Закордон нам допоможе!

Автор: | Опубліковано Економіка Немає коментарів

На два дні Кам’янець-Подільський є майданчиком для обговорення питань впровадження, перспектив та фінансування енергоефективних проектів у сфері теплопостачання України. Спілкування відбувалося в рамках спільної конференції Програми DemoUkrainaDH та Міжгалузевої асоціації «Укртеплокомуненерго», на яку з’їхалися представники цієї галузі з багатьох куточків нашої держави та з-за кордону.

У зібранні взяли участь тимчасово виконуючий обов’язки першого заступника голови Хмельницької ОДА Олег Гуменний, Президент Міжгалузевої асоціації з розвитку систем теплопостачання «Укртеплокомуненерго» Арсентій Блащук, віце-президент Міжгалузевої асоціації «Укртеплокомуненерго» Сергій Дунайло, старший радник Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО) Ронні Нільссон, консультант з управління проектами в рамках Програми DemoUkrainaDH (компанія ЕFIndustries, Швеція) Петер Даннбрінг та інші.

Відкриваючи засідання, Олег Гумений наголосив, що саме Кам’янець-Подільський одним із перших став на рейки енергозберігання, запровадивши програму «Теплий дім», де об’єднання коштів міського бюджету та кам’янчан за схемою 50%х50% вже дало свої результати — наразі таким чином модернізовано 55 багатоповерхівок. Крім того, цьогоріч розпочато будівництво власної теплоелектростанції потужністю 42 МВт, що також наблизить місто до здобуття енергетичної безпеки.

На правах господаря міський голова Михайло Сімашкевич привітав учасників конференції і побажав їм плідної роботи.

  • Завдяки співпраці з НЕФКО ми ще 2014-го дізналися, що таке енергоефективність і де можна брати кошти на її впровадження. За підтримки цієї корпорації ми змогли встановити в житлових і громадських будівлях 29 індивідуальних теплових пунктів. Загалом же таких у місті є 53. Без сумніву, співпраця з міжнародними організаціями дає позитивний результат, — зазначив Михайло Євстафійович.

У ході роботи конференції учасники обговорили питання модернізації сектора централізованого теплопостачання та проблеми комунальної теплоенергетики України, розповіли про власний досвід і результати, отримані в рамках проектів за Програмою DemoUkrainaDH, поділилися своїм баченням усунення негативних явищ у централізованому теплопостачанні тощо. Крім теоретичної частини, була й практична — гості побували на об’єктах КП «Міськтепловоденергія», яке визнано кращим підприємством комунальної енергетики за результатами конкурсу, що проводився Міжгалузевою асоціацією «Укртеплокомуненерго».

Для довідки. Фінансова програма DemoUkrainaDH створена НЕФКО спільно з Мінрегіонбуд України за підтримки Уряду Швеції та Е5Р (Східноєвропейське партнерство з енергоефективності та довкілля). Вона має на меті демонстрацію сучасних, енергоефективних та сталих рішень у сфері централізованого опалення України шляхом розробки та впровадження демонстраційних проектів у різних містах, у тому числі й Кам’янці-Подільському. Обраним проектним партнерам — комунальним теплопостачальним підприємствам — програма надає позикове та грантове фінансування й технічну допомогу для підтримки протягом розробки та впровадження демонстраційних проектів.

Наталя КАМІНСЬКА.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар