Прокидайся раніше! Працюй, перемагай!

Автор: | Опубліковано Культура Немає коментарів

У рамках проведення фестивалю «ReSpublica» молодіжне обʼєднання «Ліга обʼєднаної молоді» запросила усіх бажаючих зустрітися з деякими зірками вітчизняної некомерційної музики, учасниками вищезгаданого фестивалю. Зустріч проходила у форматі «живої бібліотеки», що, нагадаємо, виконує функції звичайної, але в ролі книг тут виступають люди. Серед численних зірок бажання поспілкуватися виявили Yarmak, Yinyer, Space of Variations, де вони просто й невимушено, без найменшої напруги змусили присутніх викинути на смітник уявлення про рок-, регі-, хіп-хопвиконавців як про асоціальних елементів, схильних до вживання алкоголю чи наркотиків. Навпаки, їх розповідям про власний здоровий спосіб життя, підтвердженням чого служив чудовий зовнішній вигляд та «накачені біцепси», позаздрили б численні відвідувачі різноманітних фітнес-клубів. І примушує до цього, за їх запевненнями, сувора конкуренція в українському шоу-бізі. Слабкі просто не витримують жорстких гастрольних графіків, бо окрім клубних виступів з часів Євромайдану, представників альтернативної музики почали активно запрошувати і на «велику» сцену, різноманітні фестивалі, чим дійсно наблизили нашу країну до Європи, де така практика існує давно, і віддалили від Росії, котра побоюється цього. І не даремно. Адже важливою складовою некомерційної музики, на відміну від дешевої попси, є гострі тексти соціального спрямування. Бо музика ця для небайдужих, тих, хто не втікає від проблем, а намагається активною життєвою позицією змінити життя країни на краще.

Прокидатися раніше, працювати, перемагати, розвивати себе і своєю якісною музикою підтягувати на вищий рівень її прихильників – вдумливих і допитливих. Музиканти відповіли на численні запитання, серед яких зокрема звернули увагу на те, що провінція не завжди належно оцінює справді талановитих особистостей, змушуючи їх виїжджати часто навіть за межі країни, і від цього стає сумно, бо при цьому втрачаємо ми всі адже насправді вони мають право бути почутими.

– Місцевим гуртам, аби вийти на всеукраїнський чи навіть міжнародний рівень, необхідно підвищувати свій рівень, зростанню якого перешкоджає зарозумілість, – вважають музиканти. – Основне якість музики, а не зірковість.

Торкнулися також питання організації фестивалів. Для прикладу, в Швеції цінують ексклюзивність. Якщо запрошують, то у договорі обумовлюється заборона виступу гурту за 60 днів до і 30 днів після фестивалю. Щодо «ReSpublica», то вона приваблює перш за все неповторністю ландшафту та архітектури.

Задум організаторів дійства очільників молодіжної організації «ЛОМ» Андрія Зайця і Євгена Касапа використати в якості «живих» книг заїжджих зірок виявився успішним. Якби не напружений графік, спілкування за обопільною згодою тривало б ще довше, а так- фото- і автографсесії, теплі обійми і до нових зустрічей. На концертних майданчиках «ReSpublica» звучала музика майже півсотні гуртів різних музичних напрямів, у тому числі і на найдемократичнішому з них біля Ратуші, де з 14 до 22 години впродовж трьох днів меломанів розважали гурти «Бекінгем», «Експансія», «СТЕП», «БУДУ», «Breakdance battles», «Hip-Hop», DJʼs та інші.

Володимир СКОБʼЯК.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар