КАМ’ЯНЕЦЬКІ НОТИ І КРИЛА «ЩЕДРИКА»

Автор: | Опубліковано Культура Немає коментарів

26 грудня 2020 року

14:00

м. Кам’янець-Подільський

вул. Майдан Відродження, 1 (сесійна зала міської ради)

 

У місті представлять єдину на сьогодні в Україні платівку з першим записом «Щедрика» у виконанні хору під керівництвом Олександра Кошиця (1922 рік, компанія Brunswick, США) і перший відомий грамзапис «Caroll of the Bells. Ці записи вперше публічно відтворять на грамофоні The Victor-Victrola  VV-VI (виробництва США, 1922 рік), який є ровесником унікальної платівки.

 

26 грудня у м. Кам’янці-Подільському відбудеться важлива культурна подія – презентація проекту «Кам’янецькі ноти і крила «Щедрика» та однойменної виставки. Захід організовано Кам’янець-Подільським об’єднанням товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка за підтримки низки громадських інституцій, навчальних закладів та, власне, міської влади.

Участь візьмуть міський голова Кам’янця-Подільського та представники місцевої влади, Тіна Пересунько (автор і координатор проекту «Світовий тріумф «Щедрика» – 100 років культурної дипломатії України»), народна хорова капела «Дніпро» (м. Київ), представники Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка.

Основна особливість заходу – можливість ознайомитися із Кам’янецькою добою історії легендарної композиції М. Леонтовича.

Згідно із історичними даними, автор легендарного «Щедрика» Микола Леонтович з 1892 по 1899 навчався у Подільській духовній семінарії, де вивчав теорію музики та хоровий спів, опанував скрипку, фортепіано, деякі духові інструменти, почав обробляти народні мелодії, рік керував студентським хором.

Тоді, як Кам’янець був столицею УНР (Української Народної Республіки) у 1919 році, саме тут  після евакуації з Києва (30 осіб), з 14 лютого по 24 березня було остаточно сформовано (88 осіб) Українську  республіканську капелу під керівництвом Олександра Кошиця. Було проведено значну роботу з підготовки турне: обрано Раду та прийнято Статут колективу, оформлено закордонні паспорти, було напрацьовано репертуар. Саме ця капела, вирушивши із Кам’янця-Подільського, дала старт культурній дипломатії України, і понесла у світ низку унікальних творів, серед яких «Щедрик» Леонтовича. Уже за кілька років англійською мовою із назвою «Carol of the bells» він набуде популярності, а з часом стане легендарною піснею, без якої не відбуваються жодні різдвяні свята.

Аби повернутися до теми та підкреслити значимість кам’янецького періоду «Щедрика» і загалом діяльності капели Кошиця, Кам’янець-Подільським об’єднанням товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка  було розроблено проект «Кам’янецькі ноти і крила «Щедрика» (куратор проекту Анатолій Паладійчук). На власному ентузіазмі була зібрана колекція унікальних експонатів з цієї теми, зокрема: Libretto Української республіканської капели (1922-24 роки, США), партитури і книги з текстом пісень англійською мовою на мелодію Миколи Леонтовича «Щедрик»: «The Bluebirds», Max T. Krone (1933); «Carol of the Bells», Peter Wilhousky (1936); «Ring Christmas Bells», M.L. Hohman (1947); «Ring, Silver Bells»,  M.E. Bovee (1951); «Christmas Bell Carol», Ruth Heller (1954). Ця колекція – чи не єдина в Україні, яка має таку кількість оригінальних експонатів, пов’язаних з історією «Щедрика» в обробці О. Кошиця та виконанні його капелою. Усі експонати будуть презентовані під час заходу. Детальніше з ними можна буде ознайомитися під час виставки, яка запрацює у Кам’янці-Подільському вже з 28 грудня у виставковій залі на вул. Соборна.

Головною родзинкою заходу, як і майбутньої виставки, стане презентація єдиної на сьогодні в Україні платівки з першим записом «Щедрика» у виконанні хору під керівництвом Олександра Кошиця (1922 рік, компанія Brunswick, США) і перший відомий грамзапис «Caroll of the Bells» у виконанні Fred Waring And His Pennsylvanians (1942, компанія Decca, США). Ці записи буде вперше публічно відтворено на грамофоні The Victor-Victrola  VV-VI (виробництва США, 1922 рік), який є ровесником унікальної платівки.

Також під час заходу народна хорова капела «Дніпро» подарує прем’єру пісні “The Bluebirds” (1933) – невідомої в Україні версії, яка була написана за три роки до “Carol of the Bells” і слова якої відображають саме зміст “Щедрика”. Капела є спадкоємцем і послідовником студентського хору Університету Святого Володимира, який під керівництвом Олександра Кошиця 25 грудня 1916 року у Києві вперше публічно виконав «Щедрика» на великій сцені.

Унікальність заходу у тому, що на широкий загал буде піднято тему кам’янецької доби в історії «Щедрика» та діяльності легендарної Української республіканської капели під керівництвом О.Кошиця у нашому місті. Наукову експертизу у цьому питанні забезпечує Тіна Пересунько, автор і координатор проекту «Світовий тріумф «Щедрика» – 100 років культурної дипломатії України».

Запрошуємо у ці різдвяні дні долучитися до святкової казки із історичним підґрунтям, яка цього року народжується ще і в Кам’янці-Подільському!

Контакти: Анатолій Паладійчук, +38067 381 5491, paladiy71@gmail.com

Пресслужба міської ради: 0976521791

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар