На Кам’янеччині 60% криниць забруднені

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Рясні опади  упродовж квітня – червня цього року наробили біди, затопивши людям городи, підвали і будинки, а також вони змили увесь непотріб з полів, підвищивши рівень забруднення ґрунтових вод нітратами. А отже, якість води у багатьох криницях і джерелах, звідки ми її  беремо, настільки погіршилася, що її не можна пити і готувати на ній їжу.

Така нітратна вода надзвичайно небезпечна для дитячого організму, особливо для дітей з перших місяців життя, адже може викликати так звану воднонітратнуметгемоглобінемію. Це таке отруєння, внаслідок якого розвивається кисневе голодування організму, що призводить до важких наслідків і навіть смерті. Тому заборонено використовувати воду з криниць і каптажів, у яких вміст нітратів перевищує нормативний показник – 50 міліграмів на 1 літр води. Насамперед, це стосується дітей і вагітних жінок. До слова, забруднена нітратами вода (навіть у смертельних дозах) на вигляд – чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна на смак. Але її можна використовувати виключно для прибирання приміщень, прання білизни тощо.   До того ж, кип’ятіння води, забрудненої нітратами, не зменшує, а навпаки, збільшує її токсичність  удвічі. Чутливі до нітратів і особи похилого віку, і хворі на анемію, і особи з захворюваннями серцево-судинної та дихальної систем.

Відповідно до цьогорічних моніторингових досліджень 87-ми зразків питної води криниць Кам’янеччини,  нітратне забруднення констатоване в 52-х зразках (60%), в тому числі – в 21-му зразку води, яку споживають діти віком до 3-х років. Причому, майже в третині зразків вміст нітратів перевищує норматив в 3-7 разів! Будьте уважними до свого здоров’я та здоров’я своїх дітей.   Можливість лабораторно дослідити зразки питної води з колодязів, свердловин, зразки води до фільтра та після фільтра на показники епідемічної безпеки (мікробіологічні, паразитологічні) і санітарно-хімічні показники безпечності та якості (органолеп- тичні, фізико-хімічні, санітарно-токсикологічні, в т.ч. дослідження вмісту нітратів) надається Кам’янець-Подільським міськрайонним відділом Державної установи  «Хмельницький обласний  лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» (Адреса: с. МукшаКитайгородська, вул. Матросова, 30 А). Причому, зразки води, яку вживають діти до 3-х років, досліджуються на показник вмісту нітратів безкоштовно.

 Ю. Магдюк

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар