ПОЗМИВАЛО ДОРОГИ, ЗАТОПИЛО ГОРОДИ

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Нещодавні грозові зливи та шквали вітру не оминули населені пункти Жванецької об’єднаної територіальної громади. За словами сільського голови Тетяни Криворучко, найбільше постраждали місцеві дороги, які розмили бурхливі потоки води.

– У деяких місцях, – каже Тетяна Володимирівна, – утворилися вирви, глибиною до 1 метра. Вода несла кам’яні глиби, навіть важко уявити, звідки вони такі великі взялися. Наразі проводимо огляд наслідків стихійного лиха. І якщо з місцевими, сільськими дорогами нашій громаді (сподіваюся і на підтримку підприємців) вдасться справитися, то про автошляхи обласного значення цього не скажеш. Сьогодні з відрізку дороги «Ластівці – Княгинин», можна сказати, не залишилося й сліду. Це не дорога.

Крім того, що вода порозмивала дорожнє полотно, сильний вітер повалив дерева та позносив шифер з будівель. Рівень води в річках та ставках значно підвищився, у результаті чого підтопило прибережні території. Декілька днів були перебої з електропостачанням та мобільним зв’язком.

За словами голови Жванецької сільської ради, наийбільше від негоди постраждало село Ластівці. Тут стрімкі потоки води несли з пагорбів населеного пункту величезне каміння та гілля дерев, порозмивало городи. Паводки оголили газову трубу, інші підземні мережі.
Не кращою ситуація виглядала і в населених пунктах Колибаївської ОТГ.

– У п’ятницю, 19 червня, – коментує ситуацію заступник сільського голови Дмитро Довганюк, – через сильну зливу прорвало греблю ставу в с.Чагарівка. Вода хлинула в напрямку с.Ходорівці. Аби не допустити прориву дамби вже ходоровецького ставу, довелося її знизу підкопати. Завдяки оперативним діям ми таким чином обійшлися малим підтопленням деяких городів ходорівчан, уникнувши більш руйнівних масштабів.
Та вже через пару днів, 22 червня, черговий шквал стихії знову показав свій норов. Ходорівчани й досі не можуть оговтатися від сильної зливи, яка затопила деякі їхні обійстя та присадибні ділянки, порозмивала дороги. Через обірвані лінії електропередач та повалені електроопори люди залишилися без світла.

– Місцеві старожили кажуть, – продовжує розмову Дмитро Миколайович, – що такого на їхньому віку ще не було. Одразу ж на ліквідацію наслідків стихії були задіяні місцева пожежна команда та рятувальні служби Кам’янеччини. Відновили електропостачання, зараз взялися за сільські дороги. Не дивлячись на складну ситуацію, 23 червня було оголошено тендер на капітальний ремонт дороги обласного значення до с.Княгинин. На відрізок в майже 2 км держава передбачила 12 млн грн. Тож сподіваємося, що незабаром у нашій громаді з’явиться ще одна якісна автотраса.

Надія ЄРМЕНЧУК.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар