Третя кам’янецька «Бруківка», прощавай, привіт, четвертий кінофестиваль

Автор: | Опубліковано Культура Немає коментарів

Ось і завершився ІІІ Міжнародний кінофестиваль «БРУКІВКА», який приніс стільки позитивних емоцій. Розпочався він з показу документальної стрічки «Людина з табуретом», в якій йдеться про життя талановитого українського режисера Леоніда Кантора, а завершилися подія, яка протягом п’яти днів зробила Кам’янець столицею українського кіно, показом фільму кам’янецьких митців «Одного разу в місті на камені». Це трилер, сюжет якого розгортається на вулицях нашого міста.

Протягом цих п’яти днів фестиваль супроводжували не тільки покази фільмів, але й різноманітні розважальні заходи. Зокрема, грандіозне театралізоване світлове 3D-шоу «Хроновожер Леварій і проклята Аурінія» за участю театру «ЛІНК» та вогняного шоу на території «Старої Фортеці». Причому лазерне шоу було продемонстроване ще один раз на закритті кінофестивалю, але вже на будинку Міського будинку культури. Виступи не тільки місцевих, але й всеукраїнських гуртів та виконавців. Серед них – хіп хоп виконавець ХАС, гурт «BEKINGEM», бард Віталій Кобзар, гурти «ОРІОН», «ZAPASKA» та інші.

Серед безлічі фільмів, які були представлені на фестивалі, можна відзначити ті, які особливо запам’яталися глядачам. Це комедія, представлена актором «Маски-шоу» Георгієм Делієвим «Одеський підкидьок» (гумористична оповідь про одеського художника, який вже на старості лід вирішив завести не тільки дітей, але й внуків). Кінострічка «Заборонений» режисера Романа Бровка, про долю українського письменника та дисидента Василя Стуса. Саме цей фільм викликав найбільший ажіотаж у публіки фестивалю. Художній Фільм «Тарас. Повернення». Це не просто ще один фільм про Тараса Шевченка, де він представлений в канонічному образі нашого кобзаря і борця за незалежність рідного краю. В цій кінодрамі наш поет зображений насамперед як талановита людина з непересічною долею, яка трагічно відбивається на його особистому житті. На додачу авантюрна і пригодницька складова додає фільму певний шарм. Драма «Східняк», режисера Андрія Іванюка з Богданом Бенюком в головній ролі, про трагічні події на сході України і як вони пройшлися по життю простої людини.

На особливо увагу заслуговують і різноманітні шоу та воркшопи, організовані в рамках «БРУКІВКИ». Серед них можна виділити шоу-конкурс косплеєрів «Brukivka’s Cosplay Battle 2019», де вибирали найкращий костюм-перевтілення в кіно- чи ігрового героя. Безперечним переможцем цього конкурсу була героїня Drow Ranger з відеогри Dota2, представлена на конкурсі Іванною Александровою. Цікавим також був воркшоп із гриму вищої категорії «Привиди минулого» Софії Шеремети, де відвідувачі у професіоналів могли повчитися майстерності накладання гриму і перевтілення в різноманітні кіно- та ігрові образи.

Крім того, відвідувачі кінофестивалю могли подивитися колосальну програму короткометражного кіно, що демонструвалось не тільки на головних сценах у кінотеатрі «Юність», міському Будинку культури і Старій фортеці, але й були вечірні покази на менших локаціях – у пабі «Zagata» і трактирі «Сажотрус», де кіномани у невимушеній атмосфері, за філіжанкою кави, келихом вина чи бокалом пива, могли переглянути короткий метр.

Популярними серед учасників, гостей і відвідувачів заходу були також  фільми жахів, яким була присвячена добра половина ночі у Старій фортеці.

Невипадково так співало, а було задумано організаторами, що «БРУКІВКА» проводилась разом з молодіжним форумом «Молодіжні сходини», на котрий з’їхалося майже дев’ять сотень дівчат і хлопців зі всієї України обговорити сучасні проблеми молоді та молодіжну політику в країні. Всі вони мали можливість відвідати заходи кінофестивалю і таким чином понести у всі куточки України вісті про туристичний Кам’янець-Подільський та сам митецький захід, що проходив у нас.

Апогеєм фестивалю стало офіційне нагородження номінантів і закриття фестивалю. Найбільше нагород отримала романтично-драматична сага “Тарас. Повернення”. Зокрема в номінації кращий повнометражний фільм (режисер Олександра Денисенко), краща операторська робота (оператор Олександр Кришталович), краща чоловіча роль (актор Юрій Шульган), краща жіноча роль (актриса Анна Топчій-Огий). У номінації найкращий український короткометражний фільм перемогла стрічка режисера Івана Орленка з Вінниці «У нашій синагозі», а найкращим українським документальним фільмом на «БРУКІВЦІ» став фільм режисера Ярослава Пілунського з Києва «Перша сотня». Серед українських анімаційних фільмів найбільші симпатії жюрі отримала робота Анастасії Фалілеєвої з Кременчуга «Поки не стане чорним». Чернівчанин Дмитро Сухолиткий-Собчук, режисер фільму «Штангіст», був визнаний на конкурсі найкращим режисером. Також спеціальну відзнаку журі отримав головний герой документального фільму «Погляд з інвалідного візка» Микола Подрезан, «за натхнення жити і творити».

Станіслав ОРЖЕХОВСЬКИЙ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар