Депутати Кам’янець-Подільської районної ради втретє провалили звернення щодо зниження тарифів на газ

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Газові пристрасті

Як ми уже повідомляли, 19 жовтня Уряд ухвалив рішення про підвищення з 1 листопада на 23,5% ціни на газ для населення. Тобто кубометр коштуватиме 8,5582 гривні замість нинішніх 6,9579.

Ця тема дуже гостра для українців, бо ціна на блакитне паливо для більшості з них зависока. Влада ж запевняє, що схема, яка діє нині, єдино можлива. Із чим пов’язаний такий крок? Адже перед цим урядовці неодноразово заявляли, що не допустять підвищення і так непосильних для народу тарифів на блакитне паливо…

Пояснення Кабміну було залізобетонне: якби не переглянули побутові газові тарифи, то МВФ не дав би Україні кредиту, якого вона конче потребує. Без нього на країну чекає дефолт, адже наступного року доведеться віддавати чимало боргів за зовнішніми запозиченнями, взятими раніше, а в держскарбниці на це немає достатньо коштів.

Однак, згідно з даними «Укртрансгазу», торік наша держава видобула 20,5 мільярда кубометрів блакитного палива. Населення використало понад 17 млрд кубометрів. Здавалося, непроста газова арифметика… Цим газом Україна могла б покривати усі свої потреби. Та й об’єктивна його вартість у 4,5 раза нижча, на думку експертів, за запропоновану нині Урядом.

Тож не дивно, що депутати Кам’янець-Подільської районної ради, аби знизити соціальну напругу серед населення та не допустити підвищення вартості газу вирішили звернутися до Президента України. Для цього вони тричі збиралися на позачергову тридцять першу сесію районної ради. Та навіть третє засідання не дало газовому питанню позитивного результату. Як і в перший день, під час чергового голосування не вистачило одного голосу для прийняття рішення.

Під час обговорення Звернення звучали різні думки. Про важливість питання і про те, що районні депутати не можуть залишатися осторонь, у своїх виступах говорили Микола Жоган, Ігор Гай, Іван Громик. Вони закликали відкинути політичне забарвлення питання і послухати, що каже народ.

– Нині людям дуже важко. Ціни ростуть на все, а підняття тарифів на газ потягне підвищення інших комунальних послуг, – зазначив Ігор Гай.

У свою чергу Віталій Завадський висловив думку, що районна рада не складається з експертів, які б могли дати відповідь, скільки повинно коштувати блакитне паливо. Тож ті, хто має змогу, мають сплачувати за новими тарифами, а для незахищених верств населення держава має гарантувати підтримку.

Голова депутатської фракції БПП «Солідарність» Василь Сукач наголосив, що він ніколи не виконував і не буде виконувати, як і члени його фракції, вказівок з центру будь-яких політичних сил, хоча він з повагою ставиться до усіх лідерів. За словами Василя Олександровича, борги з 2006 по 2014 рік, які нині має Україна перед міжнародним валютним фондом, а це 53 мільярди доларів, взяли не Гройсман і не Порошенко. Тому він запропонував свій варіант Звернення до Уряду, щоб внести поправки в бюджет на 2019 рік стосовно соціальної захищеності населення.

Змінити текст Звернення запропонував і Борис Бец. На його думку, оскільки рішення має політичну складову, то в документі варто апелювати не лише до теперішнього Уряду, а й до попередніх.

Прозвучали й вислови, що подібні звернення, адресовані чи то Президенту, чи Уряду, жодного разу ніяких результатів не приносили, то чи ж варто знову наступати на одні й ті ж граблі.

А допоки депутати з’ясовували, як вплинути на цінову політику тарифів і при цьому залишитися з теплом, природа, побачивши нові ціни на газ, вирішила дати свою субсидію українцям – погожі днини.

Медицину передали

На противагу газовим баталіям два інших питання порядку денного сесії знайшли підтримку в депутатів.

Так, затвердили розмір заробітної плати на 2018 рік під час будівництва, ремонту тощо об’єктів, що споруджуються із залученням коштів місцевих бюджетів, у розмірі 7076,1 грн.

Зі спільної власності територіальних громад району в комунальну власність Гуменецької сільської ради депутати передали медичні заклади, що знаходяться на її території. Зокрема, у цей список потрапили дві амбулаторії загальної практики – сімейної медицини Сахкаменя та Думанова. І якщо до першого медзакладу не виникло жодних запитань, то в рішення стосовно цілісного майнового комплексу Думанівської амбулаторії довелося внести зміни. Микола Жоган повідомив, що раніше районна рада вже приймала рішення про передачу Думанівській сільській раді частини цього приміщення, де проживає родина лікарів, для подальшої її приватизації. У підтвердження голова районної ради Віктор Кривак зачитав витяг із рішення сесії від 2015 року. Крім того, депутатів цікавила подальша доля медичних працівників. Так, Олександр Кирилюк поцікавився в директора КП «Комунальне некомерційне підприємство «Кам’янець-Подільський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Станіслава Ростецького: «А що буде з людьми, які там працюють?». Як запевнив Станіслав Францович, працівників звільнять по переводу і з усіма повністю розрахуються.

– Постараємося все зробити згідно законодавства, – пообіцяв головний лікар. – Аби люди не боялися, що залишаться без роботи чи без зарплати.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар