Рішення має бути добровільним і усвідомленим

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Протягом двох років в Україні триває процес децентралізації, що передбачає створення об’єднаних територіальних громад. Деякі новостворені спільноти досить безболісно пережили таке реформування й успішно функціонують в нових умовах. Дехто, можливо, вже й шкодує про поспішно зроблений крок, інші ж стоять на порозі змін, вагаючись і роздумуючи, що доброго вони привнесуть в їхнє життя.

Саме третій варіант розвитку подій спостерігається у Приворотській територіальній громаді, де наразі постало питання про злиття з Орининською, Шустовецькою та Підпилип’янською сільрадами. Як виявилося, жителі Привороття недостатньо обізнані з механізмом такого об’єднання й хотіли б дізнатися про це більше. Тому місцеві депутати запропонували запросити на пленарне засідання сесії сільської ради компетентних людей, від яких можна отримати детальне роз’яснення ситуації. З огляду на це сільський голова Лариса Вусата звернулася з проханням по допомогу до заступника районної ради Віктора Єрменчука.

Така ось низка подій передувала поїздці 21 серпня на чергове засідання сесії Приворотської сільської ради Віктора Єрменчука та депутата районної ради, голови фракції ВО «Свобода», практикуючого юриста Івана Громика, який зголосився поспілкуватися з місцевими депутатами та відповісти на їхні запитання з приводу об’єднання територіальних громад. Дізнавшись про приїзд представників району, на сесію завітали депутат районної ради Сергій Богачик та Орининський сільський голова Валер’ян Мокрицький. Обговорення відбулося перед розглядом питань порядку денного сесії.

Як зазначив Віктор Єрменчук, звертаючись до присутніх, цей приїзд у Привороття засвідчує, що районна рада не залишається осторонь створення об’єднаних громад, натомість представники районної влади прагнуть зустрічатися з людьми, розповідати, що відбувається в країні навколо цього процесу, та цікавитися їхньою думкою.

Те, що злиття громад – невідворотній процес, не викликає сумніву. Проте, як вважає Іван Громик, виникає проблема: люди не мають щодо цього необхідної інформації, а її відсутність призводить до появи різноманітних чуток та інсинуацій.

– Об’єднання громад повинно бути добровільним, це має бути усвідомлений вибір. Тобто люди приймають рішення, лише будучи ознайомленими з усіма «плюсами» й «мінусами» процесу. За час функціонування ОТГ напрацьовано як позитивний, так і негативний досвід, але про останній чомусь не говорять. Проте, погодьтеся, було б добре бути обізнаним і не наступати знову на ті ж самі граблі. Слід зрозуміти, що об’єднання громад – це квиток в один кінець, і за нинішніми законами вийти звідти неможливо. Також останнім часом чимало говорять, що коли злиття не відбудеться до нового року, то після нього громади об’єднають примусово. Проте ніяких встановлених строків у Законі про об’єднання не прописано, так само як і немає точної кількості мешканців ОТГ, а є лише методичні рекомендації. І взагалі, виникає ще чимало запитань з приводу процесу об’єднання. То чому б, до прикладу, представникам Хмельницького офісу реформ не приїхати до нас, на Кам’янеччину, не поспілкуватися з депутатами районної та сільських рад, не відповісти на їхні запитання? Думаю, це було б дуже доречно, – зазначив Іван Миколайович.

Далі відбулося жваве спілкування в формі дискусії. На завершення очільник Приворотської сільради Лариса Вусата висловила думку, що наразі громада не готова до об’єднання.

– Звісно, об’єднуватися потрібно. Однак вважаю, що поки не варто поспішати, аби не пожалкувати про зроблене. Необхідно відкинути емоції, уважно розрахувати цифри, зважити всі «за» і «проти». Адже нам тут жити, і від прийнятого рішення залежить майбутнє наших дітей. Зробити крок уперед ми завжди встигнемо, головне, щоб він був виваженим, – підсумувала Лариса Миколаївна.

Отже, як буде далі – покаже час. Врешті, останнє слово залишається не за сільським головою чи депутатами, а за громадою.

                                                                                                                                                                                                                                     Наталя КАМІНСЬКА.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар