Два роки тиску, кримінальна справа та потерпілий без претензій, або Як у Кам’янці-Подільському судять експерта у справі «рюкзаків Авакова»

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Поки українці з азартом спостерігають за здачею аналізів та вимагають дебатів кандидатів у Президенти, система, виплекана українськими політиками, продовжує нещадно давити людей, які бодай в чомусь пішли проти неї.

12 квітня, в Кам’янець-Подільському міськрайонному суді слухалась справа, без перебільшення, всеукраїнського масштабу, яку «по-тихому» хотіли розглянути, сподіваючись на відсутність преси, а отже, і розголосу.

Але журналістам та громадським діячам все ж таки вдалось потрапити на перше судове засідання у справі проти судової експертки Надії Бугрової. Саме вона є автором висновку, який став доказом порушень при виготовленні наплічників у так званій справі «рюкзаків Авакова». Надія Бугрова встановила реальну вартість рюкзаків у розмірі 555 гривень, у той час як міністерство Авакова заплатило у 5 разів дорожче — по 2899 гривень за штуку.

Саме на її висновки посилалися прокурори та детективи, вказуючи на кустарний спосіб пошиття наплічників. Тоді НАБУ вручило підозру синові голови МВС Олександру Авакову. Але згодом провадження у частині підозри екс-заступника голови МВС Сергія Чеботаря та Олександра Авакова Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила – «за відсутністю складу злочину». А нацполіція Хмельницької області відкрила кримінальну справу… щодо самої Надії Бугрової.

Надія Костянтинівна розповіла журналістам, що тиск на неї продовжується ось уже два роки.

  • За 37 років свого професійного досвіду до моєї роботи не було жодних претензій. Мене залучали до найскладніших досліджень. Аж до тих пір, поки я не провела експертизу рюкзаків, які мали численні дефекти та виготовлялись в умовах кустарного виробництва.

Як не намагались чиновники спростувати або піддати сумніву експертні висновки Надії Костянтинівни, їм це не вдалось. Її експертиза стала основою обвинувачення. У серпні 2018 прокурор Кривенко уклав угоду з другорядким фігурантом — Володимиром Литвином, а вже у вересні 2018 року цю угоду затвердив суд. Реального покарання за корупційну схему ніхто не поніс.

А от Надія Бугрова і по сьогодні змушена виправдовуватись у судах. Так у чому ж її звинувачують?

У ході першого судового засідання, яке проходило в Кам’янці-Подільському, нам вдалось поспілкуватись з «потерпілим», якому начебто Бугрова завдала шкоди на 5 тисяч гривень. Виявилось, що потерпілим є Володимир Мужило, керівник ТОВ БК «Поділля-Трансбуд». Але що дивно, він не має жодних претензій до Надії Бугрової.

  • Я не потерпілий, я навпаки вдячний Надії Бугровій, – зазначив Володимир Мужило.

Чоловік розповів про конфлікт з підприємством «Агропромтехніка – Стоа», яке заподіяло шкоду його фірмі, порізавши обладнання формувального цеху. Була порушена кримінальна справа і слідчий знайшов спеціалістів, які мали право зробити оцінку завданої шкоди. Такою фірмою виявився «Правозахист», експертом якого і була Надія Бугрова. Справу в суді Володимир Мужило тоді виграв, тому навпаки вдячний Надії Бугровій за її професіоналізм.

  • Пройшло вже 5 років, аж раптом військовий прокурор знайшов цю справу і тепер ми, чомусь, потерпілі.

 

  • Слідство, ймовірно, підробило матеріали стосовно участі потерпілого Мужила у справі проти експертки «рюкзаків Авакова». За законом, потерпілим може бути та особа, якій завдали шкоду. Однак Мужило будь-яку шкоду та будь-які інші претензії щодо Бугрової заперечує, — коментує юрист Центру протидії корупції Андрій Савін, який був присутній на засіданні.

Але до з’ясування усіх обставин під час першого засідання справа так і не дійшла. Адвокат Надії Бугрової звернувся до судді Володимира Черепахіна щодо відводу військового прокурора Петра Кучерявого у зв’язку з тим, що він не надав оригінали документів, які підтверджують, чому саме військова прокуратура Хмельницького гарнізону Західного регіону веде цю справу. Натомість прокурор наполягав на наявності такої постанови від Генерального прокурора України Юрія Луценка.

Після технічної перерви він навіть надав фотокопію цієї постанови, але поганої якості, тому суд відмовився долучити її до справи. Врешті-решт суд прийняв рішення перенести засідання на 25 квітня, щоб прокурор зміг надати оригінали усіх необхідних документів. Тож за два тижні Надія Бугрова знову змушена буде подолати шлях з Києва до Кам’янця-Подільського, щоб взяти участь у черговому засіданні суду.

  • Ми проїхали 500 км, щоб прокурор за 5 хвилин розписався у своїй некомпетентності, – зазначив адвокат Надії Бугрової Віктор Чевгуз.

Він також повідомив:

  • Кам’янець-Подільський суд немає жодного відношення до правопорушень, в яких звинувачують мою підзахисну. Але оскільки у Києві представники антикорупційних органів і преса на місці, вони передали справу в Хмельницьку область, де знаходиться фірма «потерпілого». Слідчий тут займався самим простим фальшуванням справи. Все досудове розслідування було спрямоване на те, щоб зібрати всі негативні відомості про роботу Надії Костянтинівни. Підняли всі її експертизи з 2010 року. Але таких професіоналів як вона – одиниці. Будемо вимагати відводу прокурора, а згодом і судді.

Журналісти «Краю Кам’янецького» продовжують слідкувати за розвитком подій. Наступне слухання справи заплановане на 11:00 25 квітня.

Євгенія СОЛОВСЬКА.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар