КАРАНТИН. ЯКІ ЗМІНИ ОЧІКУЮТЬ КАМ’ЯНЧАН

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

З середи 7 квітня за рішенням Хмельницької обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій наша область переходить у червону зону. Неможна сказати, що впровадження протиепідемічних заходів, передбачених червоною зоною, стали повною несподіванкою. Той, хто слідкує за новинами з ковідних фронтів, розумів, що рано чи пізно це мало статися, адже захворюваність на нові штами ковіду постійно зростала, а вільних ліжкомісць в медзакладах області ставало все менше.

Про причини такого кроку обласних чиновників і його наслідки для Кам’янця-Подільського міська влада вирішила розповісти під час брифінгу за участі міського голови Михайла Посітка, а також керівників тих служб і відомств, котрі безпосередньо відповідають за дотримання карантину в місті.

Зі слів очільника міської медицини Юрія Пливанюка, у Кам’янці-Подільському стрімко зросла кількість важкохворих на нові штами COVID-19, і медична галузь як міста, так і області вже не витримує такого навантаження. Такий стан просто не залишив владі вибору, як йти на непопулярні заходи.

– Ми відкрили тиждень тому в міській лікарні додатково 50 ліжкомісць, і зараз вони активно заповнюються. Може статись, що в черзі будуть стояти машини швидкої допомоги з ковідними хворими, а місць, куди їх госпіталізувати, не буде, – прокоментував ситуацію Юрій Васильович.
Більш детально про умови перебування міста у червоній зоні розповів начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради Юрій Крилов. З його інформації стало відомо, що на час карантину закриваються усі об’єкти торгівлі, крім тих, які реалізують продукти харчування, пальне, лікарські засоби та вироби медичного призначення, засоби гігієни, побутової хімії, друковані засоби масової інформації, засоби зв’язку, ветеринарні препарати, корми, насіння і засоби захисту рослин. Торгові центри працюватимуть і далі за умови, що 60% їхнього асортименту складатимуть вищезгадані товари. Заправки будуть працювати тільки на продаж пального. Інші об’єкти торгівлі будуть зачинені, але можуть провадити господарську діяльність і реалізовувати товари тільки на виніс за замовленням. Те саме стосується закладів громадського харчування. Стосовно закладів харчування в готелях, то вони можуть працювати з 6 ранку і до 11, обслуговуючи тільки своїх клієнтів.

Також працюватимуть фінансові установи і організації, медичні, ветеринарні та з ремонту і технічного обслуговування. Працюватиме й пошта. Робота перукарень та салонів краси здійснюватиметься лише за попереднім записом. Спортивні зали, фітнес-центри, басейни на період впровадження червоної зони припиняють роботу.

На дистанційне навчання переходять і учні старших та молодших класів. Дитячі садочки поки що працюватимуть, а дітям та їхнім батькам, які супроводжуватимуть своїх чад до дитячих закладів, передбачили спеціальні довідки для проїзду в маршрутках.

На час жорсткого карантину обмежили госпіталізацію хворих у лікарні, крім вагітних, породілей, маленьких дітей, онкохворих і випадків, які у разі відтермінування можуть призвести до ускладнень.

Перевезення здійснюватиметься тільки за спецдовідками, виданими організаціям і установами у довільній формі. Загалом маршруток у місті стане менше. Так, за прогнозами відділу пасажирських перевезень міської ради транспорт скоротиться на 60% і їздитиме з більшим інтервалом. Стосовно сіл, які входять до Кам’янець-Подільської громади, то там ситуація ще складніша. Із 12 маршруток планує вийте тільки 4. Це – Лісківці, Зіньківці, Вільховець і Червона Чагарівка. Керівник міських перевезень Сергій Дергунов повідомив, що, можливо, для приміського перевезення тимчасово будуть залучені міські перевізники. Комунальний же транспорт переходить на спецрейси. За словами Сергія Никифоровича, перевізники зайняли вичікувальну позицію, на його думку, за декілька днів кількість охочих вийти на маршрут збільшиться.

У районі, за інформацією Кам’янець-Подільської райдержадміністрації, на час карантинних заборон дозволено спеціальні перевезення працівників критичної інфраструктури підприємств, установ, організацій за наявності спецперепусток та в межах кількості місць для сидіння.
Міський ринок (продуктовий відділ) на період з 7 по 18 квітня працюватиме з суворим дотриманням карантинних вимог. А це – вхід громадян у захисних масках з проспекту Грушевського, проведення температурного скринінгу. Вихід – на вулицю Князів Коріатовичів. Речовий відділ ринку не працюватиме, хіба що можна буде проводити протиепідемічні, господарські заходи, а також реалізовувати товар «на виніс».

Під час брифінгу виникло питання стосовно долі ФАПів, які знаходяться в селах, приєднаних до міста. Юрій Пливанюк запевнив, що їх не планують закривати, навпаки, будуть розширювати і дофінансовувати.

Станіслав ОРЖЕХОВСЬКИЙ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар