У Смотричі відбулися Андріївські вечорниці

Автор: | Опубліковано Культура Немає коментарів

Щорічно 13 грудня християни вшановують Андрія Первозванного – першого із дванадцяти апостолів Ісуса Христа.

Андріївські вечорниці – це веселе і колоритне дійство, яке захоплює не тільки молодь, а й старше покоління. Воно вважається парубочим святом, оскільки в Андріївську ніч хлопцям дозволено бешкетувати, а дівчата цієї ночі можуть дізнатись свою долю. Свято Андрія є логічним продовженням молодіжних гулянь, на яких молодь шукає собі пару для майбутнього подружнього життя.

За традиціями наших предків, дівчата та хлопці зі Смотрича зійшлися до сільського клубу ввечері 12 грудня. Свято відкрили бібліотекар Тамара Яскун та читач бібліотеки Інна Захарова, які розповіли присутнім про цикл зимових свят, як вони відзначалися в давнину, про народні прикмети, пов’язані з ними, а також презентували книжкову виставку «Добрі свята приходять у дім».

Присутні мали змогу доторкнутися до минувшини, поринути в атмосферу загадкового вечора на Андрія, відчути красу та поезію давніх обрядів та особисто взяти участь у різноманітних конкурсах, традиційних ворожіннях. Про різні способи ворожіння розповіла Тетяна Захарова. Проте варто пам’ятати, що до результатів Андріївських ворожінь треба ставитися з гумором, адже доля – це те, що створюємо ми самі.

На Андріївських вечорницях бібліотекар та завідуючий Смотрицьким сільським клубом довели, що в нашого народу багаті, цікаві обряди та традиції, залишені нам у спадок від бабусів і дідусів. Їх потрібно пам’ятати та шанувати, адже щасливого майбутнього ми можемо досягти лише пам’ятаючи наше славне минуле.

                                                                                                                                                                                                                                                   Юрій ЗАХАРОВ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар