Улюблені сири своїми руками

Автор: | Опубліковано Поради Немає коментарів

Понад 100 гривень за кілограм моцарели, фети чи “голандського” в магазині. Забудьте про шалені витрати і приготуйте молочні делікатеси вдома.

Твердий сир

На 1 кілограм домашнього кисломолочного сиру потрібно взяти півтора літра молока, по чайній ложці соди та солі, одне яйце і 100 грамів масла.

Сир заливають молоком і ставлять на маленький вогонь, варять доти, доки маса стане в’язкою. Тоді її відкидають на друшляк, застелений марлею, і добре віджимають. Додають яйце, масло, соду, сіль і ретельно вимішують. Отриману суміш варять на маленькому вогні близько 10 хвилин, поки вона не стане схожою на розплавлений сир. Чим довше варити, тим твердішою буде. Сирну масу виливають у формочку, застелену плівкою, і охолоджують.

Бринза

Інгредієнти: 1 літр незбираного домашнього молока, 250 грамів сметани, дві неповні столові ложки солі, три яйця.

Молоко доводять до кипіння, зменшують вогонь і вливають сметану, перемішану з яйцями до однорідної маси. Солять і варять 5 хвилин на маленькому вогні (молоко має згорнутись), постійно помішуючи. Затим суміш виливають у застелений марлею друшляк і залишають у такому стані на кілька годин. Потім слід міцно обв’язати сир марлею та помістити під прес. До повної готовності пресується близько 10 годин.

Моцарела

Інгредієнти: молоко високої жирності – 2 л, по 2 ст. л. лимонного соку й солі, чверть чайної ложки сичужного ферменту, який допомагає молоку згуститись, півсклянки води.

Молоко слід нагріти до 70ОС, додати лимонний сік і сичужний фермент, розведений у воді, перемішати й тримати за такої температури, поки не утвориться сир, але щоб маса не закипіла. Відтиснути сир руками (в гумових рукавичках, щоб не обпектись).

В окрему каструлю налити воду, посолити й довести до кипіння. Сирну масу опустити в гарячу воду на дві хвилини. Вийнявши, ретельно розім’яти, щоб сир був однакової консистенції, і знову опустити на дві хвилини. Потім можна надавати йому форму. Найкраще формувати невеликі кульки. А щоб сир тримав форму, його потрібно занурити у крижану підсолену воду на кілька хвилин.

Фета

Для приготування слід узяти літр молока та сіль за смаком.

Молоко наливають у скляну банку і залишають у теплому місці для прокисання. Переливають у каструлю, ставлять у холодну духовку і розігрівають її до температури 150ОС. Тримають там молоко близько години, стежачи, щоб не закипіло. Потім сирну масу треба вилити у друшляк, застелений марлею, сформувати мішечок і підвісити, щоб стекло. Відгортають марлю і солять сир лише з одного боку. Посоленим боком кладуть у форму, вирівнюють, притискають, аби не було порожнин усередині, і зверху ще присолюють. Залишають його при кімнатній температурі на дві-три години, а потім ставлять у холодильник. Сир готовий.

Адигейський сир

Беруть один кілограм кисломолочного сиру, літр молока, три яйця, 100 грамів масла, по чайній ложці соди і солі.

Молоко потрібно довести до кипіння, додати сир, проварити півгодини, постійно помішуючи. Друшляк застелити марлею, вилити суміш, щоб стекла сироватка. Теплувату сирну масу викладають у чистий посуд, додають яйця, м’яке масло, соду, сіль і ретельно вимішують. Потім ставлять на середній вогонь і варять 10 хвилин, постійно помішуючи. Затим викладають сир у форму, змащену маслом, розрівнюють, охолоджують і поміщають у холодильник на дві-три години. Виймають сир, перевернувши форму.

 

 

 

Додати коментар