Автор: | Опубліковано Без категорії Немає коментарів

19 січня християни Православної Церкви відзначають велике свято − Водохреще, яке також прийнято називати Хрещенням Господнім, Богоявленням, тому що на річці Йордан відбулося явлення Триєдиного Бога людям. Бог Отець явив Себе в голосі, Бог Син приймав хрещення у водах Йордану, Бог Дух Святий у вигляді голуба осінив Господа Іісуса Христа.

У свято Різдва Христового освячується земля, а у Хрещення Господнє – усі води світу: океани, моря, ріки, джерела. Коли Бог створював воду, Дух Божий «витав над водою» (Буття 1, 2), наповнюючи воду Своєю животворящою енергією. Але коли гріх людський примножився на землі, вода життя стала водою смерті й у водах великого потопу загинуло слабке людство.

Перед пришестям Христа на землю, Іоанн Предтеча охрещував людей у водах Йордану. Люди занурювалися слабкими, а виходили оновленими покаянням. Занурення у воду – символ смерті, а вихід із води – символ духовного оновлення. Іісус Христос прийшов до Йордану не для очищення від гріха, а для того, щоб освятити ці води та наповнити їх життям. І вода, пронизана людським гріхом, стала джерелом життя, адже Сам Бог Своєю людською плоттю увійшов у неї і наповнив її Своїм Божеством. І коли на Водохреще ми освячуємо воду, то таким чином засвідчуємо велику істину про всюдисущу та спасительну присутність Божественної енергії у фізичній природі нашого світу.

У день свята Богоявлення відбувається Чин великого водосвяття. Святий Іоанн Златоуст зазначав: «У це свято всі, почерпнувши воду, приносять її у дім і зберігають увесь рік, так як сьогодні освячені води; і відбувається зриме знамення: ця вода за своєю природою не псується з плином часу, але, почерпнута сьогодні, вона цілий рік, а часто два і три роки залишається неушкодженою і свіжою, і після такого тривалого часу не поступається водам, тільки що взятим із джерел» (Тіпікон. Т. 1., С. 192). Цей факт вражає, адже звичайна вода, набрана в посудину, стає несвіжою вже за 2-3 дні, а Йорданська – не псується роками. Вчені, досліджуючи цей феномен, проводили багато експериментів. Українські науковці вивчали цілющі можливості Богоявленської води впродовж шести років: за допомогою спеціальної електропунктурної діагностики досліджували її дію на людський організм. Вони підтверджують: вода, набрана 19 січня, має унікальний вплив на людський організм; у піддослідних, які її випивали, зміцнювався імунітет, підвищувалася біологічна активність організму, зменшувалися, або й узагалі зникали запальні процеси, спостерігався позитивний вплив на усі системи організму. Найбільша сила благотворної дії на організм спостерігалася приблизно за годину після того, як випивали святу воду. Отже, терапевтичні властивості Йорданської води доведені й науково.

Директор інституту екології людини, доктор фізико-математичних наук, професор Михайло Курик багато років поспіль досліджує зміни у структурі води у ніч з 18 на 19 січня. Він наголошує на тому, що вода — найбільший накопичувач енергії на землі. Її структура та питомопровідність неймовірно змінюються під час молитви − освячення. У день Богоявлення за своєю структурою вона максимально наближена до внутріклітинної води людського організму, а значить, володіє корисними та цілющими властивостями. Завдяки сильній енергетиці здатна омолоджувати організм, позбавляти різноманітних недуг. Ці властивості притаманні будь-якій воді на Землі, набраній 19 січня до обіду. Те, що Йорданська вода, яка зберігається упродовж 11 років у 25 посудинах, не зіпсувалася й не втратила приємного смаку, – справжнє диво.

Богоявленська вода в церковному Уставі називається «великою святинею». До неї маємо ставитися з благоговінням та вірою. Зберігати цю воду найкраще біля ікон. Вживати її прийнято натщесерце; не бажано пити святу воду безпосередньо із посудини, в якій вона знаходиться. Йорданською водою християни з молитвою помазуються, окроплюються себе, оселю, землю, городину, їжу. Вона має силу освячувати людину, лікувати її тілесні недуги, хвороби, благотворно впливає на душевне здоров’я, допомагає у боротьбі з пристрастями.

Святі отці використовували Йорданську воду як ліки для душі та тіла. Преподобний Серафим Саровський після сповіді вірян завжди давав їм випити Богоявленської води. Преподобний Амвросій Оптинський смертельно хворому надіслав пляшку зі святою водою — і невиліковна хвороба на подив лікарів відійшла. Ієросхимонах Серафим Вирицький завжди радив окроплювати продукти та їжу Йорданською водою, яка, за його словами, «сама все освячує». Угодник Божий завжди благословляв хворого приймати столову ложку святої води щогодини. Серафим Вирицький запевняв, що сильніших ліків, аніж свята вода і освячене масло, немає.

Хай Йорданська вода дарує вашій душі оновлення, очищення, здоров’я й Божу благодать!

ГО «Батьківський комітет захисту дітей».

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар