керівник КП «Спецкомунтранс» Василь Мазій запевнив, що пожежа перебуває під контролем і найближчим часом з нею зможуть впоратись. Тож на її ліквідацію директор департаменту житлово-комунального господарства Аракел Межлум’ян запросив з міського бюджету додаткових 100 тисяч гривень.

Що стосується бюджету, то як повідомили в міській раді, він вперше буде самодостатнім, без дотацій. Усього 1 млрд 56 млн гривень. Основну частину власних доходів кам’янецького кошторису (70%) складатиме податок на доходи фізичних осіб.

Стосовно видатків, то за словами представників влади, багато коштів передбачено на військових і підтримку соціально незахищених верств населення. Зокрема, 5 млн грн спрямують захисника, і обіцяють на цьому не зупинятись. Передбачені одноразові виплати й тим, хто отримає мінімальну пенсію (1500 грн), удовам, чоловіки яких загинули на війні, одиноким матерям, які отримують низькі доходи (2000 грн), пораненим і звільненим з полону військовим. Заклали і допомогу для матерів, які народили двійню чи трійню. Також 5 млн планується на заміну вікон у навчальних закладах міста.

Усього ж на галузь ЖКГ виділяється 107 млн гривень (це ремонт і утримання доріг, тротуарів, дитячих майданчиків, вивезення сміття тощо), на соціальний захист – 53 млн грн і 607 млн грн (разом з цільовою субвенцією з державного бюджету) – на освіту.
Також, щоб підтримати малий і середній бізнес міста, депутати з 1 січня до 30 червня у зв’язку з воєнним станом встановили додатковий понижувальний коефіцієнт 0,5 по податку на нерухоме майно за об’єкти нежитлової нерухомості. Для того, щоб отримати знижку, потрібно звернутися в податкову інспекцію.

На завершення голова фракції ВО «Свобода» Ірина Шелепницька оголосила про рішення фракції щодо виключення з її лав депутаток Олесі Понятовської і Олени Солодковської. Це рішення Ірина Петрівна пояснила тим, що її колишні колежанки по фракції перестали діяти як єдина команда. У відповідь Олена Солодковська запевнила, що вона попри все буде відстоювати інтереси своїх виборців і громади, яку представляє.

Станіслав ОРЖЕХОВСЬКИЙ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар