Бюджет Кам’янеччини втрачає через “чорну” орендну плату

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Панівецька сільська рада стала наступним пунктом, котрий приймав чергове засідання колегії РДА. Знайомив зі своїм господарством голова територіальної громади Анатолій Костюк. Три населених пункти Панівці, Цибулівка, Зубрівка з населенням 1604 особи межують з Кам’янцем, тож сільська рада отримує бонуси приміської території й виграє відповідно у фінансовому плані.

Сільський бюджет, що склав на 2018 рік понад 2600 тис.грн, приємно здивував колег Анатолія Миколайовича, котрі між собою перешіптувалися, мовляв, кожному б мати такий гаманець. З початку року власні доходи виконано на 108%, тобто місцева казна поповнилася зверх 200 тисячами гривень. Видатки місцевого бюджету за вказаний період здійснено в сумі більше 2200 тис.грн, або 62%, з яких майже мільйон гривень становлять нарахування заробітної плати. На розвиток місцевої інфраструктури в цьому році кошти виділялися зокрема на поточний ремонт 11 вулиць с.Панівці та 3 вулиць с.Цибулівка (570 тис.грн), на купівлю будматеріалів для автобусної зупинки в центральній садибі (11 тис.грн), придбання вбиральні (4,2 тис.грн), влаштування, ремонт вуличного освітлення, оплату електроенергії (80 тис.грн), а також труби для проведення водопроводу в Панівцях (майже 50 тис.грн).

За словами Анатолія Костюка, заклади соціально-культурної сфери знаходяться в задовільному стані, на території функціонують Пановецька ЗОШ І-ІІ ст., ДНЗ «Колосок», Будинок культури з бібліотекою та 2 ФАПи. Ще минулого року в освітньому закладі встановили сучасну систему опалення кошторисом зверх мільйона гривень й заклад переведено з пічного на газовий обігрів, а за поточний період за делеговані кошти сільської ради в сумі 50 тис.грн облаштовано тротуарною плиткою центральний вхід до школи.

Протягом останнього часу здійснено капітальний ремонт приміщень БК вартістю 300 тис.грн, на 130 тис.грн придбано штори та обладнання. Для виплати матеріальних допомог учасникам АТО та малозабезпеченим громадянам використано 60 тисяч, а на виконання районних програм адресовано майже 150 тис.грн.

Незважаючи на зроблене, нові проблеми приходять на зміну вирішеним питанням: досі чекають свого відновлення ще 10 км комунальних доріг, школа – заміни дверей запасного виходу, вікон при вході, ремонту стелі підвалу та добудови біля їдальні, садочку не вистачає комп’ютерної техніки та не обладнані місця для ігор тощо.

Тому роботі зі збільшення джерел надходжень в місцевий бюджет кінця немає. А це контроль сільських голів за всіма видами податків, котрі наповнюють сільські кишені. Якраз ще одне питання колегії стосувалося саме стану розрахунків агроформувань за оренду паїв. Як повідомила начальник відділу агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів РДА Надія Сузанська, середній відсоток оренди по району становить майже 8% й бюджет очікує одержати податків на рівні 25 млн.грн, що на 3,6 мільйона більше за минулорічні показники. На звітну дату орендної плати сплачено 128 мільйонів, або 91%.

  • Відчувається, що орендні ставки підтягнулися вгору, проте є чимало господарств, котрі уклали угоди на рівні 3-4%, – зауважив начальник фінуправління Олександр Федик. – Не секрет, що підприємства людям додають з так званої «чорної каси», але ж у кінцевому випадку втрачає вся громада. Недоотримує бюджет – не ремонтуються дороги, школи, садки.

Тож у виведенні з тіні земельного податку мають бути зацікавлені усі, й сільським очільникам варто працювати з такими підприємцями.

З третього питання колегії – про роботу архівного відділу – інформувала начальник цього підрозділу РДА Ірина Федорова.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

 

 

 

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар