Колибаївська ОТГ: Нехай пробачать водії, але інакше нас би не почули

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Останні два тижні змусили зворушити мирний устрій чи не всіх необ’єднаних українських сіл. Люди збиралися, обговорювали, сперечалися (правда, дехто з байдужістю лише споглядав). Бо поступово почали дізнаватися, яке територіальне майбутнє заготовили їм обласні чиновники. Однак «сюрпризи» очікували не лише їх, а й тих, хто вже давно об’єднався. Така несподіванка, у вигляді об’єднання з Кам’янцем-Подільським, змусила мешканців Колибаївської сільської ОТГ перекрити дорогу на знак протесту.

Нагадаємо, 26 листопада на засіданні міжвідомчої обласної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою народний депутат від “Слуги народу” Ігор Марчук подав пропозицію про об’єднання Колибаївської ОТГ і Зіньковецької сільської ради з містом. За його словами, це стане своєрідним “маневром для міста з подальшого розвитку його інфраструктури”. Таку ініціативу підтримала більшість робочої групи.

Все було б нічого, але забули запитати у самих селян, чи хочуть вони такого «шлюбу».

То що ж робити, коли тебе об’єднують з громадою-“нелюбом”? Не опускати рук – це точно. Вирішили колибаївчани і вже 28 листопада депутати Колибаївської сільської ради ОТГ на позачерговій сесії звернулися до Президента, Голови Верховної Ради, Прем’єр-Міністра, Міністра Мінрегіону, народного депутата від 193 округу, голови Хмельницької облдержадміністрації в якому висловили заперечення проти входження до складу майбутньої Кам’янець-Подільської міської ОТГ.

“В разі необхідності укрупнення громад депутати (100%) та більшість жителів Колибаївської ОТГ не заперечують щодо приєднання об’єднаної територіальної громади до Жванецької ОТГ”, – йдеться у зверненні.

Кількома днями пізніше, у неділю, жителі Колибаївської ОТГ, аби їх почули зверху, вдалися до крайніх заходів – перекрили автотрасу.

Ось як цю подію прокоментувала у соцмережі одна із мешканого громади Віта Осташевська:

«…Ми проти такого об`єднання. Що люди в селі не мають права на висловлення власної думки? Ми ж не раби… кріпацтва вже давно немає, ми прагнемо до демократії та до Європи, а висловити свою думку (особливо коли усе відбувається зовсім далеко без волі народу) нам не можна!

Ми проти об`єднання з містом! А ще більше проти того, що все вирішується за нашими спинами! І, можливо, у нас існують проблеми з маршрутками і не тільки, але зараз не час про це говорити, сьогодні ми відстоюємо своє право вільно вибирати куди нам іти, з ким об’єднуватись! І чому ж місту можна мітингувати, протестувати і т.д. (Наприклад, як це було під час протесту про забудову вул. Соборної?) І вас почули, і перестали «руйнувати» ваші домівки, а ми маємо мовчати! Дійсно, шкода, що тільки в такий спосіб нас можуть помітити, і нехай пробачать нас усі водії, але інакше нас би не почули!».

Не може змиритися з таким одноосібним об’єднанням і заступник сільського голови Дмитро Довганюк.

– У будь-якому випадку, – каже Дмитро Миколайович, – керівництво сільської ради завжди було і буде на боці місцевої громади. Адміністративна реформа, через яку давно пройшла Європа і яка дуже радить швидко зробити це Україні, має добровільний характер. Щоб люди самі визначили можливості своїх громад і самі вирішували, навколо кого об’єднатися. Ми свій вибір зробили. Колибаївська ОТГ утворилася однією із перших в Україні шляхом об’єднання Ходоровецької та Колибаївської сільських рад. А тепер, без нашої згоди, нас хочуть «одружити»? Було б зрозумілим таке рішення, якби ми ще були необ’єднаною громадою. Для чого тоді було вклади кошти в розвиток інфраструктури, створення відповідних установ, аби одним розчерком пера все це перекреслити?

А й справді, за невеликий проміжок часу Колибаївська сільська рада зуміла навести лад у громаді, створити чимало соціально-значимих об’єктів, розвинути інфраструктуру. Там на 90% відновили вуличне освітлення в усіх селах територіальної громади; виготовили для всіх семи населених пунктів генеральні плани; здійснили ремонт адмінприміщення сільської ради та службових кабінетів; створили поліцейську станцію, місцеву пожежну команду, укомплектуванню європейського зразка якої позаздрив би не один аналогічний пожежний пункт. Капітально відремонтували школу, до якої учнів з навколишніх сіл підвозять два шкільних автобуси. У селі діє сучасна амбулаторія загальної практики – сімейної медицини, для якої придбали автомобіль швидкої допомоги. До кінця цього року планують завершити будівництво ЦНАПу. З метою забезпечення населення питною водою побудували 1 км водогону в с.Колибаївка, зробили капітальний ремонт каптажної камери, закінчили будівництво водонапірної вежі. Встановили дитячі ігрові майданчики в Княгинині, Вільховці та Червоній Чагарівці. Взялися тут і за ремонт місцевих автошляхів. Проклали 10 км асфальтованих доріг, 19 км встелили щебенево-гравійним покриттям, облаштували 1,5 км асфальтованих тротуарів та 5 асфальтованих майданчиків. І цей перелік гарних справ можна ще продовжувати і продовжувати.

Та чи дослухаються чиновники до думки селян? Адже кожна громада має право обирати той шлях, який буде для неї кращим: чи то об’єднуватися з міською громадою чи з сільською. Головне, безумовно, це принцип добровільності, адже Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад” ще ніхто не відміняв.

Надія ЄРМЕНЧУК.

P.S.: Як стало відомо, на 3 грудня було зібрано понад 2,5 тисячі підписів (а це більше половини населення Колибаївської ОТГ) про небажання об’єднуватися з містом.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар