Як “Ретрофест” у Кам’янці підкреслив чоловічу харизму та жіночу вишуканість

Автор: | Опубліковано Культура Немає коментарів

Уже 4-ий рік поспіль організатори та учасники міжнародного фестивалю стилю «Ретрофест» переносять старовинний Кам’янець у минуле і наповнюють його духом елегантності попередніх десятиліть. За щастя побувати у місці, де дивними нитками переплітаються різні часові лінії. Розкішні ретро-авто та ошатно вдягнені люди в стилістиці минулого століття наповнили вулиці Старого міста.

Зранку можна було оглянути вінтажні автомобілі і ззовні, і всередині, а опівдні розпочалось ралі. Гості міста теж, при бажанні, могли взяти участь у заїзді як пасажири ретро-автомобіля. Водії не тільки проїжджали маршрут на швидкість, а й змагались у вмінні долати шлях із заплющеними очима, орієнтуючись по вказівках свого штурмана. Також при врученні винагород журі враховувало загальний стиль екіпажу. Ретро-одяг відповідно до віку машини збільшував шанси учасників на перемогу.

Окрім дорослих водіїв, у перегонах на ретро-авто взяли участь і діти віком 4-5 років. Щоправда, машини були іграшкові, педальні. Всі маленькі кермувальники спершу потренувалися, оскільки ретро-автомобільчики у керуванні виявились дещо важчі, аніж сучасні велосипеди. Та малюки гарно впорались, і навіть злива, яка перервала змагання, не зіпсувала святковий настрій. Дощ закінчився і діти продовжили гонку. Усім учасникам вручили призи і дипломи. Після цього біля ратуші влаштували анімаційне шоу, в якому дітки поринули у країну чудес, взявши із собою в деякі конкурси ще й батьків. Уся площа наповнилась сміхом і радістю.

Вік – не критерій, жінка завжди красива

Саме на цьому акцентували увагу вінтажні діви Юлія Курилець та Марія Кваченко у своїй колекції ретро-одягу від дизайнерської лавки «Попелюшка». Вони створили чарівні образи та організували унікальний показ мод, в якому брали участь юні дівчата та жінки старшого віку, найстаршій учасниці виповнилось 82 роки.

  • Ми організували показ мод саме в таких вікових категоріях, аби жінки зрозуміли, що потрібно відчувати себе красивими у будь-якому віці й нізащо не можна «ставити на собі хрест», – розповідають модельєри. – Чому саме ретро-стиль? Вінтаж – це одяг, який дихає історією. Це дуже актуально в сучасному світі. Крім того, у такому одязі жінка набуває романтичності і граціозності. Вінтажні сукенки є у багатьох вдома у валізах їхніх бабусь. Хочеться, щоб цей одяг не боялися носити, оскільки він завжди виглядає дуже стильно і має якусь свою унікальну вишуканість, наділяючи прекрасну стать особливою витонченістю.

І це дійсно викликає захоплення: бачити чарівних, граціозних жінок різного віку, які гордо тримають поставу і всім своїм єством передають істину жіночності. Дивовижні, стильні образи полонять і глядачів, і учасників ретрофестивалю.

  • Мені дуже приємно бути частиною такого дійства, – розповідає Лариса Луньова, учасниця показу мод в категорії старше 70 років. – Так, я вже не юна, але, як і раніше, мені хочеться бути привабливою. Я веду активний спосіб життя, завжди намагаюсь виглядати гарно і тому я тут.

Фестиваль западає у душу недаремно, віддаючи дивним відчуттям чи то ностальгії, чи зачарованості своїм вінтажним духом.

Ольга САВИЦЬКА.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар