Тридцять перша (позачергова) сесія Кам’янець-Подільської районної ради: як «газонули», то й медицину проїхали

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Тридцять перша (позачергова) сесія районної ради, яка стартувала 30 жовтня, затягнулася в часі. І не через велику кількість запланованих питань (їх виносилося лише три), а скоріше всього, мабуть, через політичні амбіції.

Каменем спотикання стало звернення депутатів районної ради до Президента України щодо скасування Постанови Кабміну про півищення вартості газу для населення, яке стояло першим на порядку денному засідання.

Голова фракції ВО «Батьківщина» Микола Жоган зачитав текст підготовленого документа, в якому, зокрема, йшлося: «Ми, депутати Кам`янець-Подільської районної ради, вважаємо рішення Уряду від 19 жовтня про підвищення ціни на газ для населення, який з 1 листопада поточного року складатиме 8550 грн за тисячу кубометрів, неприпустимим і таким, що порушує конституційні права громадян України на доступні житлово-комунальні послуги для всіх споживачів та порушенням їх конституційних прав на достойний рівень життя. Голова Уряду аргументував такі дії виконанням вимог МВФ для виділення чергового кредитного траншу. Боргова політика Уряду є неефективною і такою, яка шкодить національним інтересам і вітчизняній економіці. Зазначаємо, що внутрішні резерви України за умови їх ефективного використання та викорінення корупції дозволять забезпечити економічну незалежність держави, у тому числі й енергетичну…».

Однак із 22 присутніх у сесійній залі депутатів, троє медиків та освітянин не виявили бажання підтримати звернення. Після обговорень і кількох спроб переголосувати знову це питання, воно не набрало необхідної кількості голосів – тобто дев’ятнадцять. До слова, таку ж вимогу до Президента скасувати підвищення ціни на газ для населення на минулому тижні ухвалили міські депутати.

Голова районної ради Віктор Кривак поставив на розгляд друге питання порядку денного – затвердження розміру заробітної плати, який враховується при визначенні вартості будівництва об’єктів комунальної власності на 2018 рік. Фракція ВО «Батьківщина» після такого ходу подій вирішила покинути сесійну залу.

Оскільки залишалася меншість депутатів і не було відповідного кворуму для прийняття подальших рішень, голова райради переніс пленарне засідання на 31 жовтня. Наступний день теж не приніс позитивного результату. На сесію прийшло 20 депутатів. Правда, один із них, подивившись, що його соратників із фракції «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» немає, мабуть, вирішив і собі залишити зібрання. Розвиток сесії відбувся, можна сказати, за сценарієм попереднього дня. Почали із «газового» звернення, яке знову ж таки не набрало достатньої кількості голосів. Була пропозиція голови райради розпочати розгляд другого питання і в кінці перейти знову ж таки до першого, але і вона зазнала фіаско. А до третього – про передачу зі спільної власності територіальних громад Кам’янеччини медичних закладів, які знаходяться на території Гуменецької сільської ради в її ж комунальну власність – так і не дісталися.

Цього разу свободівці покинули сесійну залу, заявивши, що не будуть грати у брудні політичні ігри.

– Нехай кожен депутат тепер пояснить своєму виборцю, чому він не проголосував за те, щоб зменшити ціну на газ, – сказав голова фракції ВО «Свобода» Іван Громик. – І не потрібно тиснути, що ми проти підтримки медиків. Ми готові проголосувати за всі три питання, але в тій послідовності, в якій вони стоять у порядку денному.

Сесію не закрили. Її знову перенесли – на 6 листопада. Голова Гуменецької громади Інна Абдулкадирова пообіцяла депутатам на наступний раз прийти із медиками, і нехай районні обранці пояснять людям у білих халатах, чому ті залишилися без фінансування і без зарплат.

                                                                                                                                                                                                                                     Надія ЄРМЕНЧУК.

P.S. Неочікуваним приємним подарунком від військових на цій сесії стало вручення грамот тим депутатам, які долучилися до збору коштів на придбання автомобіля, котрий відправили в зону бойових дій.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар