Засіяли «Зернослово» у Мукші-Китайгородській

Автор: | Опубліковано Культура Немає коментарів

У Мукшу-Китайгородську прийшло свято – сюди завітали учасники Всеукраїнського літературного фестивалю «Зернослово». Свою назву цей захід узяв з рукописів відомого письменника-подолянина, який родом з Ярмолинеччини, Костя Гордієнка – лауреата Державної премії імені Тараса Шевченка. Це четвертий за рахунком фестиваль – попередніми роками мистецьке дійство проводилося у Деражнянському, Ярмолинецькому та Білогірському районах, а цьогоріч дійшла черга й до Кам’янеччини. Цього дня у сільському клубі місцевим мешканцям дарували свою творчість, духовний хліб, відомі митці з Хмельницької та Харківської областей.

– Головна мета таких зустрічей – сіяти українське слово, літературне, високохудожнє, в душі людей, так само як селяни вкладають у землю пшеничні зерна, що проростають згодом ваговитими колосками, – зазначив організатор дійства, журналіст і письменник, директор обласного літературного музею Василь Горбатюк. Разом з ним ініціатором фестивалю виступила обласна організація Національної спілки письменників України.

Крім Василя Горбатюка, у мистецькому святі взяли участь кам’янецька поетеса, літературознавець Оксана Почапська, поет і журналіст Михайло Цимбалюк та поетеса і співачка-шансоньє Люцина Хворост.

У виконанні Оксани Почапської прозвучали різнопланові вірші, які вона прочитала на одному подиху. У продовження жіночої теми – добірка надзвичайно емоційних поезій і пісні, які виконала харизматична й талановита Люцина Хворост.

– Якщо ви відчуваєте замилування словом і хочете увічнити в ньому світ, яким його бачите, ті емоції, які переживаєте, не зрікайтеся цього, творіть, – закликала пані Люцина присутніх у залі молодих людей.

Михайло Цимбалюк не лише прочитав свої твори, а й залучив до інтерактивного спілкування аудиторію із залу – глядачі із задоволенням добирали рими до віршованих рядочків та розгадували імена, зашифровані у акровіршах, а Василь Горбатюк розповів декілька історій написання оповідань та зачитав уривки з творів.

На завершення гостинні господарі – учні Мукшо-Китайгородської школи та вихованці дошкільного закладу «Веселка» – порадували гостей невеличкою концертною програмою. Начальник відділу освіти, молоді, спорту та туризму Слобідсько-Кульчієвецької сільської ради ОТГ Олена Сендзюк від імені очільника громади Руслана Нестерова вручила митцям подяки та квіти.

Цьогорічний фестиваль засвідчив, що засів «Зернослова» падає на благодатний ґрунт – жителі Кам’янеччини цікавляться творчістю українських письменників і нетерпінням чекають їхніх нових книг. До речі, добірку своїх книг, виданих у різні роки, автори подарували жителям Слобідсько-Кульчієвецької громади.

Наталя КАМІНСЬКА.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар