З ВОСЬМИ ПИТАНЬ РОЗГЛЯНУЛИ ОДНЕ

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

8 квітня під час засідання 44 позачергової сесії районної ради VII скликання планувалося розглянути 8 питань порядку денного, серед яких внесення змін до районного бюджету, прийняття програми підтримки Хмельницького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф тощо.
Перед початком сесії депутат Іван Громик запропонував зняти з порядку денного перше питання про обрання заступника голови райради, оскільки, на його думку, це питання не на часі, адже в країні оголошено карантин і є більш нагальні проблеми, які потребують невідкладного розгляду. На що голова райради парирував: «Що має коронавірус до порядку денного?».
Тож сесія розпочалася із процедури виборів нового заступника. Ним став Петро Мосендз, кандидатуру якого підтримало 24 обранці.
Однак на цьому голосуванні довелося поставити крапку, бо далі для прийняття рішень у залі вже не вистачало кворуму. Із 26 депутатів залишилося 18 (з необхідних 19-ти).
Ряди поріділи, коли почали обговорювати питання про ліквідацію Орининської та Староушицької райлікарень.
Як пояснив голова райради Віктор Кривак, у зв’язку з введенням медичної реформи, місцеві лікарні мали б подати низку документів, аби отримати відповідні ліцензії та підписати договори з Національною службою здоров’я України (НСЗУ), щоб надалі провадити господарську діяльність, і за цих умов вже з 1 квітня їхнє фінансування здійснювалося б через Міністерство охорони здоров’я України. Однак таких дій не було вчинено, а в районному бюджеті передбачено кошти лише на фінансування цих медичних закладів на І квартал 2020 року. Тож головним лікарям – директорам як Орининської так і Староушицької номерних лікарень не залишалося нічого іншого, як за два місяці попередити працівників та 31 березня своїми наказами їх звільнити.
Як наслідок, у зв’язку з фінансовою неспроможністю та неможливістю подальшої діяльності на сесію і винесли питання про ліквідацію цих комунальних закладів.

Під час обговорення даного питання депутат Іван Громик запропонував не ліквідовувати медзаклади, а знову повернути їх у склад центральної районної лікарні як відокремлені відділення і таким чином їх зберегти.
– Нині маємо те, що маємо. Ми самі спровокували цю ситуацію у минулому році. Але наразі не час закривати лікарні. Є інформація, що на Кам’янеччині потрібно на період епідемії знайти приміщення площею 500 кв.м для обсервації. І Орининська лікарня могла б для цього послугувати.
Він також звинуватив попереднє керівництво району, яке минулого року прекрасно розуміло, що ці лікарні не зможуть отримати ліцензії, і керувалося політичними амбіціями, коли приймали рішення про відокремлення їх від ЦРЛ. «Тоді можна було шукати інший профіль (паліативна допомога, хоспіси), та цим просто не займалися, – наголосив Іван Миколайович. – Найлегше закрити. А що дальше?». Він запропонував: «Оскільки працівники райлікарень вже звільнені, то яка нагальна потреба ліквідовувати ці заклади, а не вирішувати питання про їх збереження чи перепрофілювання?».
Депутат Борис Бец обурився тим, оскільки це комунальні підприємства району, то «хто дав право головним лікарям своїм наказом звільняти людей, чи правомірні такі дії?». Він звернувся до представників правоохоронних органів, присутніх у сесійній залі, з’ясувати «чи тут немає складу злочину?». Разом з тим Борис Борисович звинуватив депутатів, які для фінансування культури заклали кошти у районний бюджет, а для медицини, аби рятувати життя людей, їх не знайшлося. «Можна було зменшити дохідну частину бюджету культури на 4,5 млн грн, які нам не вистачає, і перекинути ці кошти на лікарні, тим більше у такий скрутний час», – нагадав свої слова депутат, сказані під час розподілу бюджету на попередній сесії.
Натомість голова райради Віктор Кривак зауважив: «Ми нині стали заручниками ситуації. Про які відтермінування може йти мова. Що, через три місяці Орининська лікарня отримає ліцензію і запрацює?».
Його підтримав і голова райдержадміністрації Анатолій Бернашевський: «Сьогодні нам не варто шукати винних. Давайте сконсолідуємося навколо цього питання, адже медичну реформу ніхто не скасовує. Нині ми повинні запустити процедуру ліквідації згаданих комунальних підприємств. Натомість, аби зберегти майно та надавати людям кваліфіковану медичну допомогу, там може працювати амбулаторія загальної практики сімейної медицини». До того ж, за словами Анатолія В’ячеславовича, до нього вже звернулися підприємці, які готові в цих приміщеннях обладнати амбулаторії для забору та проведення аналізів.
За ліквідацію згаданих медзакладів висловився і головний лікар КНП «Кам’янець-Подільська центральна районна лікарня», депутат районної ради Віталій Шевчук.
– Таких лікарень як Староушицька, Орининська вже взагалі ніде нема. Реформа продовжується, і жодного документа немає, що вона призупинилася. До речі, ми вже підписали контракти з НСЗУ, і не потрібно сюди вплутувати ці дві лікарні. Бо якщо ми проголосуємо за таке бутафорне рішення, то доведеться провести ряд змін у документації, по-новому здобувати ліцензію, – зазначив головний лікар ЦРЛ.
За словами Віталія Івановича, якщо робити відокремлені відділення, то вони повинні бути повністю оснащені з укомплектованим медичним персоналом, реанімаційним відділенням: «Нині це зробити неможливо. Натомість краще було б створити там по дві швидких медичних допомоги».
– Нині перед складним вибором стоять і лікарі, і пацієнти, – долучився до обговорення головний лікар КНП «Орининська районна лікарня №2», депутат Петро Грицик. – Для мене ліквідація Орининської районної лікарні за шкалою стресів – це, приблизно, як втрата близької людини. Я пропрацював там 38 років. Були різні періоди… Я подякував колективу, що за час мого головування на медичних лікарів не надходило жодної скарги. Я стверджую, що жоден пацієнт не помер з вини орининських медиків. І цим я пишаюся, але це – емоції. В душі я проти ліквідації Орининської лікарні, але є об’єктивна реальність… З 5 черня 2019 року ми двічі переформатовувалися. Готували документи на отримання ліцензії на надання стаціонарної допомоги і амбулаторно-поліклінічної. Защораз ліцензійний комітет міняв правила гри, з якими, на жаль, нам не впоратися. Тож у ліцензії на стаціонарну допомогу нам відмовили, а документи на амбулаторно-поліклінічну – знаходяться ще на розгляді в ліцензійному комітеті… Є об’єктивна реальність – немає коштів. Як бути? Здається, що кращого виходу, як запропонували голова райради Віктор Кривак і голова РДА Анатолій Бернашевський, – зміцнити сімейну медицину – немає, – підсумував Петро Федорович.
Тож що очікує Орининську та Староушицьку райлікарні, можемо лише здогадуватися. А поки голова райради Віктор Кривак змушений був оголосити перерву в засіданні позачергової сесії, оскільки не вистачало кворуму для прийняття рішень.

Надія ЄРМЕНЧУК.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар