Народний спадок Кам’янеччини свято береже Дністер

Автор: | Опубліковано Культура Немає коментарів

Ще гучніше відгуляв цьогоріч ІV районний відкритий фольклорно-етнографічний фестиваль «Нетлінна спадщина глибин Дністра». Цього разу скарби рідного краю виблискували у Кам’янці-Подільському. Очі cліпило від того, скільки зберігається в скрині нашого народного надбання. Всього не підрахувати, адже пісня на берегах Дністра жила завжди.

Сцена на площі Польський ринок об’єднала понад 30 фольклорно-етнографічних колективів, гуртів народної пісні та музики, вокально-інструментальних ансамблів, хореографічних колективів. Поряд з районними та міськими виконавцями народний фольклор утверджували аматори з Кельменецького, Хотинського, Віньковецького, Чемеровецького, Полонського районів. Все більше немісцевих учасників відгукуються на запрошення організаторів фестивалю, й дійство крок за кроком набирає регіональну силу. І це не дивно, бо ж усі відстані стираються, коли об’єднує те, що йде з середини, передається з покоління в покоління як родинна реліквія.

  • Надзвичайно приємно вітати на нашому заході таку кількість приїжджих колективів. Ми підтримали ініціативу міста, аби провести четвертий фестиваль в Кам’янці в рамках відкриття турсезону. І вже з’явилися перші учасники з міста – а це 9 колективів. Але це зовсім не означає, що тут і осядемо, надалі фестиваль продовжить свою подорож від села до села, – розповів директор районного центру культури і мистецтв «Розмай» Володимир Кусік. – Ще однією цікавинкою дійства стала виставка декоративно-прикладного мистецтва, представлена закладами освіти району. Ті роботи, котрі демонструють наші юні гуртківці, прикрасять будь-який захід.

Вже втретє радує глядачів Кам’янеччини своїм мистецтвом незмінний друг фестивалю – народний аматорський ансамбль «Гармошкарі» з с.Недобоївці. Ще 1975 року його керівник Григорій Гайдеєк згуртував при сільському Будинку культури здібних і талановитих старшокласників, любителів музики і створив своєрідний колектив. Сьогодні побачити хлопчаків шкільного віку з гармошкою в руках доволі ексклюзивно. Якби була червона книга музичних інструментів, то гармошка могла б там зайняти своє місце.

  • Все важче стає долучити молоде покоління до народного жанру. А от такі творчі рейди дітлахів надихають. Сьогодні деякі з них вперше переїздили через Дністер, от бачили б ви їхні вирази обличчя. Ми повинні зберегти і примножити те, що справді робить нас багатими, вміло як вчитель учневі вручити своїм продовжувачам, – говорить Григорій Гайдеєк.

Зустріч з старими та новими друзями фестивалю за часом тривала більше 6 годин, та за відчуттям промчала як одна мить. Творчих злетів та успіхів учасникам побажали представники міської та районної влади. А на згадку про фестиваль виконавці отримали дипломи та пам’ятні подарунки.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар