2500 – такса за відмову від землі

Автор: | Опубліковано Суспільство 1 Коментар

Одним зі способів зворотного зв’язку з нашими читачами є телефонні дзвінки та листи, які надходять на адресу нашої редакції. В них люди висловлюють свої думки з приводу важливих і болючих для  них питань, діляться та пропонують способи їх вирішення. І ми намагаємося не залишаємо поза увагою такі звернення наших земляків.

Ось і нещодавно ми отримали листа від жительки Кам’янеччини Тетяни РАДІЙЧУК. У ньому йдеться:

«Я є депутатом Китайгородської сільської ради ОТГ села Колодіївка та мешканкою цього прекрасного села, тому не можу залишатися осторонь, коли бачу, як тут твориться свавілля. Розкрадаються землі, тоді як місцеві жителі не мають земельних ділянок. Громада села виявила мені свою довіру, тож я зобов’язана захищати моїх земляків і допомагати їм у вирішені різних життєвих проблем.

Я мати п’яти діточок і хотіла б, щоб вони не їздили працювати за кордон, а щасливо жили і трудилися на своїй, Богом даній землі. В Колодіївці, на мою думку, відбувається незаконне заволодіння землями державної власності. І це неабияка проблема. Наразі громада села залишилася з бідою сам на сам. В Колодіївці не було розпаювання земель, оскільки тут був радгосп з вирощування лікарських рослин. Але був момент, коли можна було розпаювати, проте влада не була зацікавлена в тому, аби земельні ділянки отримали люди, які все життя на них працювали. Селян вводили в оману, а тим часом землями заволодівали інші провладні особи. Земля переходила з рук в руки, від одного власника до іншого, а людям від цього краще не ставало і життя їхнє не поліпшилося. Скільки мешканці села не пробували, щось змінити, їх щоразу обдурювали, а все робили на свою користь.

Землі радгоспу с.Колодіївка з самого початку були передані в оренду ПП «Полуботкін». У подальшому він від земель відмовився й знайшлися інші господарі, один з них — Андрій Матюшко. Торік його представники почали обробляти землі, обіцяючи людям допомогти з оформленням документів на земельні ділянки в розмірі 2 гектарів для ведення особистого селянського господарства кожному жителю нашого села. Вони провели збори, зібрали заяви від мешканців Колодіївки, але до сьогоднішнього дня не має жодного результату. Після цього вони більше на зв’язок не виходили і нам наразі нічого не відомо.

Також торік знайшовся ще один добродій, котрий дуже хоче допомогти колодіївським людям, — це Віталій Бурбан, який представився юристом. Він теж зібрав 702 заяви, ще й з дорученням, і цілий рік водить селян за ніс обіцянками, що все під контролем. Насправді ж нічого не змінилося, хіба що вільних земель за цей рік стало набагато менше і шанси на отримання ділянок мізерні. За його словами, із цих 702 заяв пройшли тільки 35, для яких уже є накази і документи передані в фірму «Земля» для подальшого оформлення. Я неодноразово зверталася до Віталія Васильовича, щоб він повернув заяви з дорученням, але донині він цього не зробив.

А 9 червня цього року представники Матюшко знову об’явилися в Колодіївці і через місцевих агітаторів організували збори, під час яких намагалися незаконно заволодіти земельними ділянками державної власності, пропонували, щоб люди відмовлялися від свого права на приватизацію земельної ділянки за винагороду в 2500 (дві тисячі п’ятсот) гривень. Вони спрямували цю агітацію на найбідніші верстви населення. І знайшлися такі, хто погодився на цю аферу. З цими людьми була усна домовленість, що представники Матюшко повезуть їх у Кам’янець-Подільський до нотаріуса для реєстрації заяв. Для поїздки сільчан, згодних з їхніми умовами (а саме — підписати підготовлені документи на відмову від земельних ділянок на користь Матюшко), було організовано автобус. Але я викликала поліцію і цей план не спрацював у нашому селі.

А земельні ділянки тим часом привласнюють інші особи з інших областей. Тоді як сільські люди, які все життя трудилися на радгоспних полях, не можуть отримати і шматка землі, бо її просто забирають у громади з-під ніг.

Тетяна РАДІЙЧУК, депутат Китайгородської сільської ради ОТГ».

За коментарем ми звернулися до голови сільської ради Китайгородської об’єднаної територіальної громади Юрія Безродного. Ось що він сказав:

— Дійсно, така ситуація має місце. 2015 року Держземагентством у Хмельницькій області надано гр.А.Матюшко в оренду землі нерозпайованого радгоспу «Колодіївський» за межами с.Колодіївка для ведення фермерського господарства. В даний час прокуратурою подано позов до суду щодо скасування договорів оренди в зв’язку з порушенням оформлення документації та передачі цієї землі в користування ДП «Радгосп «Колодіївський». Оскільки кожна людина має і може застосовувати своє право на безоплатну передачу у власність земельної ділянки до 2 га для ведення особистого селянського господарства, цим і скористався гр.А.Матюшко. Він запропонував громадянам одразу ж продати земельну ділянку за 2500 грн., позаяк лише орендар може надати дозвіл на передачу громадянам у власність орендованої землі.

У кожного з нас є право вибору. Але, шановні жителі с.Колодіївка, пам’ятайте: підписуючи доручення на продаж землі, ви назавжди позбавляєте себе можливості коли-небудь володіти землею, якої так довго добивалися…

У листі згадується й ім’я Віталія Бурбана, тому ми звернулися й до нього за роз’ясненням. У телефонному режимі він зазначив: “Заяви написали сотні людей, а з проханням повернути їх звернулася лише одна жінка. Якби заявники хоча б підписи зібрали, не було б питань. А наразі я не можу віддати ці документи просто так, без згоди інших сторін».

Поділитися в соціальних мережах
Коментар
  1. Posted by Serg

Додати коментар