У Кам’янці-Подільському жителі не погоджуються із забудовою вулиці Соборної

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

17 вересня в сесійній залі міськради відбулися громадські слухання, присвячені резонансному будівництву підземного торгового центру на вулиці Соборній.

У жителів прилеглих будинків та небайдужих громадян будівництво нового торгового центру викликає чимало запитань, тому вони, міська влада і власник фірми «Статус-2000» вирішили зібратися разом та розставити всі крапки над «і» стосовно даного об’єкту.

Мешканці Соборної негативно ставляться до вже розпочатого будівництва, висловлюючи обґрунтовані побоювання щодо безпеки прилеглих будинків, завантаженості вулиці та й, загалом, доцільності появи у місті ще одного торгового центру. Перед очима у людей, зовсім свіжий приклад обвалу будинку в Дрогобичі, а якщо врахувати, що ґрунтові води на даному відтинку вулиці підходять до поверхні, то це врази повинно б унеможливити будівництво підземної споруди. Невдалим прикладом для простих громадян слугує також інший торговий центр «Піраміда», який розташований неподалік, все на тій же Соборній. За словами активістів, через його спорудження в прилеглих будинках з’явилися тріщини і такий інцидент може повторитися з їхніми помешканнями, адже навколишні будинки майже всі ледве не піввікової давності. І якщо говорити про відвідування «Піраміди», то покупців там, як кіт наплакав. Звідки випливає логічне запитання: для чого тоді будувати ще один аналогічний заклад? Проблематичним, за словами жителів вулиці Соборної, може стати й під’їзд до їхніх помешкань, бо й зараз, наприклад, «швидка» не завжди може під’їхати до під’їзду.

Противники торгівельного центру наголошують, що саме громада Кам’янця-Подільського за законами України є розпорядником громадської власності, а міська влада, що обрана і уповноважена нею, повинна враховувати їх інтереси, які в даному випадку проти забудови. Та й у самій процедурі виділення землі та затвердження проекту, активісти вбачають багато сумнівних моментів з точки зору законності. Загалом, містяни намагалися достукатися влади і забудовника , аби ті поважали їхні права та інтереси.

Інша сторона стверджувала, що будівництво законне, всі юридичні процедури дотримані і, загалом, рішення приймалося минулим керівництвом міста. Щодо безпеки, то сам об’єкт аж ніяк не зашкодить мешканцям Соборної та їх квартирам, вважають міські чиновники і представники забудовника. Керіник фірми «Статус-2000», яка здійснює будівництво торговельного центру, Сергій Садовий переконував, що в процесі підготовки до зведення торгового центру дотримано всіх належних заходів, проведені на належному рівні всі експертизи, тож жителям сусідніх будинків нічого не загрожує. Натомість мешканці міста отримають новий привабливий і зручний туристичний об’єкт.

У ході обговорення сторони конфлікту так і не дійшли згоди і залишилися на своїх позиціях. Складалося враження, що з однієї сторони громада, а з іншої – власник і міська влада перебувають у паралельних світах.

Оскільки громадські слухання проводились у досить напруженій та нервовій атмосфері, і сторони ніяк не могли порозумітися, головуючому першому заступнику міського голови Григорію Горшунову довелося їх припинити.

До речі, головним архітектором проекту скандальної забудови є голова Департаменту містобудування та архітектури міської ради Ігор Володимирович Пиріжок.

Станіслав ОРЖЕХОВСЬКИЙ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар