Хоч і коронавірус, але Кам’янеччина без часнику не залишиться

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Останнім часом ціна на часник в Україні відчутно зросла. Наприклад, за інформацією центральних ЗМІ, у столичних супермаркетах дешевше, ніж за 100 гривень його немає. Усе через коронавірус. А все тому, що не дивлячись на твердження лікарів про його не здатність захистити від хвороби, українці вірять у цілющі властивості цієї рослини і скупляють її у великих кількостях для профілактики від короновірусу. І це зрозуміло – часник з давніх-давен відомий як потужний природний антибіотик і широко застосовується в народній медицині. Як кажуть – береженого Бог береже.

– Китай та Іран забезпечили торік понад 80% всіх постачань часнику в Україні, — йдеться у повідомленні Української плодоовочевої асоціації. — Епідемія коронавірусу, яка охопила ці країни, призвела до перебоїв із постачанням звідти продукції. Нині на внутрішньому ринку практично не залишилося запасів врожаю 2019 р., а свіжий вітчизняний часник з’явиться лише через 5-6 місяців. Тому, не без того, що ціни на нього за цей період можуть зрости ще більше.

На жаль, Україна повністю залежна від імпорту часнику. Українські аграрії, великі господарства, не хочуть інвестувати у його вирощування через вкрай низьку рентабельність. Торік Україна імпортувала понад 5,3 тис. т свіжого часнику (в півтора рази більше, порівняно з 2018 р.), 73% якого надійшло з Китаю. Це рекордний обсяг імпорту цієї рослини від 2013 року.

Що стосується нашого міста, то тут ситуація не така безрадісна. Імпортний часник у магазинах Кам’янця-Подільського дійсно стартує від 100 грн, це пов’язано із загальним підвищенням ціни на іноземну продукцію. Тим не менш, ще зберігається досить запасів з минулого врожаю у дрібнотоварних виробників, селян з навколишніх сіл і районів, які в основному і продають часник на нашому ринку. Тому на міському базарі його ціна складає у середньому 50 гривень, а продукції, за словами продавців, цілком вистачить до нового врожаю, до того ж, у зв’язку з аномально теплою погодою, на молодий часник не так довго ще залишилось чекати.

Станіслав ОРЖЕХОВСЬКИЙ.

 

 

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар