Чи вивітриться довжоцький спирт?

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

129 працівників Довжоцького МПД ДП «Укрспирт» можуть залишитися без роботи. Аби попередити такі наслідки, вчора близько 30 співробітників підприємства з мирним протестом та проханням про допомогу зібралися біля стін районної ради. Про хвилювання мітингарів красномовно свідчили гасла «Не допустимо руйнації спиртової галузі», «Ні банкрутству «Укрспирту», «Колектив Довжоцького МПД ДП «Укрспирт» вимагає розблокувати роботу «Укрспирт» тощо. Того дня одночасно пікетували 40 заводів державного підприємства по всій країні.

Який дамоклів меч повис над єдиним виробником спирту етилового, нам розповів голова первинної профспілкової організації Довжоцького МПД Леонід Григоренко.

  • На «Укрспирт» Державною фіскальною службою за порушення 2013-2014 рр. накладено штрафні санкції в розмірі 186 млн грн. Їхнє виконання – прямий шлях до банкрутства виробництва, адже погасити нарахований борг неможливо навіть за рахунок усього майна підприємства. Правомірність такої суми стягнень оскаржена головним офісом у судовому порядку, проте розгляд справи розтягнувся в часі. А тим часом за заявою податкового органу виконавча служба виносить постанову про арешт коштів «Укрспирту», а це блокування всієї його господарської діяльності, – роз’яснив ситуацію Леонід Іванович.

Цей поворот неабияк сполошив довжоцьких спиртовиків. Адже на кону стоять їхні робочі місця, а отже, можливість прогодувати себе і свої сім’ї. Працівники навіть бояться подумати, що залишаться без роботи. Як розповіли пікетувальники, останню зарплату вони отримали вчасно, але не відають, що буде завтра. Щоб якось себе захистити, врятувати підприємство, робітники звернулися за підтримкою до районної влади. Свої листи вони направили головам райдержадміністрації та районної ради й обласному керівництву. Люди далекі від судової тяганини і бажають працювати. За перший квартал 2018 року Довжоцький спиртзавод сплатив податків до бюджетів різних рівнів на суму 1530 тис.грн, продукція вироблялася у всіх місяцях поточного року, середня заробітна плата склала 7,5 тис.грн.

  • Через те, що активні дії органів ДВС зі стягненню штрафу почалися тільки зараз, вбачаємо замовний характер зриву роботи державного підприємства. На сьогодні кінцева мета такого сценарію незрозуміла, однак його наслідки будуть жахливими, оскільки «Укрспирт» генерує сплату акцизного податку від всієї лікеро-горілчаної промисловості України, а це 760 млн грн. Гостро стоїть питання виплати зарплати 5000 працівникам, котрі трудяться на структурних підрозділах «Укрспирт»», що загрожує соціальним вибухом, – листи з такими висновками від профспілки «Укрспирту» відправлено на адресу Прем’єр-міністра України та в.о. голови ДФС.

Написати звернення також до центральних органів влади порадив довжоцьким голова райради Віктор Єрменчук.

  • Молодці, що намагаєтеся відстояти свої права. Прийшовши сюди, показуєте свою активну позицію й іншої вам так просто не нав’язати. Звертайтеся всюди, куди можна. Відчиняють тому, хто стукає, – наголосив Віктор Петрович.

Зі свого боку він пообіцяв підтримку колективу органом місцевого самоврядування й запевнив, що на черговій сесії депутатський корпус розгляне звернення до КМУ та ВРУ щодо стабілізації ситуації в спиртовій галузі.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

 

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар