На часі – бюджет і освіта

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Виконання районного і сільських бюджетів за перше півріччя 2018 року та готовність закладів освіти Кам’янеччини до роботи в 2018-2019 навчальному році – такі питання обговорювали вчора на засіданні колегії райдержадміністрації під головуванням Василя Сукача.

За інформацією начальника управління фінансів Олександра Федика, за звітний період  виконання районного бюджету по загальному фонду становить 136,5%. Фактично надійшло в районну казну 285 млн 934 тис.грн. Усі 16 сільських рад, що перебувають у районному підпорядкуванні, виконали свою дохідну частину бюджету й доведені показники. З джерел доходу основним був і залишається податок на доходи фізичних осіб. Його надійшло до зведеного бюджету району 13 412,2 тис.грн (56,4% фактичних надходжень). Плата за землю є вагомою складовою бюджету – її надійшло 5 265,2 тис.грн, але тут ще є резерви для збільшення надходжень.

– У середньому на Кам’янеччині за паї виплачують близько 8%. Але є такі, де орендарі нараховують до сплати лише 3-4%. Бувають навіть випадки, коли один сільгоспвиробник у різних сільрадах платить за паї різні суми. Незрозуміло, як люди терплять те, що отримують вдвічі менше зерна або грошей і не розривають з таким орендарем угоди?! Проте ми знаємо також і те, що часто на папері фігурує лише 4%, а насправді людям дають ті ж 8-9% і ніде їх не показують. Тож сьогодні хочу звернутися до керівників сільських рад, щоб вони взяли під контроль це питання і попрацювали в цьому напрямку з сільгоспвиробниками, які орендують землі, – зазначив Олександр Григорович.

Крім того, головний фінансист району наголосив, що на Кам’янеччині земля здається в оренду не в повній мірі, маємо занижені ставки на землі сільськогосподарського виробництва, використовуються не всі землі невитребуваних паїв, мало надійшло коштів від податку на нерухоме майно та акцизного збору тощо, тож сільським головам варто й на це звернути увагу.

Про готовність закладів освіти району до роботи у 2018-2019 навчальному році доповіла в.о. начальника відділу освіти Майя Безродна. Вона зазначила, що підготовка навчальних закладів Кам’янечини до навчального процесу стартувала у відділі освіти райдержадміністрації та школах ще у червні. Було створено робочу моніторингову групу, до складу якої ввійшли працівники відділу освіти, районного методичного кабінету та господарської групи відділу освіти.

15 та 23 червня за участю першого заступника голови РДА Маріанни Великохатько пройшли співбесіди з керівниками закладів загальної середньої освіти району, у ході яких було проаналізовано стан перспективного і річного планування роботи на новий навчальний рік, узгоджено робочі навчальні плани, комплектування перспективної мережі класів та груп, визначено попереднє тижневе навантаження педагогічних працівників та забезпеченість і потребу в педагогічних кадрах. Під час проведених співбесід вивчено і взято на облік найбільш актуальні проблеми щодо матеріально-технічного та навчально-методичного забезпечення закладів, розроблено першочергові заходи з підготовки до нового навчального року, а саме – проведення поточних та капітальних ремонтних робіт, зміцнення навчально-матеріальної бази, оснащення новим обладнанням навчальних кабінетів, ремонту котелень, облаштування спортивних залів, майданчиків та шкільних стадіонів.

У 2018-2019 навчальному році на Кам’янеччині, окрім закладів об’єднаних територіальних громад,  функціонуватимуть 19 закладів дошкільної освіти, у яких будуть перебувати 610 дітей, та 17 закладів загальної середньої освіти, де навчатимуться 1629 учнів.

                                                                                                                                                                                                                                Наталя КАМІНСЬКА.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар