ВІДКРИТИ НЕ МОЖНА ЗАКРИТИ

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Відкрити не можна закрити

Відкривати чи не відкривати міський центральний ринок? Зараз фактично головний торгівельний майдан міста знаходиться у невизначеному стані. З одного боку, він нібито закритий у зв’язку з карантинними заходами проти пандемії, з іншого – міністерство охорони здоров’я якщо не дозволяє, то і категорично не забороняє роботу ринків. У місті склалася ситуація, коли, використовуючи прогалини в українському законодавстві і неоднозначність формулювань карантинних приписів, наш ринок уже запрацював, висловлюючись образно, на мінімальних обертах.

У той же час в Україні набрали поширення протести проти подальшого закриття продовольчих ринків і фактичного призупинення торгівельно-економічної діяльності. У Кам’янці-Подільському 27 квітня перед міськрадою теж зібралися підприємці з вимогою допомогти відкрити центральний ринок.

Аби ситуація не вийшла з-під контролю, центральна влада попри певні побоювання стосовно пандемії вирішила піти назустріч людям. Уже у понеділок, 27 квітня, Президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні заявив, що на найближчому засіданні уряд розгляне можливість відкриття продуктових ринків за умови дотримання всіх правил безпеки, і у п’ятницю, 1 травня, вони, можливо, запрацюють. У той же час постановою МОЗ України №14 передбачено: допуск працівників, продавців і відвідувачів ринку виключно за наявності медичної маски або респіратора; проходження безконтактного температурного скринінгу; наявність на кожному вході (в’їзді) на територію ринку диспенсерів з антисептиком; кількість відвідувачів, які одночасно перебувають на території ринку, не повинна перевищувати кількості з розрахунку – один покупець на 10 м2 торгівельної площі ринку; проведення дезінфекції контактних поверхонь кожні три години; прибирання та дезінфекція всіх приміщень, включаючи стаціонарні торгівельні місця – в кінці кожного робочого дня; відсутність неконтрольованої (стихійної) торгівлі на прилеглій до ринку території; відстань між робочими місцями продавців – не менше трьох метрів; місця торгівлі повинні бути обладнанні захисними екранами між продавцями і покупцями із плівки або пластику.

28 квітня у сесійній залі міськради відбулося засідання Координаційної ради під головуванням народного депутата ВРУ від нашого округу Ігоря Марчука, міського голови Михайла Сімашкевича і голови райдержадміністрації Анатолія Бернашевського, на зібранні також буди присутні міські та районні чиновники, місцеві депутати, лікарі, підприємці та інші представники громадськості міста. Головними темами, які обговорювались, стали умови і механізми відкриття центрального ринку та подолання економічних наслідків пандемії.

Майже усі погодились, що ринок потрібно відкривати, а торгівлю відновлювати. Проте підходи у присутніх різнилися. Міські можновладці пропонували відкрити ринок якнайшвидше, вже 1 травня, якщо, звісно, дозволить центральна влада, адже рішення Кабміну на той час ще не було відоме. При цьому посадовці висловлювали думку, що потрібно відкривати не тільки продуктовий, але й промтоварний ринки.

– Звісно, все залежить від рішення уряду, ми не можемо йти проти його волі, – заявив під час обговорення заступник міського голови Василь Олександрович Сукач.

Додатково у якості заходів безпеки міська влада пропонує скоротити час роботи ринку з 7.00 до 14.00, а понеділок і п’ятницю зробити санітарними днями.

– У міському бюджеті «діра» у 9 млн грн. Ми вже не маємо чим платити заробітну плату вчителям, –  на зустрічі з підприємцями ринку пояснив свою позицію мер Михайло Євстафійович.

Інша сторона, яку умовно можна назвати групою депутата Ігоря Марчука, погоджувалась, що проблема ринку уже назріла, і соціально-економічна ситуація в країні і місті вимагає якихось рішень. Проте висловлювала побоювання стосовно одномоментного відкриття усього ринку, пропонуючи зачекати з промтоварами і спочатку налагодити роботу продовольчого сектора. Адже велике скупчення народу в одному місці може призвести до значного збільшення випадків зараження на COVID-19 на Кам’янеччині.

– Можна зробити так, щоб два дні працював промтоварний ринок, а два дні -продовольчий, – запропонував народний депутат України Ігор Марчук.

Проте, як ще на початку зазначив Ігор Петрович, засідання Координаційної ради мало консультативний характер і було направлено перш за все на налагодження зв’язків і вибудовування координації різних гілок влади у важкий час пандемії COVID-19, тому якихось однозначних рішень стосовно обговорюваних питань присутні не приймали.

А вже наступного дня, 29 квітня, на своєму засіданні Кабінет Міністрів (на основі постанови МОЗ України від 27 квітня) вніс зміни до постанови №211 від 11 березня 2020 року, якими впорядкував діяльність агропродовольчих ринків на період карантину.

Як повідомляють на урядовому сайті, прийняті зміни дозволять забезпечити населення харчовими продуктами за доступними цінами. Крім того, будуть створені умови для збуту харчових продуктів, вирощених фермерами і сімейними господарствами, а також отримання ними доходів. Контроль за дотриманням продовольчим ринком протиепідемічних вимог покладено на представників Держпродспоживслужби.

Станіслав ОРЖЕХОВСЬКИЙ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар