Щоб не гасло світло у вікні

Автор: | Опубліковано Економіка Немає коментарів

Аби наше життя було світлішим, ПАТ «Хмельницькобленерго» вже протягом 20 років опікується енергетичною індустрією регіону. З нагоди ювілейної дати та в переддень професійного свята — Дня енергетика — на підприємстві окреслили здобутки галузі, її реалії та намітили цілі щодо подальшого розвитку. В цієї нагоди представники ЗМІ області минулої п’ятниці зібралися в залах для селекторних нарад Кам’янець-Подільського, Дунаєвецького, Летичівського, Чемеровецького, Шепетівського, Ярмолинецького РЕМів, аби поспілкуватися в режимі on-line з генеральним директором компанії, Заслуженим енергетиком України, кавалером орденів «За заслуги» ІІ та ІІІ ступенів, який стоїть біля керма товариства з 1998 року, Олександром ШПАКОМ.

Великий стрибок

Про те, що на старті своєї діяльності підприємство зірок з неба не хватало, свідчать не дуже веселі цифри. «Енергодарам» доводилося починати з дефіциту обігових коштів та збитковості через складний фінансовий стан. Важко навіть уявити, як можна вести господарство, коли рівень грошових розрахунків споживачів перед компанією складав лишень 9%, що логічно виливалося в заборгованість із зарплати, податків та внесків і штрафні санкції. Сьогодні ж дані про наявність всього-навсього 12 персональних комп’ютерів, якими користувалися всі структурні підрозділи компанії, відсутність належних приміщень для розміщення персоналу та обслуговування клієнтів звучать анекдотично.

Однак завдяки чітко визначеній стратегічній лінії та якісному менеджменту «Хмельницькобленерго» цілеспрямовано рухалося вгору. Вже починаючи з 1998 року компанія стала отримувати прибутки і по сьогоднішній день не здає своїх позицій (за винятком стихійного 2001 року). За 11 місяців поточного року сплачено податків та обов’язкових платежів до бюджету 174,6 млн.грн.

Сьогодні ПАТ обслуговує більше 550 тис. побутових та 19,6 тис. юридичних споживачів електроенергії. Його електричними мережами передається 2,50 млрд. кВт-год. електроенергії в рік. Досягнуто поступове зменшення ТВЕ нижче нормативного показника – на цей період 2015 року зекономлено 49,8 млн.кВт-год., або 66,3 млн.грн. Розрахунки з ДП «Енергоринок» за 11 місяців становлять 100%. Оплата за спожиту електроенергію клієнтами товариства досягла також 100%-го результату.

У своєму виступі головний енергетик області, зокрема, акцентував увагу на заходах з модернізації, реконструкції, ремонту, оптимізації, оновлення виробництва компанії, впровадження інноваційних технологій. Тут не лише намагаються йти в ногу з часом, а й самі стають «законотворцями моди» у ноу-хау-розробках. Серед останніх винаходів – лабораторія енергоаудиту розподільчих мереж та перший у світі трифазний трансформатор з просторовою магнітною системою.

Та найціннішим пріоритетом для «Хмельницькобленерго» є споживач послуг, тому на підприємстві намагаються задовольнити потреби користувачів у якісному енергоносії та зробити їх обслуговування максимально комфортним.

Зусилля та старання завжди повинні винагороджуватися. Праця енергетиків області не проходить безслідно, а навпаки вшановується на високому рівні. Так, компанія є переможцем Українського національного конкурсу якості, Міжнародного турніру з якості країн Центральної та Східної Європи, Всеукраїнського конкурсу «Лідер паливно-енергетичного комплексу» в низці номінацій. Її відзначено титулом переможця Всеукраїнського конкурсу «Лідер природоохоронної діяльності», дипломом «Краще екологічно відповідальне підприємство» та сертифікатом «Визнання досконалості в Європі 5 зірок» тощо.

Ще вищих висот на підприємстві надіються досягти завдяки майбутній приватизації ПАТ. Енергетична галузь області, згідно з прогнозами, мала опинитися в приватних руках у кінці цього року, та поки що не зрослося. Як повідомили на прес-конференції, скоріше за все, це має статися в І-ІІ кварталі наступного. Наразі ПАТ, яке чекає свого нового господаря, виставлено на аукціон.

Свічками не запасатися — «темної» не буде

Паралельно прес-конференції журналісти Кам’янеччини мали змогу вести діалог з начальником Кам’янець-Подільського МРЕМу Борисом Чорним. Час від часу він «спускав» представників преси до справ місцевих.

– Фінансова ситуація в країні не могла не відбитися на діяльності міського енергетичного комплексу. Хотілося б більше сил та засобів вкладати в першу чергу в реконструкцію мереж, адже гостро відчувається зношеність ліній, — говорить Борис Володимирович. – Та попри всі негаразди намагаємося підтримувати їх у належному стані. За цей рік всі показники з капітальних ремонтів вдалося виконати на 100%, надійно підготуватися до зими та зустріти холоди в «повній бойовій готовності». Показово, що нещодавні сильні пориви вітру не стали для підприємства несподіванкою, нам вдалося відновитися протягом доби. А це значить, що ми готові до будь-яких екстремальних ситуацій. Нині МРЕМ активно співпрацює з міською владою з приводу вирішення проблеми розчистки траси від високорослих дерев, котрі за важких погодних умов не лише руйнують електромережі, а й створюють реальну загрозу життю та здоров’ю людей.

Серед найбільш грандіозних планів МРЕМу Борис Чорний назвав будівництво сучасної підстанції на Пушкінському узвозі на зразок «Прибузької» в Хмельницькому, що вводиться в експлуатацію незабаром. З нетерпінням очікується й відкриття сервісного центру для обслуговування населення району та міста, що розміщуватиметься в приміщенні на перехресті вул.Д.Галицького та пр.Грушевського.

Головний енергетик міста задоволений стосунками, які склалися у МРЕМу зі споживачами, котрих на всій території нараховується 40 тисяч побутових та 2 тисячі юридичних, у розрізі розрахунків за отриману електроенергію. Надіється він і налагодження взаємовідносин з найзліснішим боржником — «Міськтепловоденергією», що завинила енергетикам 1200 тис.грн.

Та не лише від прихильності погоди та клієнтів чи оновлення фондів залежить надійність та безперебійність електропостачання, а й від того, наскільки державні засіки повні паливом. На наше щастя, як повідомив Борис Чорний, посилаючись на заяви вищого керівництва, запаси вугілля в країні є, виробіток енергоносія збалансований зі споживанням, тому минулорічні графіки відключень нам не страшні.

Як запевнив Борис Володимирович, новорічна ялинка, без сумніву, виконає наказ сяяти та радувати усіх кольоровими переливами. Користуючись нагодою, він привітав свій колектив з професійним святом, а кам’янчан — з прийдешнім Новим роком та побажав усім світлого вогника в оселях та серцях. Добра, миру, здійснення планів адресував кожному і всій Україні також і Олександр Шпак.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар