Натисли на гальма

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

У кінці травня в Кам’янці-Подільському відбулося засідання у форматі круглого столу комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування. Основним питанням було обговорення досвіду об’єднання громад. Окрім відзначення позитивної практики та досягнень децентралізації в нашому регіоні, наголошувалося на тому, що подальший хід територіальної реформи дещо пригальмував і причиною тому великою мірою є недопрацювання районної та місцевої влади. Відтак на Кам’янеччині знову заметушилися.

На якій стадії зупинився механізм об’єднання на Кам’янеччині, обговорювали в середу на черговому засідання оновленого складу робочої групи під керівництвом голови райдержадміністрації Василя Сукача, за участі голови районної ради Бориса Беца, т.в.о. першого заступника голови, керівника апарату РДА Маріанни Великохатько, начальника управління фінансів Олександра Федика та селищного і сільських очільників.

З початку адміністративних змін на Кам’янеччині утворилися три об’єднані територіальні громади – й на цьому стало. Запал стих, у сільських радах поговорили, провели громадські слухання щодо формату коаліцій, дехто навіть встиг прийняти рішення на сесіях і «посвататися» один з одним, проте до діла так і не дійшло.

  • Чуток шириться багато, але толку немає. А час не стоїть на місці, – звернувся до аудиторії Василь Сукач. – Цей рік має стати завершальним у фазі добровільного об’єднання. Що нас чекає далі, невідомо. Хтось встигне, як кажуть, в останній вагон і об’єднається добровільно, а хтось очікуватиме на зміни, нав’язані «згори». Адміністрація готова надати методично-юридичні консультації, провести розрахунки соціально-економічного розвитку та платоспроможності уявних ОТГ, але рішення приймати вам.

Як повідомила Маріанна Великохатько, віртуальна карта району передбачає створення на кам’янецьких теренах ще 6 ОТГ – Довжоцької, Орининської, Жванецької, Староушицької, Устянської та Слобідо-Кульчієвецької. Але якщо в теорії нові кордони накреслили, то їх практична реалізація натрапила на перешкоди. Висновки офісу реформ розійшлися, зокрема, з бажанням жителів Приворотської сільської ради, яку «сватають» разом з Шустовецькою та Підпилип’янською громадами до Оринина, тож вони засумнівалися в добровільності об’єднання. За словами Приворотського сільського голови Лариси Вусатої, місцеве населення відстоює Привороття як центральну садибу й вірить у власну спроможність приєднати до себе навколишні громади. З настроїв очільників Шустовець та Підпилип’я зрозуміло, що вони теж не проти такого варіанту.

Проте як зазначила Маріанна Анатоліївна, закон про добровільне об’єднання територіальних громад чітко регламентує, що адміністративні центри мають бути в тих населених пунктах, де існували історично районні центри, тому логічним є створення ОТГ з «столицею» в Оринині. Прерогативу останньому надають і математичні розрахунки, які вказують на самодостатність новоутворення. За інформацією Олександра Федика, союз «Оринин-Привороття-Шустівці-Підпилип’я» дає 2 млн.грн. «плюсу». Як пояснив Олександр Григорович, незначне перекроювання перспективного плану відповідно до пропозицій громад можливе лише на основі чітко наведених аргументів вигоди пропонованого утворення для громади у поєднанні з його економічною спроможністю.

Серед інших проблемних зон називався Староушицький кущ; досі білою плямою на мапі залишається Кам’янка; наче канат, кілька сільських рад перетягують між собою Залісся Перше, котре, згідно з перспективним планом, має відійти до Довжоцької ОТГ.

  • Маємо вгамувати амбіції та працювати на результат. Ситуація в районі після першої хвилі децентралізації викривлена. Гуменецька ОТГ об’єднала 30% населення району, в той же час сконцентрувала 60% районного бюджету. Інфраструктурне надбання, що створювалося всім районом, дісталося одиницям, інші ж залишилися при своїх інтересах. Цей перекос нині компенсується субвенцією з державного бюджету. Звісно видатки на захищені статті є, проте відсутні перспективи розвитку. Якщо хочете бачити свої громади в кращому стані, мисліть тверезо й раціонально дивіться на процеси об’єднання. Якщо не доведете свою спроможність, статусу ОТГ вам не бачити. В такому разі об’єднання позиціонуватиметься не інакше, як укрупнення сільрад. Вибір – за вами, – підсумував Борис Бец.

Тим часом у залі витала атмосфера розчарування реформістськими віяннями:

  • Ми свій шанс уже прогавили Я висувала як альтернативу пропозицію створення єдиної Кам’янець-Подільської ОТГ, проте її забракували, бо не підходила за всіма нормативними параметрами і критеріями. Натомість нам пропонують «роздути» адмінштат, який одержуватиме «дармові» гроші, й знову отримуємо бюджет проїдання. Держава ще рік-другий дасть дотацію, а далі як жити? В центральних садибах крутитимуться, бо ж від них вимагатимуть показників, а в глушині діти ходитимуть облудом, бо «верхи» нас власними руками змусять закрити школи. Нині як би ми не об’єднувалися, багатшими не станемо. Більше половини фінансового ресурсу віддали в одну ОТГ, а могли б його використати на підняття периферії, – очевидно не лише свою точку зору висловила очільниця Кадиєвецької сільради Валентина Мартинюк.

Склалося враження, що кожен залишився на власних позиціях, тому подальший перебіг децентралізації в районі спрогнозувати важко. Територіальні громади або поспішатимуть, щоб таки об’єднатися на добровільних засадах, або ж пустять все на самоплив, знявши із себе відповідальність і зайнявши вичікувальну позицію. В кінці червня в Руді планується проведення виїзного засідання колегії РДА, можливо, до того часу будуть зроблені конкретніші кроки.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

 

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар