Лікування по новому на Кам’янеччині вже з наступного року

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

ВР ухвалила медичну реформу, якою прописано системні зміни в охороні здоров’я і як наслідок повернення довіри громадян до галузі та престижу лікарської професії. Cуть її можна викласти за допомогою кількох базисних принципів.

«Гроші йдуть за пацієнтом»

Кардинально змінюється порядок державного фінансування сфери охорони здоров’я. Новаціями запроваджено перехід від бюджетного утримання медзакладів згідно з кошторисом до оплати державою фактично наданої медичної допомоги конкретній людині. «Гроші йтимуть за пацієнтом» – особа звертається в лікувальну установу, до певного лікаря за послугою, а держава переказує кошти в той медзаклад, де працює лікар, або безпосередньо медику, якщо він має власну практику.

Буде створено Національну службу здоров’я (спеціальний орган виконавчої влади), що перераховуватиме бюджетні кошти за надання допомоги людям. НСЗУ укладе угоди з усіма медичними закладами і гарантує матеріальне забезпечення відповідно до кількості осіб, яких в цих закладах обслуговують. Фінансування проводитиметься на умовах попередньої оплати.

  • Принцип «Гроші йдуть за пацієнтом» та конкуренція між здравницями призведуть до впорядкування мережі медзакладів. Малопотужні, погано оснащені й мало завантажені лікарні перепрофілюються під реабілітаційні, діагностичні центри, хоспіси. Найкращі лікарні, навпаки, підсилять технікою та кадрами, – пояснив перспективу реформи головний лікар ЦРЛ Віталій Шевчук.

Лікарі – компетентні, бо вмотивовані

Себто винагорода за роботу лікаря чітко визначатиметься списком пацієнтів, котрі в нього обліковуються. Він буде зацікавлений лікувати якісно, адже поганого спеціаліста минатимуть. Хороший лікар матиме більше відвідувачів й одержуватиме вищу зарплату. Таким чином фахівці та лікарні змагатимуться між собою за людей та будуть вболівати за покращення своєї професійності.

Найкраща мотивація – гривнею. Як пояснив Віталій Іванович, кожен житель району уже з 1 січня 2018 р. автоматично буде застрахований державою, і з держбюджету на нього виділятимуться 370 грн. на рік і 740 грн. на малюків та на тих, кому за 65 років

Обирай сам, кому довірити найцінніше

Відповідно з нового року кожному українцю необхідно обрати свого сімейного лікаря, терапевта, педіатра і підписати з ним контракт на медичне обслуговування, що можна зробити під час першого візиту до нього. Це може бути лікар, який працює в поліклініці, амбулаторії, приватній лікарні, або має власну практику.

  • Причому визначитися з своїм лікарем людина може на свій розсуд незалежно від місця прописки, – говорить в.о. головного лікаря КЗ «Кам’янець-Подільський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Станіслав Ростецький. – Хочете, лікуйтеся в селі, або ж їдьте в район чи місто. На вибір в першу чергу впливатимуть довірливі відносини з лікарем.

Медик не має права відмовити вам у підписанні угоди, винятком є лише випадки, коли він вже має більше 2000 пацієнтів. Тривалість часу, впродовж якого потрібно укласти угоду з лікарем, не обмежена. Змінити свого лікаря ви можете в будь-який момент, якщо знайшли кращого спеціаліста, або, наприклад, переїхали в інше місце проживання.

До ваших послуг безоплатно

  • Допомога, яку надає сімейний лікар, терапевт, педіатр, буде оплачуватися державою, – наголошує Віталій Шевчук.

В перелік безкоштовних послуг включено консультації лікаря необмежену кількість разів, профілактичні огляди, базові аналізи, направлення до лікарів-спеціалістів, видачу довідок та листів непрацездатності. Окрім того, сімейний лікар призначає та виписує рецепти на доступні ліки, які можна отримати в аптеці безкоштовно або з незначною доплатою. Якщо лікар вимагає гроші з пацієнта, той має право поскаржитися до НСЗУ і піти до іншого медика.

Медична реформа впроваджуватиметься поступово й розпочнеться вона з терапії первинної ланки меддопомоги. На інших рівнях – вторинному (спеціалізованому) та третинному (високоспеціалізованому) – зміни втілюватимуться до 2020 року.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

 

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар