Децентралізація без адмінцентру

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

19 квітня в смт Стара Ушиця відбулися громадські слухання, ініційовані селищним головою Андрієм Котульським, стосовно проведення децентралізації на території Староушицької зони.

У перспективному плані формування територій громад Хмельницької області, затвердженим розпорядженням Кабінету Міністрів України від 8 вересня 2015 р. №924, пропонувалося, що до Староушицької ОТГ увійдуть Грушківська, Подільська, Нефедівська, Крушанівська, Чабанівська та Колодіївська сільські ради з адміністративним центром у Старій Ушиці.

Це питання повинно було пройти обговорення в усіх вищеназваних сільських громадах, адже на кону – подальша доля майже 7 тисяч населення, яке проживає в цьому регіоні. Тож на зібрання до сусідів із Старої Ушиці завітав голова Грушківської сільської ради Анатолій Тимчук, який від імені жителів ввіреної йому територіальної громади висловив згоду на об’єднання за умови, що адміністративний центр знаходитиметься в Грушці, оскільки цей населений пункт знаходиться в географічно вигідному положенні й для інших учасників об’єднання.

Однак така пропозиція не знайшла підтримки у місцевих мешканців.

Своє бачення цього питання висловив голова районної ради Борис Бец. Він зазначив, що перед тим, як приймати кардинальне рішення, потрібно створити робочу групу із залученням фахових спеціалістів. Вони мають провести глибокий економічний аналіз, який би визначив фінансову складову розвитку ОТГ. І лише за їхніми результатами можна приймати якесь рішення. Посадовець також акцентував, що будь-яка децентралізація несе за собою оптимізацію закладів соціально-культурної сфери. А це завжди давалося непросто для людей. Закриття чи тимчасове припинення роботи того чи іншого закладу завжди є болісним. Але рішення все одно доведеться приймати, якщо бюджет ОТГ не дозволить утримувати великі штати працівників.

– І це не все, з чим доведеться мати справу в процесі об’єднання. Тому я звертаюся до всіх, щоб ви робили обдумані кроки, залучили до роботи спеціалістів виконавчої гілки влади району. З їхньою допомогою можна буде зробити правильні розрахунки, за якими можна рухати справу вперед. При цьому ви повинні пам’ятати, що остаточне рішення за громадою. Об’єднання є добровільним. А депутатський корпус районної ради завжди вам у всьому буде допомагати та сприяти, – зауважив голова ради.

У результаті обговорення громада вирішила ще раз зібратися з цього питання, а селищному голові Андрію Котульському доручила звернутися до фахівців райдержадміністрації з метою залучення їх до спільної роботи щодо об’єднання.

За матеріалами сайту районної ради.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар