Найгарячіше з ХХІІ позачергової сесії Кам’янець-Подільської районної ради

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

На ХХІІ позачерговій сесії районної ради в минулий понеділок депутати трусили районні програми. Утворюються нові ОТГ, а разом з ними відколюється значний фінансовий шматок від районного бюджету, тож закривати зобов’язання стає все важче. Та спершу зібрання виконало приємну місію й на підставі подання Асоціації органів місцевого самоврядування району нагородило начальника управління фінансів РДА Олександра Федика відзнакою районної ради «За заслуги».

Олександр Григорович не спочивав на лаврах, а звітував щодо внесення змін до районного бюджету. За рахунок перевиконання бюджету в сумі 416 тис.грн. 195 тисяч отримає ЦРЛ на придбання комп’ютерної техніки, електричних товарів та виготовлення ПКД на реконструкцію відділення невідкладної медичної допомоги тощо, освіта – 98 тисяч в основному на оплату послуг (крім комунальних), а також 10 тисяч на закупівлю матеріалів  для впорядкування електропостачання Довжоцького НВК, 15 – на встановлення котла в Сокільській ЗОШ, понад 7 тисяч – врегулювання документації для введення в експлуатацію котельні Слобідсько-Рихтівської ЗОШ. 78 тисяч перепало райраді. Частина з них піде на встановлення охоронної сигналізації в приміщенні самоврядного органу, іншу половину спрямують на фонд оплати праці. Додатково 25 тисяч виділено райраді для демонтажу й монтажу газового обладнання та придбання газового лічильника. 35 тисяч направлять на виготовлення ПКД на реконструкцію каналізаційної системи ДНЗ «Малятко» с.Жванець.

Опісля проведено додаткові зміни. На 960 тис.грн. району збільшено стабілізаційну дотацію з державного бюджету на покриття захищених статей. Оскільки борги по зарплаті та енергоносіях у районі відсутні, щоб кошти не втрачати, їх включать в дохідну частину і зареєструють у резервний фонд на 2018 рік. Додатково район одержав 725 тис.грн медичної субвенції на лікування хворих на цукровий діабет. Також виділено додатково 18 мільйонів на пільги та субсидії, з них понад 3 мільйони – на придбання твердого палива, а також додатково зверх 14 мільйонів  – на субсидії по електроенергії та природному газу.

Досить спекулювати на патріотизмі

Шквалові критики окремі обранці піддали програму сприяння роботі Кам’янець-Подільського об’єднаного міського військкомату щодо перевезення призовників та контрактників на військову службу, на що передбачено в наступному році фінансування в 50 тис.грн. І не так сума стала їм кісткою в горлі, як вони не погоджувалися з державною політикою. При тому, що сьогодні держава виділяє значні кошти на оборонку, вона досі продовжує заглядати в кишеню платників податків та пускати військових побиратися. Скільки можна виїжджати на гуманітарній допомозі громад та тиснути на патріотизм?

  • Це чистої води корупція. З мого підприємства нещодавно призвали двох працівників. Через три дні вони повернулися додому, так і не зрозумівши для чого їх викликали. І нам знову фінансувати цей балаган. Не можна розбазарювати копійку, яку маєш. А нам вилізли на голову і звісили ноги,- категорично висловився Олександр Гінзеровський.

Як повідомила перший заступник голови РДА Маріанна Великохатько, за станом на 1 грудня, на потреби перевезення з районної казни виділено майже 40 тис.грн. та здійснено 9 трансферів. Очевидно, ці гроші військовим вкрай потрібні,

  • Ми звертаємось до вас по допомогу через відсутність фінансування. Ми знаходимося на балансі обласного військового комісаріату, на місці не маємо ні своєї фінслужби, ні рахунку, – прояснив ситуацію представник військкомату Анатолій Бокуліч.

Та чи виправдано тягнути гроші з району, коли ці гарантії мають йти від держави, й чи сума на паливо закладається в бюджеті армії? Цим цікавилися Іван Громик, Віталій Завадський, Петро Мосендз.

  • Не від нас залежить, чому держава не направляє гроші на перевезення. Військкомат опинився в безвиході, коштів немає, і не дадуть їм ці копійки. Але це наші захисники й залишити їх без фінансування не маємо права. Не пішки ж їм добиратися до місць служби, – наголосив Василь Сукач.
  • Якщо розсудити, то кожна сторона має свою правду. І район не гумовий, і військові не для себе просять. Їх треба підтримати, але водночас зробити відповідний запит на Київ, – зауважив Петро Мосендз.

В результаті депутатський корпус таки проголосував за фінансову підтримку військових.

Не без скрипу рада прийняла й іншу Програму – територіальної оборони району на 2018 рік із загальним обсягом фінансування 427 тис.грн. У червні відбудеться показове розгортання загону оборони на території району, і зазначені кошти підуть на придбання речового майна для особового складу навчань. Тут дискусія розгорнулася за схожою схемою.

  • Маючи 64-мільярдний бюджет на військо, на місцях не припиняють вичавлювати соки. Ця сума ляже великим тягарем на нашу казну. Краще ці гроші витратити на лікарню, – висловився Ігор Гай.
  • В нас триває війна. У випадку прямої агресії ми маємо бути готові. Де тепер Крим і Донбас? А тому, що наперед теж не думали, – заперечив Василь Сукач.

Вирішальними для позитивного голосування, мабуть, стали слова Віталія Завадського про те, що хто не годує свою армію, годуватиме чужу.

Окрім цього, ще 35 тис.грн. представники району заклали в Програму взаємодії в/ч А2738, А3290 та РДА на 2018 рік.

Діти і автобуси будуть ситі

Відносно з легкістю депутатам далися програми цивільного характеру. Зокрема, на матеріально-технічне забезпечення процесу виконання РДА регіональної політики розвитку району на 2018 рік враховано видатки в сумі 1118 тис.грн. Її розмір порівняно з минулорічним збільшено більш як вдвічі, бо в планах – придбання обладнання для виготовлення паспортів у формі ID-картки, а також стелажів для архіву.

На цій сесії депутати відгукнулися на звернення афганців і внесли зміни до програми соціального захисту населення, виділивши 50 тис.грн. на будівництво залу бойової слави, водночас 100 тис.грн. провели в документі на придбання для управління соціального захисту населення комп’ютерної та розмножувальної техніки.

1,5 мільйона гривень обранці заклали на харчування учнів. Безкоштовно їстимуть в закладах освіти району діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти учасників АТО та діти-інваліди, 50% від вартості харчування сплачуватиме район за школярів з малозабезпечених сімей та учнів 1-4 класів, 60% – за вихованців ДНЗ у складі НВК.

Ще півтора мільйона було затверджено по програмі «Шкільний автобус». В наступному році з 14 транспортних засобів на обслуговуванні району залишається 11, інші перейдуть на баланс новоствореної Слобідсько-Кульчієвецької ОТГ. Левову частку з вказаної суми витрат, а це майже 1100 тис.грн., забирають паливно-мастильні матеріали. Відтак Іван Громик цікавився, чи не раціональніше перевести автомобілі на газ, зокрема автобуси Чабанівки, Привороття та Підпилип’я, котрі роблять додаткове коло, аби заправитися бензином у Кам’янці-Подільському.

За словами начальника відділу освіти Олени Пронозюк, переобладнанням шкільного транспорту має займатися ліцензована фірма, яких у Кам’янці немає. В області за роботу не взялися, пояснивши, що автомобілі зношені. Вартість робіт коливатиметься від 10 до 20 тисяч, та й у місцях газових заправок, віддалених від міста, правлять за паливо ціну зовсім не економну.

  • Та найперше, ми повинні думати про безпеку руху дітей. Хто запевнить, що взимку автобус на газу працюватиме без збоїв? – зауважила Олена Вікторівна.

Таки здали

Не маючи засобів на утримання, відділ освіти вкотре звернувся до депутатів з приводу передачі колективних установок доочищення води для питних потреб Довжоцького НВК, Завалецької та Кам’янської ЗОШ з спільної власності району в комунальну власність відповідних сільських рад. Це питання вже вкотре виноситься на розгляд ради, та депутатська більшість стійко тримала оборону районного майна, закликаючи компетентний орган віднайти спосіб ефективного використання обладнання без зміни власника. Проте очисники так і залишилися купою бездиханного залізяччя. Як пояснила Олена Пронозюк, вартість обслуговування фільтрів їм не під силу, та й де в школі взяти працівників, котрі зможуть фахово доглянути очисні споруди.

Та депутати Іван Громик та Ігор Гай переконані, що не було зроблено й спроби, аби вдихнути в установки життя. Як альтернатива, здати це майно сільським радам в оренду за 1 гривню, від чого їхній бюджет ніскілечки не постраждає, а апарати будуть збережені в районному підпорядкуванні.

  • Складається враження, що хтось поклав око на очисники, й депутатам пропонують збути це майно, аби виконати чиєсь замовлення. Не правильно розкидатися добром, яке в нас є. Немає жодної впевненості в тому, що таким чином через півроку фільтри не опиняться в місті й не будуть використовуватися в комерційних цілях, – зауважив Іван Громик.

Василь Сукач закликав колег не фантазувати. а підтримати проект рішення, щоб установки не припадали пилюкою та не простоювали свій функціональний потенціал, адже як не сьогодні, то через рік все одно їх передаватимуть в ОТГ.

В результаті депутати відхилили пропозицію колег щодо оренди. І хоч передачу довжоцької установки вони не підтримали, далі різко змінили свою думку й таки погодили зміну власника інших двох фільтрів. Тож їм не залишалося іншого, як повернутися й переголосувати також за перехід обладнання Довжоцького НВК на баланс сільської ради. Вражає непослідовність депутатів, які за кілька хвилин прийняли два кардинально протилежних рішення. Тут напрошується два висновки: або хтось зловив гаву і не встиг натиснути на кнопку, або ж навпаки давили за себе і за того хлопця, бо питання треба було будь-що провести.

Окрім цього, в зв’язку зі створенням Слобідсько-Кульчієвецької ОТГ з районного відання у комунальну власність сільської ради було передано школи та сільські бібліотеки, що знаходяться на її території.

В райраді з’явився президент

Ще одним спірним питанням стало затвердження положення про депутатський клуб. Минулої сесії воно не пройшло, і цього разу не всі депутати розуміли доцільність його організації.

  • Ми множимо об’єднання в об’єднанні. Для чого? Аби почесати язиками? – апелював Ігор Гай.

Проте депутати повірили в світлу мету клубу й підтримали пропоноване положення. На активність та результативність його роботи депутатів мобілізуватиме Іван Громик, котрого обрано президентом клубу. Та чи вдасться йому це зробити, зважаючи на постійну зайнятість народних обранців? То кворум на постійних комісіях заледве можна зібрати, а то самі засідання сесії добігають свого завершення у напівпорожній залі, бо у депутатів «обмаль часу на балачки».

Поряд з депутатським клубом того дня депутатський загал ухвалив створення в своїх межах ще однієї спільноти – жіночої ради, ініціатива щодо якого надійшла від самих жінок-депутатів.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар