Пустіть дітей до рідної школи

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

День знань не на врочистій лінійці, а на трасі зустріли батьки учнів Орининської школи-інтернату. Перекрити дорогу їх змусили обставини, за якими значному відсотку вихованців двері в заклад було закрито. В такому розпачі громада вийшла на акцію «Пустіть дітей до рідної школи».

  • 99% дітей не мають права називатися учнями цієї школи, – коментує ситуацію голова РДА Василь Сукач. – Тут мають навчатися певні категорії дітей – сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, також у пільгову групу потрапляють сім’ї, де батьки трудяться вахтовим методом або потребують довготривалого лікування. На них передбачене державне забезпечення. Проте насправді відвідують усі кому не лінь. Держава не може прогодувати всіх і вся. Тому багатьом комісія при РДА змушена була відмовити в направленні в цей заклад, цих дітей залюбки прийме звичайна школа.

Болісне питання було підняте в області, в підпорядкуванні якої знаходиться освітній заклад. Тож у четвер делегація у складі чиновників з обласного департаменту освіти й науки та служби у справах дітей були уже в Оринині. Школа їх зустріла промовистими гаслами: «Сьогодні закриєте школи, завтра відкриєте тюрми», «Геть руки від наших дітей» тощо. Батьки переконані, що такий відсів дітей спеціально направлений на скорочення учнівського контингенту з плавним переходом у закриття школи.

  • Я матір п’ятьох дітей, четверо з яких навчаються в Орининському інтернаті. Виховую їх без батька. Раніше ніяких проблем з оформленням до школи не виникало, я брала довідку як мати-одиначка та документ про склад сім’ї. Тепер нас відправляють на комісію в РДА, де дали відворот-поворот, мовляв, мої підстави уже не діють. Який тепер мені шукати вихід? Ніхто не питає, чи я спроможна фінансово потягнути дітей у звичайній школі, – не стримує відчаю Ольга Дідиченко.

Проте посадовці хором стверджують, що ніхто не збирається закривати школу. У червні відбулася сесія обласної ради, яка схвалила рішення перекваліфікувати тип закладу з школи-інтернату в гімназію. Відповідно до цього школу позбавлено ІІІ ступеня та підготовчої групи навчання. Аби не роздмухувати конфлікт, було вирішено в індивідуальному порядку розглянути заяви батьків та життєві обставини у сім’ях. Тож є сподівання, що дійсно нужденні родини зможуть розраховувати на місце в школі, і ніякі бюджетні економії не будуть заганяти людей в непростих ситуаціях в крайню безвихідь.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар