Хто з депутатів від Хмельниччини підтримав продаж землі

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Допоки аграрії 13 листопада біля Верховної Ради мітингували проти торгівлі землею, вимагаючи, аби мораторій на продаж продовжили, а їм повернули податкові пільги, нардепи все ж таки підтримали у першому читанні відповідний законопроект про ринок землі. За це рішення проголосувало 240 депутатів. Своє «за» сказали лише народні обранці з фракції «Слуга народу» та окремі позафракційні.

Згідно з даними поіменного голосування на сайті Верховної Ради, представники Хмельниччини своєю більшістю теж підтримали цей законопроект. Кнопку «за» натиснули «Слуги народу» Ігор Марчук, Микола Стефанчук, Денис Монастирський, Олена Копанчук, Юрій Заславський, Володимир Ватрас. Утрималися Олександр Герега та Віктор Бондар з депутатської групи «За майбутнє». Не голосували позафракційний Сергій Лабазюк та Олексій Жмеренецький від «Слуги народу», який був відсутній під час голосування.

На думку авторів законопроекту, його ухвалення дасть повноцінну реалізацію права приватної власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення громадянами України; встановлення об’єктивної ринкової вартості землі; збільшення інвестиційних можливостей аграрного сектора, зокрема, через розвиток іпотечного кредитування під заставу земель сільськогосподарського призначення; раціональний перерозподіл земель сільськогосподарського призначення та оптимізація їх використання тощо.

Нагадаємо, що згідно з пояснювальною запискою, проект закону передбачає з 1 жовтня 2020 скасування заборони на продаж землі. У документі прописано, що купувати земельні ділянки зможуть громадяни України, територіальні громади, держава, юридичні особи України. Юридичні особи, кінцевими власниками яких є іноземці і які орендують землю в Україні більше трьох років, також зможуть її придбати з 1 жовтня 2020 року. Ті іноземні компанії, які не займались обробітком землі в Україні мінімум три роки, зможуть отримати право придбавати землю з 1 січня 2024 року.Також передбачене переважне право орендаря на купівлю земельної ділянки.

За словами глави профільного комітету, всі найбільш дискусійні норми будуть змінені під час підготовки документу до другого читання. Питання ж продажу землі іноземцям буде винесено за цей час на референдум, закону щодо якого наразі ще немає.

Надія ЄРМЕНЧУК.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар