Добрі вчинки роблять нас щасливішими

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Не потрібно мріяти про європейські стандарти життя, а потрібно їх власноруч створювати. Як приклад – карпатське село Поляниця, на території якого нині знаходиться туристичний комплекс Буковель. Ще якихось 15 років тому через відсутність належної дороги у цю місцину неможливо було дістатися. Населений пункт вважався одним із найдепресивніших в області. Територія була бідною та занедбаною, а чи не єдиним заробітком для місцевих селян стало вирубування лісу. Зараз у це важко повірити. Європейські дороги, фешенебельні готелі та ресторани, красиві та заможні приватні садиби. І все це на фоні величезного карпатського килиму, який витончено вигаптуваний різнокольоровими барвами зелені вікових ялин та гірських луків, з неймовірними пейзажами джерельно чистих гірських річок, водоспадів та озер.

Таким перед півтора сотнею журналістів постав Буковель, де ось уже другий рік поспіль проходить масштабний медіа-фестиваль «Буковель Натхнення». На нього з’їхалися представники різних ЗМІ, переможці та учасники журналістських творчих конкурсів з усіх куточків України. Це стало можливим завдяки співорганізаторам фестивалю – Українському журналістському фонду, Національній спілці журналістів України та, безумовно, самому господарю – туристичному комплексу «Буковель».

4 дні мали можливість журналісти насолоджуватися чудовими краєвидами Карпат, обмінюватися досвідом, обговорити проблеми регіональної журналістики, поєднувати тренінги, майстер-класи із незабутнім відпочинком у туристичному комплексі.

Як зазначила на початку фестивалю  голова правління «Українського журналістського фонду» Людмила Ольховська: «Цьогорічна програма — надзвичайно багатогранна. Що найцікавіше — її проводять самі ж журналісти. Адже серед представників нашої професії — дуже багато талановитих та непересічних людей”. І це дійсно так. Тож крім теоретично-практичної частини, всі ці дні активно працювала “Творча майстерня”, де журналісти під час майстер-класів черпали натхнення і здобували нові знання. А ще мали можливість відвідати психологічні практикуми, літературні вечори, спортивно-оздоровчі заходи.

Історією успіху та стрімкого розвитку спортивно-оздоровчого комплексу «Буковель» під час зустрічі із журналістами поділився його співзасновник Олександр Шевченко.

– Коли ми сюди прийшли, місцевість виглядала дуже сумно. Тут працювала лише початкова школа, а люди соромились говорити, що вони з Поляниці, бо тут навіть сільрада не діяла. Звичайно, бюджет села був дотаційним», – каже Олександр Леонідович.

Втім неймовірні природні та людські ресурси у поєднанні з правильно поставленими пріоритетами та чіткою стратегією дали свої плоди. Зараз Буковель – потужний інвестиційний магніт, завдяки якому розвивається уся Яремчанщина.

Завдяки економічному розвитку населення Поляниці збільшилось за останні роки майже вдвічі (з 600 до 1 тисячі людей). І це єдиний регіон, який має таку демографічну тенденцію. Люди перестали виїжджати за кордон, адже і вдома мають гідний заробіток та можуть народжувати і виховувати своїх дітей.

Буковель у 2012 році отримав перше місце в світі за динамікою розвитку. І ці темпи неодмінно знову буде нарощувати.

Не могли ми поставити перед керівником і незручне запитання щодо вирубування карпатського лісу, про яке так багато говорять. Як запевнив Олександр Шевченко, адміністрація Буковелю зацікавлена зберігати природнє середовище, робити його багатшим та привабливішим, адже туристи прагнуть насолоджуватися первозданною красою Карпат. Тож цифри говорять самі за себе: до створення Буковелю в Поляницькому лісництві налічували один мільйон кубометрів лісу, зараз ця цифра становить півтора мільйони.

Щороку Буковель приймає близько двох мільйонів туристів. Це ціле містечко, в якому є усі належні умови для занять спортом, відпочинку, оздоровлення та бізнесу. Це унікальне місце має чим привабити і здивувати як дорослих, так дітей!.

Заряд адреналіну можна отримати, взявши участь у джип-турах, катаючись у велопарку чи організувавши кінну прогулянку. Для гостей комплексу працюють скалодром, спортивні майданчики, екстрім-парк, квадротури. Тут можна пограти в пейнтбол, боулінг, більярд.

А ще у Буковелі є найбільше в Україні штучне озеро Молодості. Тут облаштовані пляжні зони відпочинку. Можна покататися на водних лижах, катамаранах, каяках, гідроциклах, спуститися з аквагірок.

– Люди елементарно хочуть добре жити! Поряд зі створенням таких умов ми повинні не забувати про природу. Потрібно зробити правильний план, відповідально відносячись до природи, розвивати туризм. І впродовж 10-15 років зможемо зробити Карпати однією з найбільш розвинутих і заможних територій цілої країни. Подібну історію має одна із тепер найбагатших, а колись дуже бідних, провінцій в Італії – Південний Тіроль. Можливість самостійно економічно розвиватися тут виборювали 20 років. Тепер там є один із найбільших гірськолижних курортів, який має 1200 км трас. Тоді як у Буковелі, для порівняння, 68 км. У нас все ще попереду, – наголосив Олександр Шевченко.

Тож поспішаймо творити добро і життя навколо стане світлішим, добрішим і радіснішим. І як стверджуть вчені, добрі вчинки роблять нас щасливішими і навіть здоровішими.

Надія ЄРМЕНЧУК.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар