Паперово-електронні особливості зарахування

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

12 липня абітурієнти України почали подавати документи на вступ до вищих навчальних закладів. Заявки приймаються до 26 липня включно. Цьогорічним нововведенням вступної кампанії стало подання документів в електронному вигляді через особистий кабінет на сайті ez.osvitavsim.org.ua. Як з’ясувалося, вже в перші години роботи сайту система дала збій. В зв’язку з цим Міністерство освіти і науки дозволило абітурієнтам, у яких виникли проблеми з реєстрацією електронного кабінету в системі ЄДЕБО (Єдиної державної електронної бази з питань освіти), подати заяву в паперовому вигляді. Про це йдеться в листі Міносвіти, оприлюдненому на порталі Osvita.ua. Зокрема, там зазначається, що з 15 липня цього року вступник може подати заяву та документи в паперовій формі, якщо в присутності представника приймальної комісії вищого навчального закладу буде перевірена неможливість створення електронного кабінету вступника.

17 липня ми, героїчно подолавши довжелезні черги майбутніх студентів, завітали до приймальних комісій Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка та Подільського державного аграрно-технічного університету, аби довідатися, в якому режимі вони працюють та як «викручуються», зважаючи на проблеми із недолугою електронною системою реєстрації.

Так, відповідальний секретар приймальної комісії К-ПНУ Анатолій Глушковецький зазначив, що вступна кампанія утруднена саме через нестабільну роботу системи подачі заяв. Наприклад, в електронному вигляді на бакалаврат тиждень не приймалися заяви і фактично стільки ж часу не було доступу до телефонів абітурієнтів, аби якось поінформувати їх про ситуацію, що склалася. Наразі ситуація потроху покращується.

– Більш детально про вступну кампанію-2017 можна буде говорити лише після того, як злагоджено запрацює система, – узагальнив Анатолій Леонідович. – Можу лише сказати, що на цей час подано понад 2 тисячі заяв абітурієнтів. Звісно, без труднощів не обійдеться, особливо, коли мова йде про творчі конкурси як форму вступного випробування.

Загалом, вступна кампанія на бакалаврат триватиме з 12 по 26 липня, а на ті спеціальності, де є творчі конкурси, – з 12 по 20 липня. Мова йде, зокрема, про фізичне виховання, спорт, образотворче мистецтво, реставрацію творів мистецтв, журналістику тощо.

Що стосується ступеня «Магістр», то для його здобуття документи подаються з 12 по 28 липня в паперовій формі, – продовжує пан Анатолій. –  Однак, вся інформація також вноситься в єдину базу з питань освіти. Зауважу, що й ця реєстрація дещо ускладнена, але всі заяви абітурієнтів реєструються. Такої складної ситуації зі вступною кампанією у нас ще не було. Гадаю, це пов’язано із оновленням її технічної сторони, яка почала працювала лише в червні й не пройшла належної апробації.

Аналогічна ситуація із електронними кабінетами, паперовими формами подання документів на вступ і в приймальній комісії ПДАТУ.

– Через збої в роботі ЄДЕБО ми не маємо можливості бачити дані випускника загальноосвітньої школи і не можемо точно сказати, зарахований він чи ні, – скаржиться на технічні негаразди заступник відповідального секретаря приймальної комісії Василь Бурденов. – Якщо в майбутнього студента виникають запитання щодо алгоритму дій в електронному кабінеті, наші спеціалісти йому допомагають. Наразі в нас зареєстровано більше 1000 електронних заяв. Найбільше документів прийнято на агрономічні спеціальності, а також на здобуття фаху механіка, електроенергетика, спеціаліста ветеринарної медицини. Нічим не поступається й економічний факультет. Поки ще зарано говорити про кількість людей на місце. Однак, ми плануємо виконати наш ліцензійний обсяг. Менше заяв подано на напрямок лісового і садово-паркового господарства. Але час ще є, тому ситуація може вирівнятися. Багато заяв абітурієнтів, близько тисячі, ще не розглянуто, оскільки вони «зависли» у базі. В порівнянні з аналогічним періодом минулорічної вступної кампанії цей за технічним обслуговуванням набагато гірший.

Ольга ОЛІЙНИК.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар