Святкування закінчилося лікарняним ліжком
Не думали — не гадали жителі Нігина та Сахкаменя, що святкування Дня села буде вартувати їм здоров’я. Дванадцять сільчан після застілля захворіли на гостру кишкову інфекцію. Хто наробив біди людям і чим вони отруїлися, наразі намагаються дізнатися санепідеміологи та лікарі.
12 липня, під час святкування храмового свята в с.Сахкамінь, гості «заробили» собі отруєння. Із 12 осіб, котрі занедужали, 5 довелось госпіталізувати. Тож із запитаннями, що можна їсти в літню спеку, а що — ні та як убезпечити себе від таких кишкових інфекції, як черевний тиф, сальмонельоз, дизентерія, гастроентероколіт та холера, ми звернулися до фахівців Держпродспоживслужби в Кам’янець-Подільському районі.
Напевно, це знають навіть діти, але все ж варто нагадати, що інфекцію можна підхопити через неякісно промиті овочі, зелень, фрукти та ягоди. Ваше здоров’я може суттєво постраждати через молочну продукцію, придбану на стихійних ринках або ж яка зберігалася при неналежних температурних умовах.
При сальмонельозі провідними факторами передачі є сирі або недостатньо термічно оброблені яйця, м’ясо птиці, приготоване з порушенням гігієнічних вимог.
Більшість спалахів інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових святкувань, а основними причинами є нехтування елементарними правилами особистої гігієни, порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах і без належного температурного режиму. У зоні ризику найчастіше перебувають готові страви, кондитерські вироби, які готуються «із запасом», що призводить до накопичення в продуктах збудників інфекційних захворювань та продуктів їхньої життєдіяльності. Кишкову інфекцію можна підхопити й від хворої людини, до прикладу, того ж продавця.
Характерними симптомами кишкових інфекцій є нудота, блювання, діарея, різкі болі в ділянці живота, загальна слабкість та підвищення температури тіла.
З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь управління Держпродспоживслужби в Кам’янець-Подільському районі рекомендує не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо поганої якості; не купувати продуктів харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб; вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції; не готувати страви із «запасом», а в разі повторного споживання вони мають проходити вторинну термічну обробку; зберігати приготовані страви при високих температурах не більше 2 годин; не брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання); не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо); для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану; при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду й рук вода має бути профільтрована й проварена; завжди необхідно мати з собою запас питної води; перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом; обов’язково мити руки після відвідування туалетів.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Пам’ятайте, самолікування небезпечне для здоров’я!