На Кам’янеччині криниці повні нітратів

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

70 зразків питної води з криниць індивідуального користування Кам’янеччини дослідили цьогоріч працівники міськрайонного відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України», повідомляється но офіційному сайті цієї установи.

Як з’ясувалося, у 57-ми зразках криниць (75,7%) констатовано надлишковий вміст нітратів, причому, в 12-ти (21%) він перевищує норматив (не більше 50 мг/куб.дм) у 4-7,4 разу й сягає 200-370 мг/куб.дм.

У 2-х зразках води цих криниць виявлено завищений вміст аміаку, в 18-ти (38,2%) – завищена загальна жорсткість.

Після проведення досліджень на санітарно-мікробіологічні показники, в 19-ти зразках води виявлені так звані бактерії групи кишкової палички понад нормативний рівень.

Тож аби уникнути гострого водно-нітратного отруєння, лікарі категорично забороняють вживати воду з надлишком нітратів дітям віком до 3-х років (у тому числі для пиття, приготування сумішей, їжі). Людям з серцево-судинними захворюваннями та анемією радять змінити джерела води. Протоколи досліджень з висновками та супровідні листи з рекомендаціями щодо інформування мешканців надіслані очільникам ОТГ, головним лікарям АЗПСМ, старостам сіл, завідувачам амбулаторій, фельдшерських пунктів. Проведені відповідні бесіди з медпрацівниками та підготовлено радіовиступ.

Олеся МИХАЛЬЧИК.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар