Радію, що маю таких земляків

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Після нещодавньої негоди зі зливою і буревієм вдалося поспілкуватися з секретарем Гринчуцької сільської ради Галиною Цаплюк.

– Як ви там, не дуже постраждали? Наробила негода лиха? – цікавлюся.

– Трохи дерев вітер повалив та зірвав кілька листів шиферу на дахах будинків у Малинівцях, але люди оперативно все полагодили. А ще в Гринчуку зламався стовп електроопори, тож деякий час не було світла і телефонного зв’язку, але все швидко відновили, – ділиться Галина Петрівна.

– А ще чула, що ваші депутати прийняли рішення взяти на баланс сільської ради місцеві ФАПи, які наразі перебувають у районному підпорядкуванні…

– Це дійсно так. Маємо кошти, тож вирішили, що громада сама опікуватиметься цими медичними закладами. Думаю, тоді навіть той же ремонт у приміщеннях зробити буде простіше і займе це набагато менше часу.

– А загалом, як справи в громаді? Що нового?

І правда, Галині Цаплюк є про що розповісти і чим похвалитися. Адже вона понад три десятки років пропрацювала в сільраді – спочатку бухгалтером, нині – секретарем, тож дуже добре обізнана з усіма плюсами і мінусами життя в Гринчуку та навколишніх селах. А про жителів громади, своїх земляків і сусідів, готова говорити годинами, й для кожного в неї знайдеться тепле слово.

Отож, як повідала секретар сільради, за каденцію нинішнього сільського голови Дмитра Мунчака в усіх селах громади – Гринчуку, Малинівцях, Бабшині – облаштовано вуличне освітлення. І хоча людей тут мешкає небагато – всього понад 460 осіб, переважна більшість з яких поважного віку, зате протяжність вулиць значна – 2,5-3 кілометри, тож можна порадіти, що в темну пору доби стареньким і дітям не доводиться добиратися додому навпомацки.

– Наші ФАПи я взагалі вважаю чи не кращими на Кам’янеччині. Всюди охайно, чистенько, зроблено ремонти, замінено на металопластикові вікна й двері. Хіба ж це не плюс? А завідувачі цих медичних закладів – Валерій Мунчак та Галина Сафронюк – справжні фахівці своєї справи, які завжди прийдуть на допомогу, – не натішиться Галина Петрівна місцевими лікарями.

Також від неї дізнаємося, що за ініціативи Віктора Кольчука, Валерія Мунчака та учасників АТО Сергія Агапієва і Віталія Собченка в Гринчуку мешканці власноруч оформили в’їзд у село в патріотичних мотивах (див. фото). Мешканець Бабшина Анатолій Похолюк виготовив патріотичну символіку, яку тут незабаром встановлять, настоятель сільського храму архистратига Михаїла отець Олександр виготовив, а учасник АТО Микола Сафронюк встановив при в’їзді в село хрест. Крім того, за кошти сільради протягом двох останніх років зробили гарні дороги в Гринчуку (до цвинтаря і церкви), Малинівцях (до села), Бабшині (до церкви, де взагалі було неможливо проїхати).

З теплотою говорить Галина Петрівна про підприємців, з якими в Гринчуцькій сільській раді склалася тісна співпраця. Так, у Бабшині за допомогою депутата районної ради, підприємця Віталія Завадського облаштовано дитячий майданчик (він виділив більшу половину необхідних на це коштів), у Гринчуку та Бабшині встановив автобусні зупинки. Директор філії «Мрія» ТОВ СП «НІБУЛОН» Андрій Кучмар надає місцевим ветеранам матеріальну допомогу до Дня Перемоги, виділяє кошти на поховання, посприяв з облаштуванням водокачки. Не оминає своєю увагою літніх людей Гринчуцької громади керівник ПП «Гринчуцьке» Ніна Дубицька. Житель села, він же директор ПСП «Константа» Віктор Григоришин, взимку прогортає дороги від снігу, забезпечує місцевих жителів робочими місцями. Директор ПАТ «Гіпсовик» Володимир Постовий надає подарунки дітям до свята Миколая, а з нагоди 9 Травня – вдовам, ветеранам, афганцям, учасникам АТО. Також в рамках соціальної угоди підприємством було надано гравій для підсипання доріг.

В Гринчуцькій громаді шанують і героїв-земляків нового часу, учасників АТО Андрія Волощука, Едуарда Німого, Миколу Сафронюка, Сергія Агапієва, а також матір пропалого безвісти Едуарда Слободяна Людмилу Цісар. З місцевого бюджету їм щороку надають одноразову матеріальну допомогу в сумі 2 тис.грн. Виділяють тут кошти й на лікування важкохворих. Як повідомила Галина Цаплюк, цьогоріч на ці потреби з сільської казни спрямували 40 тис.грн. Літнім людям та багатодітним родинам у вирішенні проблемних питань допомагає соціальний працівник Ольга Мунчак.

Щодо планів, то до кінця року в Гринчуцькій сільраді збираються зробити ремонт дороги, що веде на Бабшин, а також переказати кошти на виготовлення генеральних планів для всіх трьох сіл. А ще Андрій Кучмар обіцяв допомогти з відновленням клубу в Малинівцях та облаштуванням там дитячого майданчика. Подібний майданчик за сприяння Віталія Завадського буде встановлено і в Гринчуку. Там же до кінця року буде відкрито поштове відділення.

– Я дуже радію, що маю таких земляків, – каже Галина Цаплюк. – Завдяки зусиллям сільського голови, місцевих депутатів, членів виконкому, які працюють як єдина команда задля добробуту мешканців громади, нам таки вдалося добитися непоганих результатів. І, звісно, в цьому чимала заслуга й самих сільчан, прекрасних, роботящих людей, які дбають про благоустрій сіл, впорядковують свої садиби, що квітнуть і тішать око перехожого. Спасибі вам, колеги і односельці, за співпрацю!

Наталя КАМІНСЬКА.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар