ПОЛІТИЧНІ ПРОТИСТОЯННЯ ЧИ ВЛАСНІ АМБІЦІЇ

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Банду геть!

Починаючи з грудня минулого року, після обрання і затвердження складу Кам’янець-Подільської міської ради VIII скликання, кожна сесія є «гарячою». Такою ж була і 4, яка розпочалася у вівторок, 9 лютого, і вже за традицією затягнулася на три дні.

Знову основною темою протистояння стали кадрові питання, адже планувалося обрати секретаря міської ради, затвердити заступників міського голови, старост і членів виконкому. Ще до початку пленарного засідання перед входом до сесійної зали зустрілися два табори мітингувальників: команда прихильників міського голови Михайла Посітка та команда екснардепа та колишнього кандидата на посаду міського голови Кам’янця-Подільського Володимира Мельниченка. Одні вимагали припинити заважати міському голові здійснювати свої повноваження та виступали проти політичної «мафії» в місті, інші – дослухатись до половини кам’янчан, які голосували за депутатів, котрі об’єдналися в депутатську групу «Ми Кам’янчани», і зупинити узурпацію влади в місті. Обидва зібрання стояли впритул один до одного: між противниками періодично виникали сварки, іноді доходило навіть до штовханини, лунала гучна музика, виступаючі перекрикували один одного. Іноді в унісон присутні кричали «ганьба» і «банду геть», адресуючи ці гасла протилежному табору. На щастя, пристрасті стримували поліціянти і нацгвардійці, яких того дня біля будівлі міськради було чимало. Сам вияв народної активності продовжувався і після початку сесії десь до обіду, поступово втрачаючи свою масовість.

Із секретарем так і не визначилися

Одразу після початку засідання між депутатами почалися суперечки, які стосувалися формування порядку денного. Керівник депутатської групи «Ми Кам’янчани» Василь Кобильник запропонував першими у порядку денному розглянути кадрові питання, а на першому місці серед них – обрання секретаря. На таку пропозицію Михайло Посітко та його прихильники депутати-коаліціанти від «Свободи» і «Слуг Народу» частково погодились – кадрові призначення розглядаються першими, а питання секретаря після них. Однак після невдалого голосування повернулися до обрання секретаря. Перші спотикання вже сталися, коли депутати погоджували кількісний склад лічильної комісії. Врешті спинилися на 7 депутатах (по одному представнику від кожної фракції, плюс ще один – від «Свободи» як найбільшої політичної сили в міськраді за кількісним складом).

Міський голова на посаду секретаря висунув кандидатуру депутата від «Слуги Народу» Аракела Межлум’яна. Таємне голосування тривало понад годину. В результаті підрахунку кандидата підтримали 16 депутатів, 20 виступили проти, 1 утримався та 1 бюлетень визнано недійсним. Тоді депутатська група «Ми Кам’янчани» запропонувала обрати секретарем депутата Сергія Самсонюка. За нього група зібрала 20 підписів. Знову була запущена процедура голосування, яка закінчилася тільки після 18 години.

За Сергія Івановича проголосував 21 депутат, проти – 12 і 2 – утрималося. Здавалося б, секретар обраний, та Михайло Постіко не відкидає можливості накласти вето на рішення депутатів, про що він сам повідомив депутатам під час обговорення результатів голосування.
– Рішення про вето буде прийняте мною у зазначений законодавством термін, після того, як над ним попрацюють мої юристи, – зазначив він.
Міський голова запропонував продовжити роботу сесії, розглянувши інші кадрові питання, але ініціатива не зустріла в депутатів підтримки, тому вирішено було продовжити сесію у середу, 10 лютого. Так закінчився перший день 4 сесії міської ради.

Обійшлося без кулаків, але на підвищених тонах

Наступного дня, о 10.00, депутати повернулись до кадрових питань. Не дивлячись на те, що під час обговорення голови фракцій міськради збирались для консультацій, досягнути якогось консенсусу так і не вдалося: кандидатури від міського голови на посади заступників і старост не набрали достатньої кількості голосів, як і персональний склад виконкому теж не був затверджений.

У сесійній залі знову завирували пристрасті, взаємні звинувачення. Так, у питанні про обрання старост депутат Михайло Желізник заявив, що варто було б прислухатися до думки громади, винести кандидатури на широкий загал.

У відповідь Михайло Посітко сказав, що згідно закону про люстрацію Желізник і так би не зміг претендувати на посаду старости. Це викликало обурення не лише у Михайла Дмитровича, а й групи «Ми кам’янчани». Вони вимагали знову надати Желізнику слово, проте мер повернувся до порядку денного. Тоді Сергій Самсонюк вирвав у міського голови картку для голосування. Після словесної перепалки роботу сесії все ж таки вдалося відновити.

Про життєдіяльність громади не забули

Далі на порядку денному стояли питання життєдіяльності міста, за які і взялися депутати. Тут справи пішли краще. Зокрема міськрада затвердила низку програм. Це медичні – «Оцифрування рентгенобладнання КНП «Лікувально діагностично-консультативного центру» міської ради» та «Організація проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів декретованих груп населення», яка передбачає безоплатний медогляд профпрацівників. Прийнято також порядок планування і використання коштів бюджету розвитку Кам’янець-Подільської міської територіальної громади на 2021 рік. Відповідно затвердили депутати і склад комісії, яка відбиратиме проєкти, що фінансуватимуться з бюджету розвитку. До неї увійшли міський голова, секретар міськради, начальник фінуправління, діючі заступники та керуючий справами, а також депутати від різних фракцій. Затверджено Програму соціально-економічного і культурного розвитку міської тергромади на 2021 рік. Координатором її виконання визначено Департамент економіки та розвитку інфраструктури міста.

Питання тарифів знову постало перед депутатами, хоч його і не було на порядку денному. Перед міськими обранцями виступила голова ОСББ багатоквартирних будинків по вулиці Грушевського, 50 і 56 з автономним газовим опаленням Олена Мазур і попросила допомоги у міськради, оскільки тарифи на газ для таких будинків не знизилися і наразі складають 8,95 грн за кубічний метр, і це без плати за транспортування. У відповідь міськрада вирішила напрацювати звернення до центральних органів влади з вимогою встановити загальноприйняті тарифи для багатоквартирних будинків з автономним газовим опаленням і заборонити газорозподільчим компаніям брати плату авансом, а у разі відмови вимикати газопостачання.

Далі представники народу розпочалиобговорювати земельні питання, але їх вони так і не змогли розглянути в середу, тому вирішили продовжити сесійну діяльність у четвер.

Станіслав ОРЖЕХОВСЬКИЙ.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар