Харчове отруєння: як не стати жертвою власного шлунка
Останніми роками в Україні спостерігається значне підвищення кількості харчових отруєнь. При використанні несвіжих продуктів, нехтуванні гігієнічними правилами, вживанні овочів з надмірною кількістю нітратів у людини може погіршитися самопочуття, що супроводжується нудотою, блюванням, проносом, а іноді й більш важкими проявами.
Про те, як запобігти харчовим отруєнням, розповідає помічник лікаря-епідеміолога Кам’янець-Подільського міськрайвідділу ДУ ХОЛЦДУ Дмитро ХОДОРСЬКИЙ.
– У більшості випадків ці захворювання характеризуються коротким інкубаційним періодом і бурхливим перебігом з переважанням симптомів гострого отруєння.
Харчові отруєння найчастіше виникають раптово, нерідко охоплюючи значний контингент осіб, і як правило, досить швидко згасають. Разом з тим, вони можуть зосереджуватися в мікрорайоні обслуговування певного харчового підприємства. Раптовість виникнення таких захворювань, їх одночасність, різка й тривожна симптоматика зближують харчові отруєння з нещасними випадками й непередбаченими катастрофами.
Лікувати отруєння харчового характеру – справа для багатьох звична, адже в побуті не раз доводиться стикатися з цим явищем. Але все ж краще не допускати отруєнь і дотримуватися таких правил:
* Ретельно мийте усі свіжі овочі та фрукти перед тим, як подавати до столу.
* Прищеплюйте дітям любов до чистоти. Привчайте їх мити руки з милом перед вживанням їжі, після відвідування туалету, повернення з прогулянки.
* Мийте руки з милом перед приготуванням їжі.
* Не зберігайте разом продукти, що їдять сирими, й ті, що підлягають кулінарній обробці.
* Ніколи не кладіть бутерброди, пиріжки, сир, ковбасу, печиво у пакет, де побували овочі, фрукти, ягоди чи яйця, навіть якщо цей пакет здається абсолютно чистим.
* Дбайте про те, щоб їжа для дитини була щойно приготовленою, свіжою. Не готуйте їжу «з запасом».
* Не купуйте продукти, якщо не впевнені у їхній якості, з простроченими термінами зберігання, пошкодженою упаковкою. Дотримуйтесь умов та строків зберігання продукту, зазначених на його упаковці.
* Не купуйте продукти харчування на стихійних ринках. Ви маєте право вимагати у продавця документи, що підтверджують їхні якість та безпеку.
* Не вживайте незнайомі гриби, ягоди, трави. Старі або зіпсовані гриби можуть бути смертельно небезпечними. Не готуйте страви з грибів дітям.
* Не беріть у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання у холоді).
* Не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, незнайомих підземних джерел тощо.
Бережіть себе і своє здоров’я, щоб харчові отруєння траплялися якомога рідше!
Олеся МИХАЛЬЧИК