БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ ТА СВОЇХ РІДНИХ

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

На Кам’янеччині поки що дитячі садочки не відкриють

Із послабленням карантину в Кам’янці-Подільському з 22 травня відновили рух громадського транспорту. Анонсувалося й відкриття дитсадочків. Однак через спалах захворюваності на COVID-19 майже чотирьом тисячам маленьких кам’янчан доведеться ще побавитися вдома зі своїми батьками чи дідусями й бабусями.

Про це під час пресконференції 26 травня повідомив голова міського штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, заступник міського голови Василь Сукач. За словами Василя Олександровича: «У зв’язку з тим, що в нашому місті погіршилася протиепідемічна ситуація (на 26 травня було зафіксовано 50 випадків захворювань) ми відкладаємо відкриття дитсадків». Крім цього, аби повністю відновити роботу 18 дитячих виховних закладів, їх потрібно забезпечити належними засобами захисту. На позачерговій сесії міської ради на ці цілі було виділено близько 0,5 млн грн.

– Тож відновити свою роботу кам’янецькі дитсадочки зможуть лише в другій половині червня, або на початку липня, – такі прогнози озвучив Василь Олександрович.

 ІФА чи ПЛР

Під час пресконференції прозвучали дані щодо кількості виявлених хворих на COVID-19. Наразі їх кількість дійшла до половини сотні. В обласну лабораторію на дослідження було відправлено 559 тестів. Із них – 126 із перинатального центру, 34 тести із заводу точної механіки, та міська лікарня направила на ПЛР дослідження 72 зразки.

Серед нових інфікованих кам’янчан, захворювання було виявлене і в 10-місячної дитини (це вже другий випадок в місті, коли захворіло немовля). Як повідомив начальник управління охорони здоров’я міської ради Юрій Пливанюк, 25 травня до міської лікарні були госпіталізовані мама, дитина і батько, які контактували з інфікованим дідусем. Він є працівником заводу точної механіки, де у 27 членів колективу виявили позитивні тести.

– Нині надзвичайною проблемою є несвоєчасна діагностика. Повертаючись до заводу точної механіки скажу, що від виявлення перших хворих та контактних осіб пройшов досить великий відлік часу, коли ми одержали результати тестів. На жаль, ця проблема загальнодержавна, –  визнав Юрій Васильович.

Він розповів, що найближчим часом на Кам’янеччині планують розпочати дослідження людей із підозрою на коронавірус за допомогою імуно-ферментного методу (ІФА-тестів).

Наразі управлінням охорони здоров’я проводиться детальне вивчення змісту наказу Міністерства охорони здоров’я щодо запровадження імуно-ферментного аналізу як методу масового тестування населення. за допомогою аналізу можна вирахувати антитіла і таким чином пришвидшити тестування. Однак найточнішим методом діагностики залишається полімеразно ланцюгова реакція (ПЛР). Де знайти якісні тестсистеми ІФА, або ж закупити систему для ПЛР-тестування – наразі над цим працюють фахівці, депутатські комісії міської ради.

– Ми закупимо системи для ІФА Один такий аналізатор є у міській лікарні. Є вони і в деяких приватних медичних структурах. Орієнтовно ціна розхідних матеріалів коливається в межах ста гривень на одного пацієнта. У місті діє й одна приватна ПЛР-діагностика. Якщо порівняти такі цифри з ПЛР-діагностикою, то вартість ПЛР-тесту обходиться 1200 гривень, – повідомив Юрій Пливанюк.

За його словами, імуно-ферментний метод дешевший і дозволить більш масово охопити скринінговим обстеженням населення. Хоча фахівці прораховують різні варіанти обстеження і перед тим, як приймати рішення, потрібно зважити всі «за» і «проти». Зрозуміло, що неабияку роль тут відіграє і фінансова сторона.

– Ми готові співпрацювати з приватними структурами, тим більше, що такий досвід у кам’янецької медицини вже є, – сказав начальник міського управління охорони здоров’я. Він зазначив, що в цьому питанні має бути чітка позиція та тісна співпраця з містом як області, так і району, об’єднаних територіальних громад.

 Як працює штаб

Начальник управління з питань НС та ЦЗН Юрій Крилов проінформував журналістів про роботу міського штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, куди входять 20 представників різних підрозділів, що задіяні протистояти поширенню пандемії. Це і поліція, медики, працівники МНС, фінансового управління, житлово-комунального господарства тощо.

– Створені окремі напрямки роботи. Штаб працює цілодобово, опрацьовується та уточнюється інформація, яка надходить від місцевих жителів. Ми постійно на зв’язку з обласним штабом. Саме тут аналізується ситуація і збираються дані про виявлених хворих на COVID-19.  Ці відомості відразу передаємо міському голові, який через соціальні мережі за лічені хвилини інформує кам’янчан,  повідомив Юрій Крилов. Він також назвав телефони гарячої лінії, куди можуть звертатися жителі міста: 15-05, 067-777-1505, 3-27-00.

Разом з тим представники місцевої влади закликали кам’янчан не забувати про головні вомиги та правила карантину. А це – дотримання соціальної дистанції, використання масок як на вулиці, так і на робочих місцях, часте миття рук тощо.

– Оскільки не всі інфіковані мають симптоми, – підсумував заступник міського голови Василь Сукач, – то є небезпека через контактування з хворими стати самому носієм вірусу і заражати інших. Загроза нікуди не зникла. Тому будьте свідомі, приймайте виважені рішення, а головне – не виходьте без потреби з дому. Бережіть себе та своїх рідних.

Надія ЄРМЕНЧУК.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар