Сесію закрили, бо депутатів бракувало

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

17 грудня Кам’янець-Подільська районна рада VII скликання зібралася на позачергове пленарне засідання. Депутатам довелося гаряче подискутувати з багатьох питань. Правда, після оголошення перерви, через відсутність кворуму роботу сесії довелося закрити передчасно, не розглянувши кількох пунктів порядку денного.

Поліція – поза політикою

Перед початком роботи сесії голова районної ради Віктор Кривак представив нового начальника районного відділу поліції полковника Олександра Харченка.

Олександр Миколайович, 1970 року народження. Починаючи з 1992 року – служить у правоохоронних органах.

– Я – професійний правоохоронець, – зазначив Олександр Харченко. – Хочу донести до присутніх у залі, що поліція – поза політикою. Ми – сервісна служба. Працюємо на благо громади. Будемо робити все, аби чесні жителі почувалися безпечно, вільно, а злочинці мають сидіти у тюрмах. Намагатимемося, щоб на Кам’янеччині завжди був спокій, порядок, мир.

В новий рік – з новим бюджетом

Серед низки питань, які розглянули депутати під час сесії, було прийняте рішення про затвердження основного фінансового документа району на 2020 рік. Це, мабуть, останній бюджет, який затверджувала рада поточного скликання, і, вірогідно, останній бюджет Кам’янець-Подільського району загалом — наступного року має звершитися територіально-адміністративна реформа і всі населені пункти району увійдуть до складу об’єднаних територіальних громад.

Як зазначив на сесії начальник фінансового управління районної державної адміністрації Олександр Федик, бюджет-2020 порівняно із 2019 роком залишається практично незмінним. Тобто ріст складає 2,6% (36 млн 550 тис.грн) власних надходжень. І хоча при формуванні бюджету враховували зміни в розмірах прожиткових мінімумів та збільшення розміру мінімальної зарплати на наступний рік, суттєвих коливань у надходженні податків  чи їх часток проти поточного року в наступному не відбудеться.

– Чому така склалася ситуація? – спробував роз’яснити депутатам Олександр Григорович. – Відповідно до розпорядження Кабміну, з 1 лютого скорочується 50% службовців райдержадміністрації та 25% працівників управління соціального захисту. Люди всі вже попереджені про вивільнення. Відповідно на цю суму буде зменшений фонд оплати праці. А це потягне за собою менші надходження податку на доходи фізичних осіб. Частина ПДФО у бюджеті району становить майже 96%.

Менше як на 2 млн грн очікується надходжень податків і зі сплати за оренду паїв, оскільки ці кошти надійшли вже в поточному році. Головний фінансист назвав ще декілька вагомих причин, які суттєво вплинули на формування основного фінансового документу.

Тож доходи районного бюджету в 2020 році складуть близько 122 млн 972 тис. гривень.

Без скорочень не обійтися

Щодо видатків районного бюджету, то левова частка коштів — близько 69 млн гривень —закладені на утримання освіти. Майже 19 млн гривень — видатки на багатопрофільну стаціонарну медичну допомогу населенню району. На утримання центрів первинної меддопомоги районний бюджет надає всього 1 млн гривень. За словами Олександра Федика, у бюджеті враховані лише видатки на ті заклади, які знаходяться в 16 необ’єднаних сільських радах. Управлінню соціального захисту в наступному році передбачено 5 млн грн, майже 10 млн гривень дістанеться на утримання культури.

Непідйомними видатками за словами головного фінансиста на наступний рік є утримання районної музичної школи.

– Відколи об’єдналися громади, – зазначив Олександр Григорович, – вони практично, жодних коштів на цей заклад не делегували. Ми чотири роки утримуємо мистецьку школу за рахунок районного бюджету. Одна лише Колибаївська сільська рада в цьому році виділила 50 тис.грн. Хоча там навчаються їхні діти (із Гуменецької ОТГ – 20 учнів, Слобідсько-Кульчієвецької – 13, Колибаївської – 27). На їх навчання, за підрахунками бухгалтерії, потрібно сплатити 659 тис.грн. Тому ця сума не врахована у новому бюджеті.

Тож аби вчителі музичної не залишилися без зарплати, а діти й надалі продовжували навчання, керівникам об’єднаних громад варто підставити своє плече у вигляді делегування коштів на утримання музичної школи.

Через недостатнє фінансування чекає скорочення й працівників Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Кам’янець-Подільської РДА. Із 9 працівників їх на наступний рік має залишитися 6. Під час обговорення цього питання депутат Микола Жоган висловив зауваження стосовно необ’єктивності у підході до вивільнення людей.

– Чому скорочення торкнулося лише Територіального центру, натомість Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді залишається у тому самому складі? – парирував Микола В’ячеславович. – Вважаю, що у цьому питанні не варто ділити людей на своїх та чужих, або ж залишити все без змін. Думаю, для трьох людей найдуться кошти у районному бюджеті.

Однак його пропозицію депутати не підтримали, як і не підтримали думку Бориса Беца, який запропонував скоротити на 50% працівників культури.

– Ми не маємо коштів на лікарні, на забезпечення пільгової категорії громадян, на діток, – сказав Борис Борисович. – Зате ми співаємо і танцюємо, а ще більше читаємо книжки.

Невдалою видалася спроба, запропонована бюджетною комісією, зменшити статтю витрат на пільгове перевезення із 100 тис.грн до 35 тисяч.

За словами начальника управління соціального захисту населення РДА Петра Середи із облдержадміністрації надійшло звернення, де просять залишити пільговий проїзд, аби зняти соціальну напругу. Транспортне безкоштовне перевезення забезпечити за рахунок місцевих бюджетів.

– Це питання для нашого району, – долучився до обговорення депутат Іван Громик, – стоїть давно. Через брак коштів ми лише 1 раз на місяць, та й то в одну сторону, перевозимо пільговиків. Держава все спихнула на місцеві бюджети, при цьому жодної копійки на пільгове перевезення з держбюджету не виділялося. Скажемо чесно людям, що немає грошей аби возити.

Не дивлячись на куций бюджет, депутати його все-таки прийняли, сподіваючись прожити цей період гідно, забезпечити стабільну роботу установ, організацій і підприємств району. Зробити все, щоб жителі Кам’янеччини не відчули труднощів в отриманні адмінпослуг у цей перехідний час.

Депутатська байдужість чи будівельні афери?

Разом з тим народні обранці внесли зміни до районного бюджету на 2019 рік, затвердили Програму соціально-економічного розвитку Кам’янеччини на 2020 рік, призначили Петра Федоровича Грицика на посаду головного лікаря комунального некомерційного підприємства «Орининська районна лікарня №2».

Майже всі питання порядку денного пленарного засідання були заслухані та прийняті. Забракло лише голосів для розгляду питань, що стосувалися створення тимчасової контрольної комісії для встановлення обставин передачі в приватну власність будівель і споруд районної ради за адресою м.Кам’янець-Подільський, вул.Шевченка, 49 (колишня санепідемстанція) в 2014 році, а також їх пошкодження.

– Це питання тягнеться більше п’яти років, – повідомив депутат Іван Громик. – У свій час було прийнято рішення районної ради передати споруди, загальною площею 289,4 кв.м, під житло. Як було встановлено, це є порушення законодавства, адже не можна господарські будівлі передавати у приватну власність. У подальшому, коли приватна особа звернулася до районної ради із заявою про відмову від цієї будівлі та земельної ділянки, з’ясувалося, що дозволу на землю під цими спорудами міська рада не надавала. Але є кадастровий номер під цією земельною ділянкою, а от акта отримання передачі від районної ради майна немає, як і немає звернення від приватної особи про передачу йому в приватну власність споруди.

Натомість досі не визначені особи, які повністю знищили господарські будівлі та почали руйнувати а головний корпус приміщення зсередини. Згодом, за словами Івана Миколайовича, з’являється ряд інших документів, які свідчать про те, що ніхто не був зацікавлений у збереженні майна. Як доказ усьому він надав відеофіксацію теперішнього аварійного стану будинку.

– Хто має відшкодовувати району відповідні збитки? – запитав Іван Громик у своїх колег-депутатів. Але запитання виявилося риторичним, оскільки на той час у сесійній залі не було кворуму, а меншістю, як відомо, рішення не приймаються.

І голові райради Віктору Криваку не залишалося нічого іншого як закрити сесію.

Надія ЄРМЕНЧУК.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар