Смачні рецепти
Дорогі відвідувачі, якщо ви маєте бажання поділитися своїми улюбленими рецептами на нашому сайті, будь ласка надсилайте їх тексти на адресу
torgok-kray@mail.ru
Хибна ікра
Інгредієнти: оселедець – 1 шт., масло вершкове — 150 г, сирок плавлений – 2 шт., 3 морквини.
Почищений від нутрощів, шкіри та кісток оселедець, відварену моркву, масло й сирки перекрутити через м’ясорубку і змішати. Паштет готовий.
Можна намащувати на хліб, скибочки печеної картоплі, фарширувати яйця.
Домашній мармелад
Інгредієнти: лимонна кислота за смаком, гранатовий сік – 1 склянка, цукор – 1 склянка, желатин – 50 г, лимонад – 1 склянка.
Желатин залити лимонадом, залишити, щоб набух. У сотейник налити гранатовий сік. Додати цукор і лимонну кислоту. Все добре перемішати. Суміш гранатового соку з цукром з’єднати з набряклим желатином.
Сотейник поставити на повільний вогонь хвилин на 20, але не кип’ятити!
Гарячу суміш злегка остудити, розлити у форми (їх заздалегідь треба виставити на рівний піддон, щоб зручно було переносити в холодильник). Дати повністю охолонути, потім відправити в холодильник до повного застигання.
Готовий мармелад вийняти з формочок, вмочити в цукор або цукрову пудру.
Варення з квіток кульбаби
Воно не лише смачне, а й дуже корисне. Квіти кульбаби можна збирати опівдні або близько полудня сонячного дня, коли кількість нектару в них максимальна. Збирають двісті квіткових кошиків, промивають, поміщають в емальований посуд, додають туди один розтертий лимон, бажано додати 10 листків вишні. Це надасть варенню додаткового аромату. Заливають 1/2 л окропу, варять на маленькому вогні 10 хв. під кришкою. Після цього настоюють протягом 24 годин, проціджують, віджимають. До цього гарячого відвару додають 750 г цукру і варять протягом півгодини. Таке варення на смак дуже нагадує мед.
Цей весняний десерт не просто смачний, але й дуже корисний при гепатитах, холециститі та сечокам’яній хворобі. Варення з кульбаби швидко відновлює пошкоджені клітини печінки та жовчного міхура після перенесених хвороб, є чудовою профілактикою при астмі та бронхіті. Величезним плюсом і безсумнівним достоїнством цього варення є його доступність: потрібно докласти лише трохи старанності, терпіння, душі – й корисні ласощі допоможуть вам у лікуванні недуг.
Курячі гомілки в тісті
Інгредієнти: курячі гомілки, картопля, корінь селери, шампіньйони, листкове дріжджове тісто, яйце, вершкове масло, рослинна олія, перець, сіль.
Для маринаду: мед, гірчиця, суміш прованських трав.
Ніжки ретельно очистити від пір’я, загрубілої шкіри й промити. Замочити їх у холодній воді для того, щоб «вимочити» всю хімію. Через годину воду злити й ніжки ще раз ретельно промити. Готові гомілки перемішати з маринадом, закрити ємність кришкою або харчовою плівкою і поставити в холодне місце на 2-3 години. Якщо ніжки залишати в маринаді на ніч, їх обов’язково потрібно поставити в холодильник.
Тим часом картоплю і корінь селери почистити, відварити до готовності, розім’яти, додати молоко, маленький шматочок масла, при необхідності підсолити й зробити пюре. Цибулю почистити й дрібно порізати. Гриби покришити на мілкі шматочки, викласти на сковорідку, посолити й обсмажити до готовності разом із цибулею.
Курячі гомілки обсмажити з обох боків на сковорідці.
Тісто порізати на квадратики, розкачати, зверху викласти пюре з грибами і встромити гомілку кісточкою вгору. Зібрати довкола кісточки тісто, щоб гомілка і пюре виявилися в мішечку. Викласти «мішечки» на деко, змастити збитим яйцем і поставити випікатися на півгодини у заздалегідь розігріту до 190 градусів духовку. Подавати на стіл гарячими.
Салат «Бджілка на соняшнику»
Інгредієнти: стегенця – 2 шт.,гриби (шампіньйони) – 400 г, цибуля – 1 шт., яйця – 3 шт., сир – 150 г, маслини без кісточок – 1 банка, майонез, чіпси.
Відварюємо стегенця, смажимо печериці з цибулею і варимо яйця. Потім починаємо викладати салат.
М’ясо стегенець відокремлюємо від кістки і змішуємо з майонезом – перший шар салату. Викладаємо печериці з цибулею, зверху покриваємо майонезом – другий шар. Натираємо на крупній тертці яйця, зверху майонез – третій шар. Наступний шар – натираємо на дрібній тертці сир. Цей шар мастити майонезом не потрібно.
Ріжемо маслини на 4 частини і викладаємо на сир, по краях – чіпси і в центр сипимо трохи яєчного жовтка.
Салат з локшиною та шинкою
Інгредієнти: 100 г вареної локшини, 100 г шинки, 50 г консервованої кукурудзи, 50 г горошку, 2 солоних огірки, зелень цибулі та петрушки, майонез, перець чорний мелений, сіль за смаком.
Шинку та огірки нарізати кубиками, подрібнити зелену цибулю та петрушку. Все змішати з локшиною, додати горошок, кукурудзу і зелень, поперчити, посолити і заправити майонезом.
Торт «СНІКЕРС»
Тісто: 5 яєць, 1 скл. цукру, 1 скл. борошна, ваніль, 2 ст.л. молока, 70-100 г чорного шоколаду.
Перший крем: 400 г вершків, 2 ст.л. цукру.
Другий крем: 2/3 банки вареного згущеного молока, 100 г вершкового масла, 80-100 г подрібненого арахісу.
Глазур: 100 г шоколаду, 2 ст.л. молока.
Відділити жовтки від білків, жовтки збити з цукром та ваніллю. Розтопити шоколад у теплому молоці, вимішати до однорідного стану, додати до жовтків і збити. Білки збити в міцну піну, додати до шоколадної маси разом з борошном. Вимішати до однорідного стану. Форму змастити маслом і присипати борошном. Випікати 35 хв. при 1800С.
Готовий корж розрізати на дві частини. Вершки збити з цукром в однорідну масу, викласти на корж і рівномірно розподілити, поставити в холодильник на 15 хв. Масло збити із згущеним молоком, добавити арахіс, розмішати. Намастити обережно на вершковий крем, зверху покласти другий корж.
Для глазурі у мікрохвильовці розтопити шоколад з молоком й вилити зверху на торт. Торт повинен постояти не менше 5 годин у холодильнику.
Медовик з горіхами й сухофруктами
Інгредієнти: цукор –1скл., мед – 2 ст.л, сода – 1 ч.л., борошно – 2 скл., кип’яток – 1 скл., олія – 2 ст.л, какао – 1 ч.л, лимонна цедра, кориця, горішки, родзинки, сухофрукти.
В склянку крутого кип’ятку додати гашену соду, цукор, мед та олію. Поступово додати борошно та гарно вимішати. Додати какао, горіхи, сухофрукти, родзинки, лимонну цедру та корицю. Вилити в форму, змащену олією та присипану сухарями. Випікати 30-40 хвилин при 180 градусах.
М’ясний хлібець
Інгредієнти: яловичий фарш – 1 кг, твердий сир – 100 г, яйця – 2 шт., болгарський перець – 2 шт., цибуля – 1 шт., зелень петрушки – 1 пучок, рис – 2 ст. л., скибочки білого хліба – 2 шт., сіль, чорний мелений перець.
Хліб замочіть у воді чи молоці. Цибулю та перець наріжте дрібними кубиками, петрушку посічіть, а сир натріть на крупній тертці. Рис відваріть до готовності. Фарш змішайте з яйцями. Додайте всі підготовлені інгредієнти, посоліть, поперчіть і добре вимішайте.
На змащеному олією деку сформуйте з фаршу хлібець. Випікайте в розігрітій до 180°C духовці трохи більше години.
Картопля по-княжому
Інгредієнти: картопля – 6 шт., сир домашній – 400 г, масло вершкове – 100 г, сіль, вершки – 125 мл, жовтки яєчні – 3 шт., цибуля зелена, олія.
Картоплю відварити в мундирі до готовності й охолодити. Очистити й нарізати пластинками завтовшки 0,5 см. Сир розім’яти виделкою. Вершкове масло натерти на середній тертці, додати до сиру. Якщо сир дуже жирний, то вершкове масло додавати не потрібно. Ретельно розтерти сир з маслом.
Форму для запікання змастити олією, викласти шар картоплі, посолити. Потім викласти шар сиру. Потім знову шар картоплі, шар сиру і ще раз шар картоплі (останній шар має бути картопля). Яєчні жовтки змішати з вершками і сіллю (замість вершків можна взяти молоко та трохи сметани). Полити картоплю з сиром.
Запікати в духовці при температурі 180-200 градусів до золотистого кольору.
Картоплю посипати дрібно нарізаною зеленою цибулею і подати до столу.
Квасолевий салат
Інгредієнти: червона квасоля – 425 г, яйця – 2 шт., селера – 80 г, ріпчаста цибуля – 2 шт., солоний огірок –100 г, морква – 2 шт., низькокалорійний майонез – 100 мл, гірчиця – 1/2 ч.л., 5 скибочок чорного хліба, сіль за смаком.
Зварені в круту яйця, селеру, солоний огірок наріжте кубиками. Додайте відварену квасолю та спасеровані ріпчасту цибулю й моркву. Посоліть, поперчіть, заправте майонезом і гірчицею. Поставте на декілька годин у холодильник. Поріжте кубиками 1х1 см хліб та обсмажте до появи хрусткої скоринки. Остудіть та посипте ними салат перед подачею на стіл.
Різдвяний гусак
Різдвяний гусак на святковому столі не менш важливий для створення атмосфери свята, ніж прикрашання ялинки. А порадувати гостей традиційним різдвяним гусаком з яблуками зможе навіть не дуже досвідчена господиня, якщо дотримуватиметься відповідного рецепта.
Інгредієнти: гусак, 5 яблук, 2 ст. л. майонезу, 4 ст. л. меду, 3 ст. л. негострої гірчиці, 600 мл гарячого курячого бульйону, сіль та зелень за смаком.
Покладіть підготовлену тушку грудкою вниз і закріпіть шию гусака на спинці зубочисткою. Візьміть яблуко, розріжте його навпіл і вкладіть в тушку птиці.
Зробіть маринад з майонезу, не надто гострої гірчиці й меду та ретельно змастіть ним тушку. Посоліть і покладіть її в деко. Залийте птицю заздалегідь приготовленим гарячим курячим бульйоном, накрийте харчовою фольгою і помістіть в розігріту до 200 градусів духовку спочатку приблизно на півгодини.
Потім розрахуйте повний час приготування страви, виходячи з того, що на кожні 450 г птиці необхідно 20 хв. приготування. Зменшіть вогонь духової шафи і продовжуйте готувати гусака при температурі 180 градусів необхідну вам кількість хвилин, поливаючи птицю рідиною, яка буде утворюватися в деку.
Покладіть в деко яблука, що залишилися, приблизно за півгодини до готовності страви. Зніміть з гусака фольгу й запікайте його до появи рум’яної скоринки. Подавайте гусака, посипаного зеленню, на великому святковому блюді разом із запеченими яблуками.
Рибні зрази з грибами й морквою
Інгредієнти: 500 г рибного філе, 2 невеликих цибулини, 4 шампіньйони, морквина, 100 г батона, 2 ст. л. манки, зелень кропу, панірувальні сухарі, соняшникова олія, сіль, чорний перець.
Перемелюємо на м’ясорубці рибне філе та одну цибулину. Гарненько перемішуємо отриманий фарш. До фаршу додаємо манку, замочений у воді та віджатий батон, зелень кропу, сіль та перець за смаком.
На сковорідці обсмажуємо подрібнені шампіньйони, цибулину та морквину. З фаршу формуємо овальні котлетки. На одну котлету кладемо столову ложку начинки, після чого накриваємо другою котлеткою. Паніруємо в сухарях. На добре розігрітій сковорідці на маленькому вогні обсмажуємо зрази до золотистої скоринки.
Гарбуз, запечений в печі з фруктами
Настав гарбузовий сезон. Овоч аж проситься до столу. Зазвичай, до щоденного споживання він потрапляє у вигляді каші, запечених у печі чи мікрохвильовці скибок. Та якщо докласти трішки зусиль і фантазії, пузатий родич гарбузовий може стати головною стравою свята.
Візьміть плескатий гарбуз на 1,5-2 кг. Зріжте «кришечку» і виберіть майже весь м’якуш разом із насінням. Отриманий «горщик» вимийте зсередини, а м’якуш ретельно відокремте від насіння й подрібніть. До нього додайте заздалегідь відварений рис (близько 100 г), трохи плодів жовтої аличі половинками або слив (можна морожених або розпарених сушених), нарізані соломкою 2-3 яблука, жменю ізюму, ложку-дві цукру та дрібку солі. Пемішайте обережно всі інгредієнти.
Нафарширувавши вичищений гарбуз, накрийте його зрізаною «кришечкою» і поставте в гарячу духовку. Перевірити готовність можна, проткнувши стінку гарбуза дерев’яною зубочисткою: якщо легко входить, виймайте.
Подавайте на стіл на таці. Розріжте на скибки, як кавун, прямо на очах гостей, щоб мали змогу помилуватися стравою. До речі, якщо хочете, щоб запечений фарш не вивалювався зі скибок, додайте до нього під час змішування одну-дві ложки кукурудзяного крохмалю, тоді маса буде дещо «кисільною».
М’ясний кекс
Інгредієнти: копчене м’ясо (ковбаса) – 350 г, квасоля варена або консервована – 400 г, сир – 100 г, сметана – 100 г, майонез – 100 г, яйця – 3 шт., борошно – 1 скл., погашена оцтом сода – 1 ч.л., зелень.
М’ясо й сир порізати кубиками, змішати з квасолею і зеленню. Збити яйця зі сметаною та майонезом, додати соду й борошно. Усе перемішати. Викласти у форму, випікати приблизно 30-40 хв. при температурі 180 градусів.
Улюблені помідори
На дві 3-літрові банки: 3-4 кг помідор, 3 л води, 3 ст. ложки солі, 6 – оцту, 9 – цукру, 2 середні цибулини, чорний перець горошком, лавровий листок.
Помідори промийте, складіть у банки. У кожну покладіть по цибулині, лавровий листок і перець. Закип’ятіть воду і залийте помідори, злийте її, закип’ятіть цю саму воду і залийте ще раз. Знову злийте, додайте сіль, оцет, цукор, закип’ятіть і варіть 5 хв. Залийте помідори ще раз, закрутіть кришками, переверніть банки, закутайте до охолодження.
Помідори з аличею
На 3-літрову банку: 2 кг помідорів, 50 г солі, 70 г цукру, 30 плодів аличі, 1,5 л води.
Помідори й аличу помийте і складіть у банку. Воду закип’ятіть, залийте помідори, злийте. Знову закип’ятіть, залийте помідори і знову злийте. Додайте в цю саму воду сіль, цукор, закип’ятіть знову. Налийте заливку в банку, закрутіть кришкою, переверніть і закутайте.
«Немає спокою гpішнику»
2 кг помідоpів, 20 солодких пеpців, 10-15 гіpких пеpчин, 400 г часнику, 3 корінці хpону, по 2 пучки петpушки й кропу.
Усе пеpекpутити на м’ясорубці, потім в отриману суміш додати 4 ст. л. солі, 4 ст. л. цукру і півпляшки оцту. Перемішати, упакувати в банки, закpити поліетиленовими кpишками.
По-вірменськи
5 кг стиглих помідорів, 1 кг часнику, 500 г гіркого стручкового перцю, сіль.
Усе пропустити через м’ясорубку, посолити і залишити в емальованому посуді на 10-15 днів, щоб аджика перебродила, не забуваючи її щодня перемішувати. Солити потрібно помідорний сік перш ніж додасте часник і перець, інакше потім смаку солі не відчуєте.
З баклажанами
1,5 кг помідорів, 1 кг баклажанів, 300 г часнику, 1 кг солодкого перцю, 3 стручки гіркого, 1 скл. олії, сіль, 100 г оцту.
Усі складові пропустити через м’ясорубку, додати олію і, помістивши в емальовану каструлю, кип’ятити 40-50 хвилин. Оцет додати наприкінці варіння. Закатати в підготовлені банки.
Запечений сливовий джем
Інгредієнти: 500 г слив, 250 г коричневого цукру, 100 г мигдалю, 4 палички кориці, 1/2 склянки білого сухого вина, 1 ч. ложка меленої кориці.
Сливи нарізати дольками. Всі складники змішати в формі для випікання, залишити на годину, щоб слива дала сік. Запікати годину при температурі 170 градусів.
Салат з огірків
Інгредієнти: 4 кг огірків, порізаних поздовж, 6 великих цибулин, порізаних півкільцями, 6 великих морквин, натертих на крупній тертці, 1 скл. (250 мл) олії, 1/2 скл. оцту, 2 ст.л. солі без гірки, 1 скл. цукру.
З цієї кількості продуктів виходить 6 л салату. Пропорції за потреби можна коригувати.
Всі складники вимішати й відставити на 5 годин, час від часу помішуючи. Накладати в 0,5 л банки та стерилізувати 20 хв. з моменту закипання. Закрити металевими кришками й укутати.
Мариновані кабачки
Готуємо банки, літрові, 1,5-літрові або 3-літрові, тому що рецепт маринаду розрахований на об’єм 3-літрової банки і потрібно дотримуватися пропорцій.
На дно кожної літрової банки викладаємо листок смородини, малий порізаний листок хрону, 2 листки вишні, суцвіття кропу, гілочку петрушки, 4 зубчики часнику, перець чорний горошком (6 шт.), перець духмяний горошком (2 шт).
Кабачки нарізаємо кружальцями та щільно викладаємо їх зверху приправ та листків. Коли банки вже готові, заливаємо в одну з них холодну воду до верху, потім зливаємо рідину в якийсь посуд з міркою, щоб можна було виміряти її кількість. Виходить близько 300 мл води.
Для маринаду на 3-літрову банку кабачків треба взяти 100 мл оцту, 4 ст.л. цукру, 1,5 ст.л. солі, 900 мл води. Маринад доводимо до кипіння, трохи охолоджуємо і заливаємо кабачки.
Ставимо банки у велику каструлю з водою. З моменту кипіння стерилізуємо їх 10-15 хв., поки кабачки не змінять кольору. Закатуємо стерилізованими кришками, ставимо банки догори дном і вкриваємо покривалом.
Пряний джем з абрикос
Як приємно буде дістати взимку баночку ароматного абрикосового джему й просто намастити ним шматочок свіжого хліба. У нас для цього є чудовий рецепт з родзинкою у вигляді запашного перцю. Спробуйте!
Знадобиться: 1 кг абрикос, 5-6 горошин духмяного перцю, 1 лимон, 200 мл води, 1 кг цукру.
Абрикоси промийте, просушіть, розріжте на половинки й видаліть кісточки.
Покладіть половинки абрикосів у каструлю з товстим дном, влийте лимонний сік і воду, додайте запашний перець і варіть на повільному вогні 10 хв.
Всипте цукор і розмішайте до повного розчинення. Швидко доведіть до кипіння, знову зменшіть вогонь і варіть 25 хв.
Остудіть і розкладіть у чисті сухі банки.
Мариновані огірки
На дно літрової банки покладіть подрібнені кріп і петрушку, моркву й цибулю, нарізані кружальцями, 1-2 зубчики часнику, 1 ч. ложку гірчиці в зернах, по 3-4 горошини духмяного та чорного перцю, 1 гвоздичку, огірки –до верху банки, 2 ч. ложки солі, 4 ст. ложки цукру, 4 ст. ложки оцту.
Залийте окропом і стерилізуйте, доки зміниться колір огірків (близько 15 хв.).
Сире варення з малини
Сире варення з малини – це не просто ласощі, які полюбляють усі. Воно дуже корисне при кашлі та застудних захворюваннях, адже готується без термічної обробки та консервантів, що дає змогу зберегти всі корисні властивості та вітаміни.
Малину ретельно переберіть, помийте та дайте стекти воді. Ягоди перепустіть через м’ясорубку або подрібніть блендером. Потім засипте цукром з розрахунку 2 кг цукру на 1 кг малини. Старанно перемішайте, аби цукор максимально розтанув.
В уже приготовлену суміш при бажанні можна додати лимонну кислоту з розрахунку одна чайна ложка кислоти без верха на 2 кг суміші. Нехай постоїть близько години, але не забувайте періодично помішувати.
Через годину варення розкладіть у попередньо пропарені банки та закатайте стерильними залізними кришками, перед цим присипавши цукром уже в банках. Сире варення можна закривати й капроновими кришками, але перед цим їх треба прокип’ятити протягом 5 хв.
Варення зберігайте в прохолодному місці – погребі чи підвалі.
Цукати з вишень
Інгредієнти: 1,5 кг вишень без кісточок, 1 кг цукру, 1 склянка води, 2 гвоздики, 1 паличка кориці.
200 г цукру залийте склянкою холодної води, поставте на помірний вогонь і варіть, помішуючи. Як тільки сироп закипить, опустіть у нього вишні й дайте постояти 2-3 дні.
Потім викладіть вишні на друшляк та помістіть їх над каструлею з сиропом. Коли він весь стече, додайте туди ще третину цукру, що залишився, й прянощі. Доведіть сироп до кипіння й знову опустіть в нього вишні та залиште на 2-3 дні.
Повторити таку процедуру потрібно 4-5 разів. А востаннє залиште вишні стояти в сиропі протягом 2 тижнів. Після цього викладіть їх в друшляк і дайте сиропу повністю стекти. Потім розкладіть на деко та підсушіть у духовці при температурі 35° С. Готові цукати обваляйте в дрібному цукрі.
Варення з шовковиці
Плоди миють, дають воді стекти, поміщають в емальований таз, заливають гарячим (80°С) цукровим сиропом, приготовленим з розрахунку 1,2 кг цукру та 400 г води на 1 кг ягід.
Варять на слабкому вогні 5 хвилин і охолоджують до 20-25°С. Вдруге варять 8-10 хвилин і знову охолоджують. Втретє уварюють, додаючи 2-3 г лимонної кислоти на 1 кг шовковиці.
Готове кипляче варення розливають у нагріті сухі банки, закручують прокип’яченими кришками.
Пиріг із сиром та сосисками
Інгредієнти: 50 мл кефіру, 150 г борошна, 2 яйця, 200 г сиру, 200 г сосисок, 1 ч.л. розпушувача, сіль.
Сир натерти на великій тертці. Сосиски порізати тонкими кружечками.
Яйця, кефір, 1/3 чайної ложки солі змішати до однорідності. Додати розпушувач і борошно, перемішати, щоб не було грудок.
Додати сир і сосиски, перемішати. Перекласти тісто у форму 25х25 см, змащену маслом.
Поставити в розігріту до 1800 С духовку. Випікати 35-40 хвилин.
Котлети на шпажках
Інгредієнти: Курячий фарш – 400 г, свинячий фарш – 200 г, яйце куряче – 1 шт., цибулина – 1 шт., часник – 1-2 зубки, грудинка копчена – 450 г, сіль, перець, улюблені спеції за смаком.
Приготування фаршу. З’єднати свинину з курятиною, додати яйце, натерту на тертці цибулю, пропущений через прес часник, сіль, перець та інші спеції за смаком і гарненько перемішати.
Грудинку (бекон) нарізати довгими тоненькими смужками. Готовий фарш розділити на 4 частини. З кожної сформувати котлету довгастої форми й обгорнути смужками бекону. Нанизати на шпажки. Викласти на лист, застелений пергаментним папером, і запікати хвилин 35-40.
Форшмак
Обробляємо до філе 2 мариновані оселедці. Беремо склянку грецьких горіхів, велику цибулину, велике соковите кислувате яблуко і скибочку білого хліба, просмаженого на олії. Все пропускаємо через м’ясорубку. Додаємо до отриманої маси 200 г м’якого масла. Перемішуємо. Кладемо на деякий час у холодильник.
Форшмак використовуємо для приготування бутербродів. Добрий він на чорному та білому хлібі. Доречний на святковому столі та буденному.
Свинина з грибами
Інгредієнти: свинина – 600 г, печериці – 800 г, цибуля ріпчаста – 200 г, сметана – 300 г, зелена цибуля – 1 пучок, зелень кропу – 1 пучок, сіль, перець.
Свинину нарізати великими кубиками, посолити, поперчити й залишити на деякий час у прохолодному місці. Викласти м’ясо на гарячу сковороду з невеликою кількістю олії і трохи обсмажити. Цибулю почистити, подрібнити, обсмажити на невеликій кількості олії до м’якого стану.
Гриби нарізати пластинками й викласти на цибулю, додати сіль і перець, трохи потушкувати їх разом. Додати гриби з цибулею до м’яса, перемішати й готувати під кришкою ще 5 хвилин. Приправити гриби з м’ясом сметаною й тушкувати під кришкою до готовності. Додати подрібнений кріп, перемішати. Подати м’ясо з подрібненою зеленою цибулею.
Печінковий рулет
Інгредієнти: 1кг печінки, 100 г сала, 2 великі цибулини, 1 велика варена морквина, масло, сіль, перець.
Печінку нарізати шматками, а сало – кубиками й злегка разом обсмажити, весь час помішуючи. Потім додати нарізану кільцями цибулю й тушкувати все разом до готовності. Дати охолонути.
Тушковану печінку з салом і цибулею та морквину перемолоти на м’ясорубці так, щоб не було грудочок.
Масу посолити, поперчити, додати 100 г вершкового масла, вимішати й викласти на поліетиленовий пакет тонким шаром (1 см). На печінку намастити м’яке масло. Звернути рулет з допомогою пакетика. Готовий печінковий рулет тримати в холодильнику.
Ліниві голубці
Інгредієнти: по 250 г свинячого та яловичого фаршу, капустина, морквина, цибулина, 1/2 склянки рису, 2 ст.л. олії, 2 ст.л. сметани, 2 ст.л. томатної пасти, 3 зубчики часнику, 2 лаврових листа, сіль і перець за смаком.
Капусту обсмажити на олії, додати дрібно нарізану цибулю й натерту моркву. Тушкувати ще близько 10 хвилин під кришкою.
Змішати свинячий і яловичий фарш з відвареним рисом, додати до нього капусту з морквою і цибулею. Добре перемішати, посолити і поперчити.
Сформувати невеликі котлетки й укласти в сотейник.
2 ст.л. томатної пасти змішати з 3 ложками сметани, долити води, щоб соус був рідким і влити в сотейник. Посолити, додати лавровий лист і часник. Тушкувати близько 25-30 хвилин на слабкому вогні під кришкою.
Рулет «Мімоза»
Інгредієнти: 1 упаковка листового лаваша (3 листа), 250 г майонезу, 3 варених яйця, 200 г сиру, 1 банка сайри, кріп, зелена цибуля.
Розкласти лаваш. Змастити кожен лист майонезом. На один натерти яйця, на другий – сир, на третій викласти пом’яту виделкою сайру. Зверху кожен лист посипати цибулею і кропом.
Перший лист згорнути в рулет. Покласти його на початок другого і продовжити згортання. Потім покласти на початок третього листа і сформувати рулет. Загорнути в пакет і поставити в холодильник. Найкраще на ніч: він так просочиться краще.
Пиріжки за 10 хвилин
Цей рецепт розрахований на ледарів, які й пиріжки люблять, і з тістом возитися не хочуть.
Інгредієнти: 4 скл. борошна (іноді потрібно трохи більше, бо борошно буває різне), 2 ст.л. цукру, 1/2 ч.л. солі, 2 ст.л. соняшникової олії, 500 мл молока (можна гріти, можна і прямо з холодильника), маленький пакетик сухих дріжджів (11 г).
Усі інгредієнти змішати до однорідної маси. Скласти отриману масу в пакет і покласти в холодильник.
Через дві години дістаньте тісто з холодильника, злегка присипте борошном і ліпіть пиріжки з будь-якою начинкою.
Тісто м’яке, до рук не прилипає, добре ліпиться й пиріжки не розвалюються. Його можна використовувати для будь-яких видів пирогів і піци.
Запіканка «Звільни холодильник»
Інгредієнти: картопля відварна – 2 шт., гриби смажені – 3 шт., помідор – 1 шт., яйця – 2 шт., майонез, сіль, перець, борошно.
Картоплю, гриби та помідор ріжемо кубиками. Можна додати ковбаску чи курку, якщо вона є в холодильнику. Також сміливо додавайте сир.
Яйце збити з майонезом, посолити, поперчити. Додати трішки борошна, перемішати. В горщик покласти картоплю, гриби та помідор, посолити, вилити яєчну суміш.
Запікати в духовці при 1800С протягом 20 хвилин. Подавати з хлібом та огірочками.
Пиріг з куркою і картоплею
Для тіста: 1 яйце, 250 г борошна, 90 г холодного вершкового масла, 1 ст. л. сметани, 0,5 ч.л. солі.
У миску всипати борошно, додати масло, перетерти. Добавити яйце, сіль, сметану, замісити, покласти в холодильник на 30 хв.
Для начинки: 3 відварені картоплини, 300 г відвареного курячого м’яса, 1 цибулина (підсмажити).
Картоплю і м’ясо порізати, змішати з цибулею, посолити, поперчити.
Для заливки: 2 яйця, 50 г сметани, 50 г молока, сіль, перець, мускатний горіх, шафран, зелень, мелений коріандр. Збити виделкою.
Тісто викласти в змащену форму, зробити бортик. На нього покладіть начинку, полийте заливкою, запікайте 50 хв. при 180оС. Остудити злегка, нарізати.
Хрустики на кефірі
Інгредієнти: 500 мл кефіру, 2 яйця, 3-4 ложки олії, 100 г цукру, 0,5 ч. л. соди, близько 5-6 скл. борошна, цукрова пудра, кориця або ваніль за смаком.
Соду погасити кефіром, додати олію, яйця, цукор і борошно, щоб тісто було м’яким, але до рук не липло. За бажанням можна додати корицю або ванільний цукор.
Тісто розкачати в пласт завтовшки 5 мм, надаючи форму квадрата або прямокутника. Порізати на ромбики. У кожному ромбі зробити поздовжній розріз і один кінець пропхати в нього. Смажити у великій кількості олії так, щоб хрустики в ній плавали. Готові вироби притрусити цукровою пудрою.
Пиріг з мандаринів та шоколаду
Інгредієнти: 200 г м’якого вершкового масла, 250 г сметани, 1,5 скл. борошна, 2 яйця, 1 скл. цукру, пакетик ванільного цукру, 1 ч.л. розпушувача, 5 мандаринів, 50 г гіркого шоколаду.
Вершкове масло збити з цукром, додавати по одному яйця, продовжуючи збивати після кожного. Додати сметану, ванільний цукор, просіяне борошно з розпушувачем. Добре перемішати.
Мандарини почистити, розділити на часточки, шоколад натерти на тертці. Додати мандарини і шоколад в тісто, акуратно перемішати.
Форму для випічки змастити маслом, вилити тісто і випікати при 1800 С 40-45 хв.
Гриби з креветками
Інгредієнти: 16 великих печериць, 16 перепелиних яєць, 100 г очищених варених креветок, 3 ст. л. тертого пармезану, 1 зубчик часнику, 1 ч. л. нарізаної цибулі, сіль, перець.
Гриби вимити, видалити ніжки. Часник очистити і розчавити. У капелюшки печериць укласти креветки, часник і цибулю. Посолити, поперчити начинку за смаком і посипати тертим сиром.
Деко змастити маслом, застелити пергаментом, викласти на нього грибні капелюшки чашкою вгору. Посипати їх сіллю і перцем. Розбити в кожний капелюшок по яйцю.
Розігріти духовку до 2000 С. Поставити деко в духовку і запікати 15 хв.
Гарячий «Наполеон»
Інгредієнти: 1 упаковка листкового бездріжджового тіста, 4 невеликі картоплини, 150 мл вершків, 1 цибулина, 100 г сиру, 300 г грибів, пучок зелені, сіль, перець, 2 ст. ложки вершкового масла.
Картоплю відварити. Цибулю нарізати півкільцями й обсмажити 2-3 хв. на олії. Додати гриби й смажити все разом, поки не випарується вода. Картоплю розім’яти в пюре з додаванням гарячих вершків.
Змішуємо грибну та картопляну маси. Додаємо дрібно посічену зелень, солимо і перчимо. Ретельно перемішуємо! Начинка готова.
Тісто розкачати в тонкий пласт і порізати на 4 прямокутники. Укладаємо на деко по 2 пласти тіста й випікаємо при 2000 С 12 хвилин (вони повинні трохи підрум’янитися).
На деко кладемо 1 корж, намащуємо його начинкою. Посипаємо тертим сиром. Так викладаємо всі шари. Верхній корж просто посипаємо сиром !
Випікаємо ще 5 хвилин при 2000 С.
Лікер «Лимончелло»
Інгредієнти: на 3 л лікеру – 1кг лимонів, 700 г води, 700 г цукру, 1 л горілки чи самогону.
Лимони нарізати кружечками і покласти в каструлю, залити водою і варити 25 хв. на слабкому вогні під кришкою. Дати настоятися 2,5 години, після чого додати цукор та горілку. Все ретельно перемішати і довести до кипіння. Настоювати добу. Процідити та розлити в пляшки.
Горщики по-білоруськи
Інгредієнти: картопля – 800 г, ковбаса домашня відварна – 300 г, сметана 150-200 г, цибуля – 80 г, яйце – 1 шт., сир – 100 г, сіль, перець чорний мелений, зелень, олія або смалець для смаження.
300 г картоплі натерти на дрібній тертці. Відтиснути, додати яйце, трохи подрібненої цибулі, сіль. Ложкою викласти на сковороду і посмажити деруни. Подрібнену цибулю обсмажити до прозорості. Додати нарізану шматочками картоплю і смажити майже до готовності, посолити, поперчити. У горщик викласти 1-3 готових деруни.
Потім обсмажену картоплю з цибулею і шматочками ковбаси. Залити сметаною, посипати натертим на середній тертці сиром. Поставити в холодну духовку, нагріти до 200оС, тушкувати 15-20 хв. до готовності.
Горщики по-білоруськи готові! В кінці страву можна посипати подрібненою зеленню кропу, дати трохи охолонути і подавати в горщиках.
Сирні оладки
Інгредієнти: 500 г нежирного домашнього сиру, 5 яєць, 1-1,5 ст. муки, 1-2 ст. л. цукру, сіль, сода, курага за смаком.
Все з’єднати, щоб вийшло напівгусте тісто. Формувати столовою ложкою. Смажити на пательні в олії.
Примітка: велика кількість цукру призведе до того, що оладки пригорять, добре не просмажившись!
Салат «Богиня»
1 банка маслин без кісточок, 1 стегенце (можна копчене), 3 курячих і 4 перепелиних яйця, 300 г твердого сиру, 1 невеличка морквина, зелень, сіль.
Злити сік від маслин, нарізати їх шматочками. Курятину відварити, дрібно порізати. Яйця зварити і разом з сиром нарізати кубиками. Моркву нарізати на «корейській» тертці (тоненькими смужками). Всі інгредієнти з’єднати. Заправити майонезом. Зверху прикрасити шматочками маслин, а по боках – половинками перепелиних яєць і зеленню.
Кекс із гарбуза
Інгредієнти: 1 скл. борошна, 1 скл. цукру, 100 г натертого на дрібній тертці гарбуза, 2 яйця, 110 мл олії, дрібка солі, 1 ч. л. розпушувача.
Окремо з’єднати сухі й «мокрі» інгредієнти. Потім акуратно їх перемішати. Вилити тісто в форму й випікати 40 хвилин при 1700С.
Тістечка «Мушлі»
Тісто: 200 г сметании, 3 жовтки, 200 г маргарину (натерти на тертці), 2 скл. борошна.
Начинка: 1 скл. горіхів, 1 скл. родзинок, 3 білки збити з 1 скл. цукру.
Розмішати сметану з жовтками; натертий маргарин перетерти руками з борошном, додати сметану і замісити тісто. Воно має вийти крутим. Розділити на 4 частини, кожну ще на 10. Сформувати кульки, обкатати їх в борошні. Поставити в холодильник на 3 год.
Вийнявши тісто з холодильника, ще раз обкатати в борошні і тоненько розкатати, розміром з десертну тарілку, вирізавши по колу.
На середину викласти 2 ч. л. збитих білків, 1 ч. л. горіхів, 1 ч. л. родзинок. Скласти навпіл, злегка притиснувши посередині і ще раз скласти, притиснувши злегка кутики.
Деко посипати борошном, викласти на нього мушлі і випікати 15-20 хв.
Під час випікання мушлі мають розкритися! Готові тістечка посипати цукровою пудрою.
Варення з гарбуза
Інгредієнти: 1 кг гарбуза, 1,5 кг цукру, 0,5 л води, 1 лимон.
Гарбуз вимити, очистити від шкірки, видалити з нього насіння, нарізати м’якоть кубиками.
Половину цукру розчинити у воді й варити сироп на повільному вогні 10-15 хв. Після цього покласти в сироп підготовлений гарбуз, довести до кипіння, проварити 5 хв., зняти з вогню і поставити настоюватися 6-8 годин.
Потім варення знову закип’ятити, додати цукор, перемелений на м’ясорубку лимон. Після повного розчинення цукру варення зняти з вогню й поставити на 10-12 годин настоюватися.
Втретє варення довести до кипіння, гарячим розлити в стерилізовані банки, закрити герметичними кришками й укутати.
Пікантні рулетики
Фарш: 200 г курячого філе, 20 г зелені, 2 ст.л. майонезу, 1-2 зубця часнику, 2 свіжі помідорки, 3 ст.л. олії.
Тісто: 5 яєць, 5 ст. л. майонезу, 5 ст. л. борошна, сіль.
Інгредієнти для тіста з’єднати та збити, підсмажити на олії 5 млинців.
Відварити філе, нарізати маленькими кубиками, зелень та часник порізати, нарізати кубиками помідори.
Часник з’єднати з майонезом, змастити млинці, посипити зеленню, викласти філе та помідори. Згорнути в рулетики. Нарізати на порції.
Капуста по-грузинськи
Інгредієнти: капуста – 1,5 кг, буряк – 2 шт., хрін – 2 середніх корінці, зелень петрушки, гіркий перець – 2 стручки.
Інгредієнти для розсолу: вода – 1 л, оцет – 0,5 скл., цукор – 1 скл., олія – 0,5 скл., сіль – 3 ст.л.
Капусту нарізати великими квадратами (близько 4-5 см). Хрін настругати тонкою соломкою. Буряк нарізати тонкими кружечками, а перець – тонкими кільцями. Додати в капусту хрін, буряк, перець і перемішати. За бажанням можна додати часник.
Готуємо розсіл. Воду поставити на вогонь, додати цукор, сіль і соняшникову олію й довести до кипіння. Залити капусту розсолом, додати півсклянки оцту, дати капусті охолонути і поставити на 3-4 доби в холодильник. Смачного!
Котлети з капусти
Інгредієнти: капуста, булка, яйце. Сіль, перець, цибуля за смаком.
Капустину й булку пропустити через м’ясорубку. Додати яйце. Якщо суміш вийшла рідкою, можна підсипати манки.
Рецепт не потребує великих затрат, що не впливає на смак страви.
Салат «Геніальний»
Інгредієнти: капуста, помідори, огірки, солодкий перець, морква – по 1 кг, 200 г олії, 200 г оцту 9%, 8 ч.л. солі, 16 ч.л. цукру.
Все порізати, як на салат. Моркву потерти на тертці. Все змішати.
Додати олію, оцет, сіль, цукор. Знову перемішати. Поставити на вогонь, довести до кипіння. Кип’ятити 2 хв. Відразу ж розкласти в банки. Закатати. Укутати.
Фондю з баклажанів
Нарізати баклажани кружечками, обсмажити їх на соняшниковій олії з двох боків до рум’яного кольору. Окремо в мисці потовкти часник із сіллю й зеленню петрушки. Кожне кружальце баклажанів з двох сторін вмочити в приготовлену суміш і скласти в банки шарами. Зверху все це залити соняшниковою олією, закрити пластмасовими кришками. Зберігати в прохолодному темному місці.
Варення з папіровок та цукерок «Барбарис»
3-літрова банка очищених і нарізаних яблук, 150 г цукерок «Барбарис», 2 ст.л. оцту, 1 літрова банка цукру. Все разом змішати й варити 1 годину. Після цього остудити й розлити в чисті, сухі банки. З однієї порції виходить півтора літра варення.
Примітка: для того, щоб маса була без грудочок, можна збити її блендером.
Лікер трояндовий/м’ятний
50 шт. пелюсток чайної троянди залити 200 г горілки й настоювати 3 дні. Процідити, цим розчином залити ще 50 шт. пелюсток і знову настоювати 3 дні. Після чого знову процідити й додати сироп. Для сиропу потрібно 300 г води, 400 г цукру, 25 шт. пелюсток троянди. Все це кип’ятять і охолоджують. Настоювати 30 днів у холодному місці, далі профільтрувати й розлити в пляшки.
За цим же рецептом можна приготувати й м’ятний лікер. А щоб напій мав гарний колір, до готового лікеру можна додати зелений столовий барвник.
Примітка: чайну троянду необхідно збирати рано-вранці, до того, як вона розквітне. Пелюстки краще відривати, захопивши їх всі разом, після чого ножицями відрізати біленькі кінчики.
Варення «Асорті»
Таке варення не тільки смачне, а ще й дуже корисне, особливо взимку, коли організм особливо потребує вітамінів. Сама готую і вам рекомендую!
Інгредієнти: 2 кг абрикосів, 2 кг персиків, 1 кг бананів.
Сироп: 4 кг цукру, 0,5 л води.
Абрикоси та персики помити, видалити кісточки. Залити фрукти гарячим сиропом. Залишити на добу. Потім довести до кипіння і знову залишити на добу.
Додати порізані кружальцями банани й 0,5 ч.л. лимонної кислоти. Варити всю масу ще 15 хв. Охолодити й закатати в чисті, сухі банки.
Рецептом поділилася Оксана Барановська, жителька с.Довжок
Смажені кабачки з часником
Інгредієнти: 2 кг кабачків, 200 мл олії, 7 зубчиків часнику, кріп, петрушка, 2 ст.л. солі, 120 мл оцту (9%).
Кабачки наріжте кружальцями. Обсмажте їх в олії до напівготовності. Часник і зелень подрібніть, покладіть на дно банки, додайте сіль, олію, оцет.
Складіть кабачки в банку, стерилізуйте протягом десяти хвилин. Банку закупорте. Зберігайте в прохолодному місці.
Консервовані огірки з кетчупом «Чилі»
Маринад на 5 літрових банок: вода – 7 склянок, оцет – 1 склянка, сіль – 2 ст. ложки, цукор – 1 склянка, кетчуп «Чилі» ТМ «Торчин» – 6-8 ст. ложок, гвоздика, духмяний перець горошком, чорний перець горошком, огірки.
Огірки добре помити й обрізати хвостики. На дно банки покласти 1 гвоздику, 1 горошину духмяного перцю, 2-3 горошини чорного перцю, огірки.
Приготувати маринад. Змішати воду, оцет, сіль, цукор та кетчуп «Чилі» ТМ «Торчин». Довести маринад до кипіння. Залити ним огірки. Стерилізувати в окропі 10-15 хвилин.
Салат «Інь-янь»
Інгредієнти: 300 г курячого філе, 3 варені яйця, 100 г твердого сиру, 1 свіжий огірок, 100 г чорносливу, майонез.
Філе відварити, охолодити, дрібно порізати. Огірок нашаткувати дрібними кубиками. Чорнослив ошпарити окропом, нарізати тонкими смужками. Сир натерти на тертці з великими отворами. Яйця розділити на білки і жовтки, жовтки розім’яти, білки потерти на тертці з маленькими отворами. Викласти салат шарами на таріль: філе, майонез, огірок, подрібнені жовтки, майонез, тертий сир, майонез. Прикрасити: посередині потрібно намітити зубочисткою хвилю, це буде межа світлої і темної частин салату. Денцем від чарки з обох боків зробити невеликі виїмки. На одну половину салату в заглиблення викласти дрібно порізаний чорнослив, на іншу – потерті білки. Поставити салат на кілька годин у холодне місце.
Варення з черешні й мигдалю
На 1 кг червоної черешні: 0,5 ч.л. ванільного цукру, 1 ст.л. рому, 200 г ядерець абрикосових кісточок (мигдаль), 250 г цукру.
Стиглу черешню ретельно переберіть і вимийте. Видаліть плодоніжки та кісточки.
Мигдаль залийте окропом і залишіть на 2 хв., потім відкиньте на друшляк і зніміть з нього шкірку. Вставте очищені ядра в ягоди черешні замість кісточок. Підготовлену таким чином черешню засипте цукром і залишіть на ніч.
Наступного дня сік, що виділився з черешні, злийте в каструлю, поставте на повільний вогонь і варіть, поки сироп не почне густішати. Черешню залийте гарячим сиропом, поставте на вогонь і доведіть до кипіння; шумівкою зніміть піну. Зніміть з вогню, накрийте чистим рушником і дайте варенню охолонути. Ще раз поставте варення на вогонь і доведіть до кипіння. Зніміть з вогню. Гаряче варення розлийте в стерилізовані банки.
Желатинка
З ягід полуниці чи смородини можна приготувати желе.
На 1,5 кг чорної смородини потрібно 2 кг цукру, 1,5 склянки води. На 1,5 кг полуниці – 1,5 кг цукру й склянку води.
З води і цукру зварити сироп. Ягоди промити, дати стекти воді, покласти в киплячий сироп. Довести до кипіння й варити 5 хв. Остудити й дати знову закипіти. Тобто доводимо до кипіння і варимо тричі по 5 хв.
Гарячу желатинку розлити в півлітрові банки і закатати кришками. Укутати й залишити до повного охолодження.
Холодний торт з полуницею
Інгредієнти: йогурт – 500 мл., желатин – 20 мл., печиво «Хрустик» – 100-200 г, полуниця – 100-200 г, цукор за смаком, вода або сік – 50 мл., щоб розвести желатин.
Желатин розвести в гарячій воді, не кип’ятити. Желатинову масу добавити до йогурту і розмішати. Форму застелити харчовою плівкою. На дно викласти печиво.
Полуницю порізати на кусочки, викласти поверх печива. Залити йогуртовою масою, не перемішувати і відправити в холодильник до повного застигання. Коли застигне, накрити форму великою тарілкою, на якій будемо подавати тортик. Швиденько перевернути, зняти плівку. Зверху можна прикрасити теж полуницями.
Курячий рулет «Мармуровий»
Інгредієнти: куряче філе – 700 г, желатин швидкорозчинний –30 г, паприка (порошок) – 1 ст.л., часник – 3-4 зубки, сіль, перець за смаком, кріп і петрушка – 0,5 ч.л.
Куряче філе нарізати невеликими шматочками. Додати подрібнений часник, паприку, зелень, перець, сіль, сухий желатин. Все добре перемішати, викласти в рукав для запікання, щільно закріпити, пакет покласти в форму для запікання.
Запікати в духовці протягом 50 хвилин. Вийняти, остудити. Охолоджений рулет покласти в холодильник до повного застигання желе (5-7 годин). Потім рулет виймаємо з форми, звільняємо від рукава для запікання. Викладаємо на блюдо. Нарізаємо гострим ножем і насолоджуємося смакотою.
Рибка з сюрпризом
Інгредієнти: 600 г рибного філе, 150 г твердого сиру, 2 яйця, 2 цибулини, 1 пучок петрушки.
Для маринаду: 250 мл води, 2 ст.л. оцту, 100 мл олії, сіль, перець.
Маринуємо рибку 20-30 хв. Поки вона маринується, готуємо «фарш». Цибулю, яйця, петрушку дрібно нарізати й змішати. На фольгу, змащену олією, покласти один шматок філе, посипати тертим сиром. Потім покласти шар фаршу, знову посипати сиром і накрити другим філе. Можна зверху змастити майонезом, але це не обов’язково.
Фольгу згорнути конвертом, викласти рибу на деко й запекти в духовці при температурі 250 градусів хвилин 20. Цю рибку можна їсти як гарячою, так і холодною.
Риба під сиром з помідорами
Інгредієнти: будь-яка морська риба, помідори, сир, приправа для риби, борошно, олія, майонез.
Шматочки риби обсипати рибною приправою, обваляти в борошні й обсмажити з обох боків на олії. Викласти їх на змащене деко й зверху кожен шматочок обмазати майонезом. Покласти часточки помідора й посипати тертим сиром. Покласти в духовку на 10-15 хвилин. Можна ще додати болгарський перець.
Салат «Рафаело»
Інгредієнти: курячі грудки, 2 яйця, 150 г сиру, часник, сіль і перець за смаком, майонез для заправки.
Курятину і яйця відварюємо. Куряче м’ясо дрібно нарізаємо або ділимо на шматочки. Яйця тремо на крупній тертці, сир – на дрібній. Все змішуємо. Вичавлюємо в салат часник. Солимо, перчимо, додаємо майонез. Все перемішуємо.
З отриманої маси робимо кульки й обкачуємо їх в тертому сирі.
Пончики
Інгредієнти: 25 г дріжджів, 1 скл. води, 2 ст.л. цукру, 1,5 ч.л. солі, 5 ст.л. олії, 3-3,5 склянки борошна.
Готуємо опару. Дріжджі, цукор, воду добре перемішуємо, додаємо 1 склянку борошна. Вимішуємо й ставимо в тепле місце, щоб опара піднялася. Коли підніметься, додаємо решту продуктів і замішуємо гладке, м’яке тісто, щоб не липло до рук. Якщо замало борошна, додаємо ще трохи. Накриваємо рушником і кладемо в тепле місце.
Коли підійде, в середину шматочка тіста кладемо начинку й формуємо кульки. Нагріваємо олію і смажимо пончики до золотистого кольору. Готові вибираємо на паперовий рушник, щоб увібрав зайву олію. Охолоджені солодкі пончики посипати пудрою, а якщо начинка несолодка, то не посипаємо.
Тісто підходить для всіх начинок.
Рибно-рисові котлети
Інгредієнти: консерва рибна – 1 шт., морква – 1 шт., цибуля ріпчаста – 1 шт., яйця курячі – 1 шт., рис – 1 склянка, спеції.
Рис промити й відварити до готовності, охолодити. Шпроти (або сардини) вийняти з банки, пом’яти вилкою в пюре. Цибулю порізати кубиками й протушкувати на олії. Моркву почистити й потерти на тертці. З’єднати все, додати яйце та спеції. Добре вимішати руками й сформувати котлетки.
Смажити з обох боків. Смакує в гарячому чи холодному вигляді.
Риба, запечена з картоплею
Інгредієнти: 1 кг рибного філе, 1,2 кг картоплі, 3 цибулини, 1 скл. рибного бульйону, 2 ст.л. лимонного соку, 1 пучок зелені, сіль, перець, рослинна олія, панірувальні сухарі.
Філе порізати на шматочки, посолити, поперчити, полити лимонним соком і залишити для маринування на 15-20 хв. Картоплю порізати кружальцями, цибулю – півкільцями. Цибулю злегка обсмажити в олії.
У змащену вогнетривку форму викласти шар картоплі, посолити, поперчити, покрити шаром промаринованого філе. Зверху викласти цибулю, влити бульйон і притрусити сухарями. Накрити форму фольгою і запікати при 180оС протягом 20 хв. Зняти фольгу й продовжувати запікати ще 20-25 хв. Готову страву притрусити січеною зеленню.
Манні млинці з бананами
Інгредієнти: 1/2 скл. борошна, 1/2 скл. манної крупи, 3 скл. молока, 2 жовтки, 100 г вершкового масла, 2 ст.л. олії, сіль і цукор, 4 банани, 2 ст.л. цукрової пудри, сік і цедра половини лимона.
Закип’ятіть молоко й зваріть манну кашу. В готову кашу додайте вершкове масло, зніміть з вогню й дайте повністю охолонути. Просійте борошно, додайте цукор, сіль, манну кашу, жовтки. Добре збийте тісто міксером. На добре розігрітій сковороді посмажте млинці протягом 1,5-2 хв. з кожного боку.
Розімніть банани, додайте вершкове масло, цукрову пудру, цедру й сік лимона. Перемішайте.
На кожен млинець викладіть по 1-2 ст.л. начинки й згорніть трубочкою. Перекладіть млинці в змащену маслом форму й запікайте протягом 15 хвилин при 1900 С.
Салат «8 Березня»
Інгредієнти: куряче філе відварне – 300 г, печериці консервовані – 200 г, свіжий огірок – 1-2 шт., сир твердих сортів – 150 г, консервовані горошок і кукурудза, майонез, зелень.
Порізати всі інгредієнти, натерти сир. Змішати все в салатнику з горошком, кукурудзою і майонезом. Викласти салат у вигляді вісімки – для цього на блюдо ставляться дві склянки й салат викладається навколо них. Склянки прибирають, виходить оригінальна цифра 8. Прикрасити зеленню та кукурудзою.
Шоколадний торт «Смак дитинства»
Тісто: яйця – 2 шт., мед – 2 ст.л., цукор – 1 склянка, сода – 2 ч.л., вершкове масло – 2 ст.л., какао – 2-3 ст.л., борошно – 2 склянки.
Крем: молоко – 2 склянки, яйця – 2 шт., борошно – 2 ст.л., цукор – 1 склянка, какао – 1 ст.л., ванілін – 1 ч.л., вершкове масло – 100 г, волоські горіхи – 150 г.
лазур: шоколад гіркий – 150 г, вершкове масло – 3 ст.л., молоко – 4 ст.л.
Тісто. Змішати яйця, мед, цукор, соду й вершкове масло. Поставити миску на водяну баню й 5 хв. помішувати до розчинення всіх продуктів. Додати какао і збити до однорідного стану. Борошно ввести потроху, потім викласти тісто на посипаний борошном стіл і гарненько вимісити. Розділити тісто на декілька частин. Розкачати кожну й пекти окремо протягом 4-5 хв. при температурі 180 градусів.
Крем. Збити молоко, яйця, борошно і цукор. Поставити на середній вогонь і варити, постійно помішуючи. Коли почне закипати, вогонь зменшити до мінімуму. Через хвилину зняти, додати ванілін і какао, вершкове масло і збити до однорідного стану.
Коржі перемастити кремом, посипаючи кожен подрібненими волоськими горіхами. Верхній корж залити глазур’ю. Для глазурі розтопити шоколад на водяній бані разом з маслом і молоком.
Тістечко «Валентинка»
Для бісквіта: 3 яйця, 200 г цукру, 200 г борошна. Для безе: 1 білок, 50 г цукру. А також джем: полуничний чи вишневий.
Готуємо бісквіт.
Яйця збити з цукром. Додати борошно, перемішати. Форму для випічки змастити маслом. Вилити тісто. Поставити в розігріту до 1800С духовку. Випікати 25-30 хвилин. З паперу для випічки вирізати трафарет у формі сердечка. З охолодженого бісквіта за його допомогою вирізати сердечка.
Готуємо безе.
Білки збити з дрібкою солі в піну. Додати цукор. Збивати, доки маса не стане густою, щільною і буде добре тримати форму. Масу перекласти в кулінарний шприц (або в поліетиленовий пакетик з відрізаним куточком). «Окреслити» сердечка та відправити їх сушити в духовку при температурі 1000С протягом 45-50 хвилин. Змастити бісквітні сердечка джемом. Накрити сердечком-безе.
Свинячі реберця з капустою
Інгредієнти: на 1кг реберець – 1 кг картоплі й 1 кг квашеної капусти, 2-3 цибулини й морквини, лавровий лист, перець, сіль до смаку.
Реберця нарізують на порції, швиденько обсмажують на великому вогні. На дно сотейника кладуть січені моркву й цибулю, на них – реберця, лавровий лист, посипають перцем, підсолюють. Далі йде шар нарізаної картоплі, яку теж притрушують морквою, цибулею та перцем. Останній шар – квашена капуста. Таких шарів може бути кілька, так страва буде смачнішою. В сковороду, де смажилися реберця, наливають воду, доводять до кипіння, заливають нею страву, досолюють, перчать і ставлять у духовку на 2-3 години, підливаючи за необхідності воду.
Курячі гомілки, запечені у листковому тісті
Інгредієнти: гомілки курячі – 5 шт., тісто листкове дріжджове – 500 г, сіль – 1 ч.л., перець чорний мелений, яйця курячі – 1 шт.
Курячі гомілки миємо, насухо витираємо рушником, натираємо сіллю та посипаємо чорним меленим перцем. Обсмажуємо на добре розігрітій сковороді до утворення золотистої скориночки. Викладаємо обсмажені гомілки на тарілку.
Готове листкове дріжджове тісто нарізаємо на тонкі смужки. На одну гомілку нам знадобиться приблизно 2-3 смужки (100 г тіста).
Кожну гомілку обмотуємо смужками тіста по спіралі, злегка відступивши від кістки з невеликим нахлестом смужок одна на одну. Викладаємо підготовлені курячі гомілки в тісті на пергамент для випічки на деко.
Не закриті тістом частини гомілок загортаємо у фольгу, а тісто добре змащуємо жовтком.
Випікаємо при 2000C в попередньо розігрітій духовці 35-40 хвилин – тісто повинне добре пропектися! Подаємо до столу в гарячому, теплому або холодному вигляді.
Пиріг з курячої печінки, яблук і журавлини
Інгредієнти: 200 г курячої печінки, 200 г цибулі, 1 велике яблуко (Ранет, Голден), 100 г журавлини (свіжої, мороженої, чи родзинок), 1 ст.л. цукру, 3 ст.л. топленого масла, сіль, мелений чорний перець, 250 г листкового тіста, 1 яйце, 1 ст.л. вершків (молока).
Печінку замочити на 30 хвилин у молоці. Очистити яблука, видалити насіння й нарізати невеликими кубиками. Розігріти сковороду з 2 ст.л. топленого масла. Викласти цибулю, нарізану кільцями, й пасерувати протягом 2-3 хвилин. Додати яблука, посипати цукром і, періодично помішуючи, продовжувати готувати, доки цукор не карамелізується (2-3 хвилини). Посолити, поперчити за смаком. Перекласти цибулю з яблуками зі сковороди на тарілку.
Вийняти печінку з молока й обсушити паперовим рушником. Швидко обсмажити її з усіх боків на топленому маслі (1-2 хв.). Посолити й поперчити за смаком. Злегка остудити та порізати на невеликі шматочки.
Змастити вершковим маслом форму. На дно викласти половину цибулевої суміші, розрівняти. Посипати журавлиною, або родзинками, додати обсмажену печінку й викласти зверху цибулю з яблуками, що залишилися.
Розкачати листкове тісто в прямокутник або коло (залежить від форми, в якій випікається пиріг). Змастити краї форми збитим яйцем і накрити листковим тістом.
Ретельно притиснути краї тіста до форми. Змастити тісто вершками і поставити в заздалегідь нагріту до 220 0С духовку на 25-30 хвилин. Випікати до золотистого кольору.
Рибний тортик
Моркву натерти на крупній тертці, цибулю порізати півкільцями. Рибне філе нарізати смужками.
Першим шаром укладаємо моркву. Форму треба добре змастити олією. Половину нашої риби укладаємо щільним шаром на моркву. Солимо, перчимо, додаємо 1/2 норми сухого желатину.
Якщо використовуєте чорнослив, то розпарте його й дрібно поріжте. Половину викладіть на рибу. Потім шар цибулі і знову моркву, рибу, спеції, желатин.
З яєць і молока готуємо суміш, як для омлету. Солити не потрібно. Цією сумішшю залийте всі шари у формі. Дайте постояти хвилин 10-15, щоб суміш протекла в середину. Випікайте в духовці при температурі 180-200 оС близько 40-60 хвилин.
Викладіть на тарілку, прикрасьте. Покладіть у холодильник на декілька годин. Подавати в холодному вигляді.
Салат «Загадка»
Інгредієнти: 4-5 великих стебел селери, 1 банка тунця шматочками у власному соку, 1-2 яблука (з кислими яблуками салат виходить смачнішим), 2 жмені волоських горіхів, майонез.
Порізати на дрібні шматочки селеру та яблука, подрібнити ножем волоські горіхи. Розім’яти виделкою тунець у банці разом із соком. Викласти всі продукти в салатницю й перемішати. Заправити майонезом.
Подавати салат порційно кожному запрошеному, для чого відрізати з 1,5 літрової пляшки кільце висотою приблизно 7 см. Покласти його на тарілку, всередину викласти салат, приминаючи ложкою, щоб не розпався при видаленні кільця. Зверху прикрасити зеленню і помідоркою черрі.
Яблука з медом і горіхами
Інгредієнти: 1 кг яблук, 300 г меду, 10 г горіхів.
З промитих яблук видалити серцевину. Яблука вкласти в сотейник, отвори в них заповнити цукром, на дно налити трохи води, запікати в духовці 15-20 хвилин. Смажені подрібнені горіхи змішати з розігрітим медом і цією масою залити яблука.
Швидкий рулет
Цей рецепт приглянеться тим, хто робить перші кроки в кулінарії, а також тим, хто чекає гостей з хвилини на хвилину, адже готується цей рулет досить швидко та легко.
Інгредієнти: 4 яйця, 4 ст.л. борошна, 4 ст.л. цукру, 1 ч.л. розпушувача.
Жовтки відділити від білків, збити з цукром до однорідної маси. Потрохи додати борошно з розпушувачем.
Білки збити з невеликою кількістю цукру й обережно додати до жовтково-борошняної маси.
Форму вистелити пергаментом і рівномірно розприділити тісто. Якщо немає пергаменту, то форму потрібно змастити маргарином або маслом і присипати зверху борошном.
Пекти, поки не зарум’яниться. Готову основу обережно відділити від форми та звернути в рулончик. Дати охолонути.
Начинка може бути різною – повидло, яблука, сир тощо.
Картопля по-болгарськи
Інгредієнти: картопля – 6 шт., сир домашній – 500 г, вершкове масло – 100 г, яйця – 2 шт., натуральний йогурт – 250 мл, сіль, перець.
Збити сир з розм’якшеним вершковим маслом, сіллю і перцем до однорідної маси. Картоплю очистити й нарізати дуже тонкими кружальцями. В змащену маслом форму викласти третину картоплі, зверху розподілити третину сирної маси. Вкласти ще одну третину картоплі та сиру. Покласти картоплю і сир, що залишилися, лопаткою розрівняти поверхню. Накрити форму фольгою, підігнути краї.
Поставити в розігріту до 190 градусів духовку на 1 годину 10 хвилин. Вийняти, зняти фольгу. Зменшити температуру до 180 градусів. Збити яйця з йогуртом, сіллю і перцем у легку піну. Полити сумішшю картоплю й знову поставити в духовку ще на 20 хвилин.
Курячі зрази з грибами
Інгредієнти: цибуля – 100 г, олія – 60 мл, опеньки або печериці – 250 г, сіль – 1,5 ч.л., яйця – 2 шт., чорний перець – 1/2 ч.л., сухарі для панірування – 6 ст.л.
Цибулю дрібно наріжте і обсмажте на олії до прозорості. Додайте відварені гриби. Посоліть та готуйте на середньому вогні 8-10 хвилин, поки не випарується зайва рідина, а гриби не будуть готові.
Курячі грудки подрібніть на м’ясорубці. У фарш додайте 1 яйце, сіль і перець. Перемішайте до однорідності.
Злегка збийте яйця, панірувальні сухарі висипте у неглибоку ємність. Розділіть фарш на 6 частин. Сформуйте корж завтовшки менше сантиметра. Всередину покладіть столову ложку начинки і щільно затисніть краї. Надайте виробу овальну форму, змочіть спочатку в яйце, потім обкачайте в сухарях. Обсмажте зрази до золотаво-коричневого кольору з обох сторін, перекладіть у форму для запікання і випікайте при 180 градусах 20 хвилин.
Баклажани «Вогник»
Інгредієнти: 6 кг баклажанів, 1 склянка часнику, 5-6 гірких перців, 250 г оцту, 5-6 ст.л. цукру, 4 ст.л. солі, олія для смаження.
Баклажани почистити і розрізати вздовж на 4 частини. Посипати сіллю, через 15 хв. віджати їх і обжарити на олії.
Маринад: часник і гострий перець змолоти, додати оцет, сіль і цукор.
Викладати шарами: баклажани – маринад. Поставити під прес на 24 години. Потім скласти в банки. Зберігати в холодильнику.
Болгарське лечо
Томатне пюре – 1 кг, перець болгарський (нарізаний) – 1,5 кг, оцет столовий 70% – 2 ст.л., цукор – 2 ст.л., сіль – 1 ст.л.
Солодкий перець очистити від плодоніжок і насіння, розрізати вздовж на часточки шириною 3 см (біля основи) або на квадратики. Окремо приготувати пюре з томатів (протерти або пропустити через соковижималку). Пюре уварити в 2-3 рази (можна взяти готову томатну пасту і розвести її водою в 2-3 рази). Залити томатне пюре в каструлю і довести до кипіння. Додати сіль, цукор, нарізаний перець. Кип’ятити 20-30 хв., періодично помішуючи. Потім додати оцет і закатати в простерилізовані банки. Якщо зберігати в холодильнику, оцет можна не додавати.
Салат з рисом
Взяти 1 кг цибулі, 3 кг солодкого перцю, 1 кг моркви, 3 кг помідорів, 200 г цукру, 2 ст. ложки (з верхом) солі, 0,5 л олії, 0,5 кг рису, 1 ст. ложка 9% оцту, 5-6 шт. лаврових листків, 6 шт. гвоздики, 10-12 горошин чорного перцю та 3-4 – запашного, кориці – на кінчику ножа, зелень за смаком.
Цибулю нарізати кільцями, перець – соломкою, моркву натерти на крупній тертці, помідори нарізати часточками або кружальцями.
Зварити рис до напівготовності. Овочі викласти в казан і тушкувати 20-25 хв. Потім викласти зверху рис і тушкувати ще 10 хв. Додати цукор, оцет і сіль. Все перемішати й готувати ще 15 хв.
Розкласти в стерилізовані банки та закатати стерильними кришками. Перевернути й укутати до повного охолодження. Переставити на зберігання, бажано в темне прохолодне місце.
Запіканка з картоплею і баклажанами
Картопля – 300 г, баклажани – 200 г, фарш м’ясний – 200 г, сир твердий – 150 г, сметана – 3 ст.л., майонез – 3 ст.л., помідори – 2 шт., оливки зелені (без кісточок), часник, спеції.
Баклажани нарізати кружальцями завтовшки 5 мм, посолити, дати постояти. Сік, що виділився, злити. Картоплю очистити, теж нарізати кружальцями. Форму, в якій будемо запікати страву, змастити олією. Покласти 2/3 картоплі, посипати зверху сіллю, свіжомеленим перцем і спеціями для картоплі. Зверху викласти баклажани, трохи посолити. Викласти фарш, розподіливши його на поверхні. Солимо, посипаємо перцем і спеціями за смаком.
Оливки ріжемо кільцями й викладаємо на фарш, потім – помідори в один шар. Зверху викладаємо картоплю, що залишилася.
Соус. Змішати сметану з майонезом, вичавити туди 2-3 зубчики часнику. Викласти соус поверх запіканки, розрівняти. Твердий сир натерти на тертці, викласти зверху рівним шаром. Випікати в духовці 30-40 хвилин при температурі 200 0С.
Салат з огірків
3 кг огірків порізати кружальцями, або брусочками. Додати по одній склянці оцту, олії, цукру (неповну), а також 70 г приправи «10 овочів», сіль за смаком.
Порізані огірки ретельно перемішати і залишити на 1,5-2 години. Потім розфасувати в півлітрові банки й стерилізувати з моменту закипання 10 хвилин. Наприкінці закатати кришками.
Чебуреки
Візьміть 5 скл. борошна та розітріть з пачкою маргарину. Коли борошно стане ніби вогким, всипте чайну ложку соди, перемішайте. Додайте два яйця, половину чайної ложки цукру, влийте півлітра кисляку (кефіру) кімнатної температури. Замісіть м’яке тісто, підсипавши ще трохи борошна.
Покладіть його в миску (попередньо посипте її борошном), накрийте рушником, поставте в тепле місце. Увага: тісто має постояти годин дванадцять, не менше, тоді воно стане пухким, як на дріжджах.
Поріжте тісто на шматочки завбільшки з яйце, розкачайте кружальцями. На одну половину кружальця покладіть начинку, другою накрийте її, заліпіть краї. Начинка може бути різною: м’ясний фарш з цибулею, сир і навіть повидло.
Смажити чебуреки слід на рафінованій олії на невеликому вогні до золотистого кольору.
Кабачкова ікра
На шість 0,5 л банок взяти: 3 кг кабачків, 200 г майонезу, 0,5 кг цибулі, 0,5 кг моркви, 1 головку часнику, 1 склянку олії, 0,5 л томатного соусу чи 0,25 л томатної пасти, 0,5 склянки цукру, 1 ч. л лимонної кислоти, сіль за смаком.
Моркву, цибулю, кабачки очистити від шкірки (молоденькі чистити не потрібно), натерти на тертці або подрібнити на блендері чи м’ясорубці. Овочі змішати і варити 2 год. Потім додати майонез, томатний соус або пасту, олію, всипати цукор, лимонну кислоту та сіль. Усе добре перемішати й варити ще впродовж 1,5 год. За 20 хв. до кінця приготування додати потовчений часник.