Про шкоду і користь морської капусти

Морська капуста, в першу чергу, вважається безцінним джерелом йоду – до 3% від усієї маси. У зв’язку з цим її часто призначають людям, що страждають зобом (гіперплазією щитовидної залози) та іншими йододефіцитними станами. Щоб отримати добову дозу йоду, дорослій людині потрібно з’їдати близько 50 грам морської капусти в день.

Але йод — це не єдина потрібна людині речовина, що в достатку міститься в морській капусті. В ній є багато фітостеринів. Вони допомагають організму позбавитися від «шкідливих» холестеринів, забезпечуючи профілактику атеросклерозу. Тривале вживання морської капусти допомагає істотно поліпшити показники крові, знизити ризик інсультів, ІХС, стенокардії та інфаркту, нормалізувати менструальний цикл у жінок. Не випадково японці, які активно споживають морську капусту в їжу, рідко страждають на атеросклероз, особливо в порівнянні з пацієнтами тієї ж вікової групи серед європейців.

До того ж, ламінарія на 15-30 % складається з альгінатів. Ці речовини широко застосовуються в медицині і харчовій промисловості. Лікарі призначають їх при гастритах підвищеної кислотності, печії, дуоденітах, виразковій хвороби. Крім того, альгінати прискорюють виведення з організму важких металів та радіонуклідів.

До речі, харчова промисловість використовує альгінати (під кодами E400, E401, E402, E404 ) для згущення і додання їжі потрібної консистенції.

Морська капуста також добре прочищає кишечник і в цілому прискорює обмінні процеси в організмі. До того ж, містить в достатній кількості вітамінів А, С, Е, D, B1, B2, B6, PP та ін.

І наостанок варто сказати, що морська капуста низькокалорійна: енергетична цінність 100 г складає всього лише 5 ккал. Це дозволяє на її основі створювати всілякі дієтичні салати з використанням олії, моркви та багатьох інших продуктів.

На жаль, у нашому світі панацеї не існує. Це справедливо й для морської капусти: у неї є побічні ефекти і протипоказання. Морську капусту доведеться виключити з раціону вагітним, людям із хворобами нирок, деякими хворобами шлунково-кишкового тракту. Крім того, в деяких людей можлива алергія на йод, в такому випадку морська капуста теж протипоказана.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар