На Кам’янеччині кукурудза вродила на славу

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

17 жовтня заступник голови райдержадміністрації Микола Чумак та начальник відділу агропромислового розвитку РДА Надія Сузанська побували на полях ТОВ «Енселко Агро» (компанія «Кернел»), де ознайомилися з ходом збирання кукурудзи на зерно.

–              Це підприємство – одне зі стратегічних у нашому краї з вирощення цієї культури, адже тут посіяли кукурудзи на 8,5 тисячі гектарів, що є найвищим показником на Кам’янеччині. Тому темпи збирання кукурудзи в районі залежать саме від «Енселко Агро», – розповів Микола Петрович.

Прості герої кам’янецьких ланів

А на шутнівецьких полях товариства робота кипить на повну. Звідусіль чується гудіння двигунів, у розміреному ритмі з одного кінця загінки до іншого рухаються потужні комбайни, збирають ваговиті стебла кукурудзи, після чого їх обмолочують і засипають у багатотонні машини.

–              Цьогоріч урожай вдався на славу – намолочуємо понад 120 центнерів з гектара. Такого не було з 2013 року, – ділиться провідний агроном, керівник мехзагону №4 Леонід Солтисюк, який трудиться на підприємстві в тандемі зі своїм сином Ігорем, фахівцем з технологій. – Зараз на полі працюють 14 комбайнів типу Case, Claas Tucano, John Deere. Бригади працюють тут, у Шутнівцях, а також в Усті та Великій Слободі. За день один комбайн намолочує кукурудзи з 20-25 гектарів. До перевезення зерна залучено близько 40 важковагових автомобілів. Стаємо до роботи з восьмої години, аби машини якомога швидше потрапили на елеватор. Працюємо у дві зміни, до першої-другої ночі.

–              Які показники вологості зерна? – цікавиться в агронома Надія Сузанська.

–              Саме тут, на шутнівецьких полях, – 17%, а у Великій Слободі – 16.

–              Бачу, качани кукурудзи гарні, виповнені. А яким був попередник?

–              На цих землях сіяли кукурудзу по кукурудзі, хоча, на мою думку, пшениця є кращим попередником. Для підживлення рослин використовували карбамідне добриво.

–              У вас ще досить великі площі для збору урожаю. Чи не плануєте залучати додаткові комбайни?

–              Не в комбайнах проблема. Їх вистачає. Справа в тім, куди подіти зерно, адже елеватор не встигає приймати навантажені машини, – зазначає Леонід Солтисюк.

Тим часом робота не припиняється ні на хвилину. Ми просимо одного з комбайнерів зупинитися, аби познайомитися та сфотографуватися для газети. Це Іван Венгер, житель села Межигір. Дізнаємося, що сьогодні за зміну він намолотив кукурудзи з 10 гектарів. Також Іван Васильович зауважує, що задоволений умовами праці – на роботу доставляють, за необхідності є де переночувати – обладнані спеціальні вагончики, працівники забезпечені триразовим харчуванням, отримують і пайок на ніч. А на узбіччі польової дороги біля свого комбайна порається Віталій Чорний із Залісся Першого. Сьогодні йому не дуже пощастило – в агрегата виникла поломка і йому довелося попрацювати над її усуненням. Тому й не вдалося намолотити стільки ж, як земляку. Проте, сподіваємося, він своє ще надолужить.

Ось такі вони, прості герої кам’янецьких полів. Невтомні трудівники, ті, завдяки кому ми сьогодні маємо на столі хліб і до хліба.

На часі – збір пізніх зернових і технічних культур

Як повідомили у відділі агропромислового розвитку РДА, за станом на 17 жовтня, обмолочено 9,6 тис.га (98%) соняшнику, намолочено 25,9 тис.т при середній урожайності 27 ц/га. Високу урожайність – понад 35 ц/га – отримують у ПП «Деметра-2010», «Авант Агро», «Калинський ключ», ТОВ «Максфарм» та «Промінь Поділля».

Сої обмолочено 8,4 тис.га (84%), намолочено 25 тис.т при середній урожайності 30 ц/га. Найвищі показники – понад 35 ц/га – отримують в СТОВ «Гарант», ТОВ «Промінь Галичина», «Максфарм», «Агро-Еко-Граунд», ПП «Мрія -2010», «Авант-Агро».

Збір кукурудзи на зерно здійснено на 6,8 тис.га (39%), намолочено 70,3 тис.т при урожайності 104 ц/га. Урожайність понад 110 ц/га отримують у ТОВ «Енселко Агро» та СТОВ «Гарант». Варто зауважити, що в поточному році урожайність кукурудзи на зерно значно перевищує минулорічні показники.

Паралельно зі збиральними роботами здійснювалася сівба озимих культур урожаю 2019 року. Цьогоріч посіяно 15 тис.га озимих зернових колосових культур, з них озимої пшениці – 13,2 тис.га, озимого ячменю – 1,4 тис.га, озимого жита – 0,4 тис.га. Майже 3 тис.га озимих зернових посіяно філією «Кам’янець-Подільська» ТОВ СП «НІБУЛОН».

Крім того, озимого ріпаку посіяно на площі 7,2 тис.га. Найбільші площі посіву цієї культури – понад тисячу гектарів – у ТОВ «Промінь Галичина» та ТОВ ВКФ «Агро Еко ХХІ».

На фото: Іван Венгер з с.Межигір (на комбайні); Віталій Чорний із Залісся Першого (поруч з комбайном).

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар