Які вони, субсидіальні новини?

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

З 1 травня в Україні набула чинності нова програма житлових субсидій. На основі цих змін органи соціального захисту населення провели перепризначення субсидій на наступний рік і розрахували їхні розміри на літній період, а з жовтня – розрахують на новий опалювальний сезон.

Отже, що передбачають нові правила отримання субсидій і хто взагалі не може на них претендувати? Про це нам розповіла заступник начальника управління соціального захисту населення Кам’янець-Подільської РДА Лариса Мартинович.

– Повторно подавати документи на оформлення допомоги необхідно лише тим, хто орендує житло і в кого відбулися зміни в складі сім’ї (хтось прописався чи виписався), а також тим, хто бажає отримати субсидію на тверде паливо, – розповідає Лариса Іванівна. – Для решти субсидіантів перерахунок проведуть автоматично, без повторного звернення.

Так, за станом на 1 серпня, в управління соціального захисту населення Кам’янець-Подільської РДА за призначенням субсидій на оплату житлово-комунальних послуг звернулося 9860 осіб, а за призначенням субсидій для відшкодування витрат на придбання твердого палива і скрапленого газу – 3079 громадян.

Стосовно призначення субсидій за наявності заборгованості з оплати послуг, то ситуація така. З 1 травня житлова субсидія не призначається на наступний період тим громадянам, у кого є борги за 2 місяці з оплати житлово-комунальних послуг. Інформацію про її суму надаватимуть підприємства-надавачі послуг на запит органу соціального захисту населення.

Якщо протягом 2 місяців з дати інформування громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, субсидія призначається з дати закінчення дії попередньої субсидії, в іншому випадку – з місяця, в якому громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору. Зазначений термін може бути продовжений на підставі рішення комісії за наявності поважних причин.

Збільшується також соціальна норма для непрацездатних: пенсіонерів, інвалідів, громадян, які не працюють з об’єктивних причин. Наприклад, якщо в будинку проживає одна-дві непрацездатних особи, соціальна норма, за якою їм рахуватиметься розмір допомоги, збільшується з 49 кв.м до 75 кв. м.

Стимулюючим аспектом у цьому нововведенні є монетизація залишків невикористаних коштів субсидій на опалення. Тобто, невикористані суми субсидій для відшкодування витрат на оплату послуг з газу та електропостачання для індивідуального опалення в обсягах, що не перевищують вартості 100 куб.м природного газу або вартості 150 кВт електричної енергії, відтепер не залишатимуться на рахунках отримувачів, а перераховуватимуться на особовий рахунок одержувача субсидій в банківській установі або виплачуватимуться через поштові відділення. Управління соціального захисту раніше повідомляло про необхідність до 1 вересня подати заяву, якій вказується спосіб виплати та необхідні реквізити. До вказаного числа ще є декілька тижнів, тому варто поспішити в управління соцзахисту, аби вчасно подати документи. Адже гріх не скористатися таким шансом.

Є суттєві зміни й щодо опалювального періоду. Так, якщо раніше субсидія на опалювальний сезон призначалася з 1 жовтня до 30 квітня й перераховувалася відповідно до рішення органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади про дату початку та закінчення опалювального сезону, то у 2017-2018 рр. для користувачів централізованого опалення залишається прив’язка до відповідних рішень органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади. А для тих, у кого індивідуальне опалення, субсидія нараховуватиметься з 15 жовтня до 15 квітня.

Варто звернути особливу увагу й на те, що за новими правилами вже впродовж місяця отримувачі субсидій повинні повідомити органи соціального захисту населення про такі зміни, як склад зареєстрованих у будинку чи квартирі осіб (хтось виписався чи прописався); соціальний статус членів сім’ї (хтось звільнився або влаштувався на роботу, став пенсіонером); здійснення одноразової покупки на суму понад 50 тис.грн.; набір комунальних послуг (відмовилися від централізованого опалення і перейшли на індивідуальне чи навпаки) тощо.

                                                                                                                                                                                                                                                     Ольга ОЛІЙНИК.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар