«Ода жіночій натурі» у супроводі громів та блискавиць

Автор: | Опубліковано Культура Немає коментарів

В офіційну церемонію відкриття 2-го Міжнародного фестивалю оперного мистецтва та класичної музики «Опера у мініатюрі» минулої неділі втрутилася неприборкана природна стихія. Домінантою декорацій стали пронизливий вітер та дощ, а неперевершену музику видатних композиторів у виконанні Академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії під орудою спочатку українця Сергія Хоровця, а пізніше італійця Лоренцо Таццієрі та оперні арії у віртуозному виконанні Олени Лютаревич та Магдалени Кальдероні (сопрано), Володимира Шагая (баритон) та Еммануеле Сервідіо (тенор) доповнювали звуки грому та спалахи блискавиць.

Одначе метеорологічні несподіванки не завадили, а навпаки сприяли розкриттю заявленої організаторами теми «Ода жіночій натурі». Адже вдача кращої половини людства теж  не завжди сонячно-спокійна, радше навпаки – класик не дасть збрехати – «сердце красавиц склонно к измене и перемене».Феміністичні барви, яскраво відображені у творах Бізе, Серасате, зокрема увертюри та фантазії до опери «Кармен» для оркестру та соло скрипки-чарівниці Лідії Футорської, а особливо в операх Пуччіні «Турандот», «Богема», «Манон Леско», «Мадам Батерфляй», зворушували присутніх, викликавши тривалі овації.

Але справжню магічну силу класичної музики продемонструвала знакова для українців, оскільки, на думку Кирила Стеценка, саме вона є відображенням національного духу, знаменита увертюра до опери Лисенка «Тарас Бульба», де тема зради через кохання теж займає не останнє місце. Її виконання примусило вщухнути буревій, після чого сили природи виконували у виставі, глядачами і слухачами якої пощастило стати як місцевим, так і близько- та далекозарубіжним шанувальникам «класики», супроводжуючо-декоративну роль, схиливши голову перед могутністю людського генія. До честі публіки, вона лише на самому початку виглядала дещо розгубленою від несподіваного повороту сюжету у вигляді зливи. Швидко оговтавшись, присутні насолоджувались яскравим дійством у виконанні майстрів світового рівня. Ті ж із дам, які, окрім діамантів, доповнили свої вечірні туалети ще й різноманітними хутряними манто, змогли продемонструвати не лише бездоганний смак, а й передбачливість.

Присутність на фестивалі Міністра культури України Євгена Нищука та голови обласної ради Михайла Загородного засвідчило про зростання його статусу та небайдужість влади до контенту інформаційного простору, з котрого класика і змістовність покликані витіснити несмак і всюдисущу попсу. Це ж завдання виконував і флешмоб «Опера у місті»: оперні виконавці дарували свою творчість громадянам у місцях їх найбільшого скупчення — на центральному ринку, Лебединому озері, біля готелю «7Днів».

Заходи фестивалю триватимуть протягом тижня, завершившись  у п’ятницю нагородженням фіналістів у літньому дворику НІАЗ та гала-концертом лауреатів 2-го відкритого Міжнародного конкурсу вокалістів «Імпреза» «Опера в мініатюрі»у сквері Гунські криниці суботнім вечором.

Володимир СКОБ’ЯК

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар